Mysterie opgelost: dit is waarom we eigenlijk altijd op woensdag stemmen

Door Majorie Nijbroek 19 maart 2019

Heb jij je stempas al netjes klaarliggen om op 20 maart in een van de stembussen te mikken? Woensdag (morgen) stemmen we voor de Provinciale Staten en waterschappen. Het is je misschien wel opgevallen: net als de vorige twee verkiezingen, valt ook deze stemdag weer midden in de werkweek. Maar waarom stemmen we eigenlijk altijd op woensdag? 

De gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar én de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 waren óók op woensdag. Best opvallend, want het is niet bij wet vastgelegd dat de stemdag midden in de week moet. Toch wordt er bijna altijd voor gekozen. Dat heeft een simpele reden: het is gewoon heel praktisch.

Deze dagen vallen af

Het is natuurlijk handig in een democratie als de onze als zoveel mogelijk mensen stemmen. Daarom vallen vrijdag én het weekend af. Op zondag kunnen orthodoxe christenen niet naar het stemlokaal, want dan houden zij zondagsrust. Vrijdag en zaterdag vallen af vanwege de sabbat.

De handigste optie

Goed, maandag tot en met donderdag blijven over. Maar omdat er best veel voorbereiding aan zo’n stemdag voorafgaat, valt maandag af. De stemvrijwilligers vieren natuurlijk ook gewoon weekend! Van de drie dagen die er over blijven, is woensdag het handigst. Als je het lijstje met stemlokalen goed bestudeert, kun je vast al raden waarom. Heel veel stemlokalen zijn gevestigd in een school. De meeste scholen zijn op woensdagmiddag helemaal leeg, dus is dat de fijnste optie. Op die manier lopen de stemmers niet de hele dag de schoolkindertjes voor de voeten.

Er is één uitzondering

Denk je nu: maar ik heb heus ook wel eens op een andere dag gestemd. Dat kan. Er is namelijk één uitzondering en dat is de verkiezing voor het Europees Parlement. De hele Europese Unie moet dan binnen een paar dagen naar de stembus. Omdat veel landen wél in het weekend stemmen, is die periode vastgezet op donderdag tot en met zondag. In Nederland wordt dan standaard gekozen voor donderdag (want het weekend kan dus niet, zoals je hierboven leest). Dit jaar gaan we voor de Europese Parlementsverkiezingen op donderdag 23 mei naar de stembus.

Bron: Kiesraad.nl 

Lees ook:

Binnenkort naar de stembus: wat je moet weten over de verkiezingen

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemm...

5 x Waarom je dus wél moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezing

De Provinciale Statenverkiezing: niet zo belangrijk voor jou, toch? Daar heb je het mis! Want tijden...

Provinciale Statenverkiezingen: op welke partij stem jij? Deze Kieswijzer helpt je verder

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen komen eraan. En denk je nu: oh, help! Ik heb geen ...

Mag dat: een selfie maken in het stemhokje?

adv.