Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom zie je zwarte kabels over de weg liggen in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 30 november 2019

Het is je vast weleens opgevallen: de zwarte kabels op de weg waar je overheen rijdt of fietst. Ze liggen per twee op de weg en zijn iets dunner dan een tuinslang. Maar waar zijn die kabels eigenlijk voor?

Als je regelmatig achter het stuur zit, heb je die zwarte kabels vast weleens gezien. Ze zitten altijd vast aan het asfalt. Denk jij ook direct aan een verborgen flitspaal? Wij zochten uit wat die kabels precies doen.

Verkeerssituatie in beeld

Als je deze kabels ziet, betekent het dat de gemeente of provincie het verkeer in kaart wil brengen. Met deze kabels tellen ze het aantal voertuigen dat eroverheen rijdt en zo kunnen ze bepalen hoe intensief het verkeer op een bepaalde weg is.

Waarom twee?

Maar waarom liggen er dan twee kabels? Dat is zodat gemeten kan worden van welke kant het verkeer komt. De kabel die als eerste ‘overreden’ wordt door een auto of fiets, is de kant waar de auto of fiets vandaan komt. Bij wegen waar meer dan 3.000 voertuigen per etmaal rijden, liggen meestal twee kabels. Minder drukke wegen redden het met één kabel, lezen we op Wegenwiki.

Meten is weten

Naast de verkeersintensiteit, wordt er nog meer gemeten met de kabels. Hoe zwaar het verkeer is dat over de kabels rijdt (vrachtverkeer is zwaarder), bijvoorbeeld, of hoe lang de voertuigen zijn. Ook de rijsnelheid wordt gemeten. En nee, je kunt door deze kabels geen boete krijgen als je te hard rijdt.

Dit doet de gemeente met de resultaten

Al die gegevens worden in kaart gebracht om een actueel beeld te hebben van een verkeerssituatie. De gemeente kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld als het in een straat op bepaalde tijdstippen te druk is. Of als er grote veranderingen op komst zijn. Dan moet van tevoren duidelijk zijn of het niet al te druk is op een bepaalde weg. Ook kunnen verkeersbesluiten door de gegevens van de kabels geëvalueerd worden.


Lees ook:

fietsstoplicht

Mysterie: moet je hier stoppen als fietser (en waar ga je staan)?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ proberen we elke week een Hengelo’s raadsel op te lossen. Deze w...
verdwenen bult

Hoe zit het met het mysterie van de verdwenen bult?

We hebben een mailtje gekregen van een lezer. Hij zit met een vraag of beter gezegd een mysterie. Hi...

adv.