Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: met je auto fietsers inhalen in een Hengelose fietsstraat?

Door Majorie Nijbroek 19 november 2020

Ze zijn niet meer weg te denken uit het Hengelose straatbeeld: fietsstraten. Je ziet ze de laatste jaren steeds meer, maar Hengelo kent ze al veel langer. Hengelo had in 1980 zelfs als één van de eerste gemeenten in Nederland een fietsstraat. Ze zijn speciaal bedoeld om fietsers de ruimte te geven. Wat zijn nu eigenlijk de regels in zo’n fietsstraat? Mag je er als automobilist fietsers inhalen?

Eerst nog even over fietsstraten in het algemeen. Je herkent ze altijd aan het rode asfalt, meestal geven borden aan dat de auto hier te gast is. De gemeente kan zelf bepalen hoe zij een fietsstraat inricht, daar zijn geen wettelijke regels voor.

Fietsstraten in Hengelo

In onze stad heb je bijvoorbeeld een fietsstraat bij de Klaas de Rookstraat en eentje bij de Oversteweg/Eikstraat. Bij die tweede locatie gaat er misschien niet meteen een belletje rinkelen. “De Oversteweg zegt veel mensen niets en toch is dit het meest gebruikte stukje fietsstraat in Hengelo”, weet een woordvoerder van de gemeente. Als je bij Van der Poel de Dennenbosweg infietst, is de eerste weg rechts de Eikstraat. Fiets je de Eikstraat in, dan ligt bij de kleine rotonde dit stukje fietsstraat.

En Hengelo is nog maar net een fietsstraat rijker is: aan de Parallelweg LS. En ook nog een bijzondere. Deze fietsstraat sluit namelijk aan op de fietssnelweg F35. “En dat is uniek, dat een fietsstraat gecombineerd wordt met een fietssnelweg.”

Auto verboden?

Het is niet verboden om met een auto door een fietsstraat te rijden. Wel moet je je aan de maximum snelheid van dertig kilometer per uur houden.

Inhalen

Goed, je mag dus met je auto een fietsstraat in kachelen, maar wat als je nu een klein beetje haast hebt en fietsers wilt inhalen? Of dit mag, hangt helemaal af van de verkeersregels die zijn weergegeven in de straat. In principe gelden de gewone voorrangs- en verkeersregels ook in de fietsstraat. Als in de fietsstraat een gelijkwaardig kruispunt ligt, hebben alle bestuurders van rechts voorrang. Dus ook fietsers. Hangen er verder geen verbodsborden? Dan mag je als automobilist een fietser inhalen. Let wel goed op dat dit veilig kan en je eventueel tegemoetkomende fietsers niet hindert.

Bron: VVN Verkeersregels

Lees ook:

fietsdiefstal

Deze maatregelen neemt gemeente Hengelo tegen fietsdiefstal

Is jouw fiets wel eens gestolen in Hengelo? Zou zo maar kunnen, want het aantal fietsdiefstallen bli...
Paul Krugerstraat

Dit zijn ze: de mooiste straten van Hengelo volgens jullie

We hebben een oproep geplaatst en gevraagd wat jullie de mooiste straat van Hengelo vinden. De straa...
Afrikaanderbuurt

Och, nostalgie! Zo zagen deze straten in Hengelo er járen terug uit

Met deze heerlijke kiekjes gaan we een heel eind terug in de tijd. Hoe zagen de straten in  Hengelo ...

adv.