Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: mag je blad uit je eigen tuin klaarleggen voor Gildebor?

Door Miranda Nijland 7 november 2019

We zitten volop in de herfst en waarschijnlijk ben jij de laatste weken ook al door het blad op het trottoir of op straat gelopen. Omdat het gevallen blad ook voor overlast kan zorgen op straten en fietspaden, begint Gildebor vanaf 11 november met het verwijderen van de bladeren.

Hoe dat gaat? Gildebor zal eerst alle hoofdwegen en fietspaden bladvrij maken, dat doen ze in alle wijken in Hengelo. Wanneer ze in jouw wijk blad komen ruimen, kunnen ze niet aangeven. De planning is namelijk erg afhankelijk van het weer en het soort boom. Zo laten eiken het blad later en meer geleidelijk vallen. Platanen doen dat in één keer.

Wat kun je zelf doen?

Heb je last van veel bladeren op de weg? Je kunt ook zelf meehelpen om je buurt bladvrij te maken. En hoe handig, als blad uit je eigen tuin niet meer in de groene container past, mag je het ook (tot en met 6 december) klaarleggen voor de bladronde van Gildebor. Zij kunnen het blad het makkelijkste meenemen als het op een hoop of grasstrook ligt, niet te dicht bij bomen en struiken, zodat de machines er makkelijk bij kunnen. Wel handig om te weten is dat de machines alleen bladeren kunnen verwerken. Als er toch takken, bomen of struiken tussen zitten, kunnen de machines het blad niet verwerken.

Wist je eigenlijk dat blad in het voorjaar ook goed te gebruiken is als compost in je tuin? Je kunt het dus ook op een composthoop in de tuin opslaan. Bovendien biedt een bladhoop in de tuin een voedselbron en schuilgelegenheid voor dieren zoals egels.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.