Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: je huis in Hengelo een vrolijk kleurtje geven?

Door Majorie Nijbroek 16 mei 2019

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leggen: ‘je moet bij het rode huis zijn’. Maar mag het zomaar, je huis in een vrolijke kleur verven? Of krijg je de gemeente op je dak? Omdat wij ons wel meer alledaagse dingen afvragen, zochten we het voor je uit.

Het is een beetje een dubbel geval, het verven van de buitenkant van je huis. In principe heb je geen vergunning nodig, omdat je niets verandert aan het bouwwerk: de draagconstructie, de oppervlakte van je huis en het bouwvolume blijven hetzelfde. Pak die kwast er dus maar bij, zou je denken.

Buren

Of toch nog even wachten: je kúnt namelijk je buren, maar ook de gemeente op je dak krijgen. Je buren kun je maar beter niet verrassen, dat pakt meestal niet zo goed uit. En dan is er in onze stad ook nog de (onafhankelijke) stadsbouwmeester van de gemeente. De stadsbouwmeester bekijkt of jouw werkzaamheden passen in de bestaande omgeving. Om wat voor huis gaat het (blok van 2, rijtjeshuis, vrijstaand), waar staat het huis (in welke buurt) en welke kleur wil je het huis verven. “Je kunt bijvoorbeeld niet zo maar de ene helft van een blok van twee gaan schilderen (een heel blok van twee zou wel kunnen). Of één huis in een rij van vier. Een vrijstaande woning kan vaak wel, mits het geen monument is of in bijvoorbeeld Tuindorp ligt”, licht de afdeling Communicatie toe.

Even checken

En de kleur is ook van belang. Je wilt natuurlijk liever vooraf weten of een kleur wel of niet mag. Dus als je wilt voorkomen dat je de hele boel weer opnieuw kunt schilderen, kun je je plannen beter vooraf voorleggen aan de gemeente. Want in de welstandsnota staat dat de kleur geen exces mag zijn. Over het algemeen zul je weinig problemen krijgen wanneer je je huis in roomwit of een rode kleur wilt verven. Maar heb je knalblauw, oranje of lila in gedachten, dan kun je vaak rekenen op een nee. En heb je je huis tóch die kleur gegeven? Tja, dan mag je het nog een keer overdoen.

Monumentale woning

Woon je in een monumentaal pand, dan is het sowieso een heel ander verhaal. Dan moet je elke verandering aan het uiterlijk van je huis, eerst aan de gemeente voorleggen. Via deze website kun je checken of je een vergunning nodig hebt voor je klusplannen. En elk monumentaal pand heeft een eigen kleurbeeld en kleurgeschiedenis in gemeente Hengelo, je leest er meer over in de Welstandsnota.

Lees ook:

foto: Pixabay

Mag dat: een parkeerplaats maken van je eigen voortuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
verboden fietsen te plaatsen

Mag dat: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

Je hebt ze vast weleens gezien (of misschien heb je er zelf een): bordjes of stickers achter het raa...

Meer over

Gemeente

adv.