Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: je hond aan een paaltje aanlijnen als jij boodschappen doet?

Door Majorie Nijbroek 5 december 2019

Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je jouw viervoeter dan laten? Mag je de hond aanlijnen aan een paaltje? Wij zochten het uit!

Een herkenbare situatie voor hondenbezitters: je bent net aan het koken als je ontdekt dat je een ingrediënt mist. Snel even naar de supermarkt. Hup, jas aan, tas mee en gaan. Maar dan kijkt je hond je met die lieve puppy-ogen aan. Hij smeekt om je aandacht: neem me alsjeblieft mee. Vooruit dan maar. Viervoeter mee en gaan. Maar ja… op de deur van de winkel hangt een sticker waarop staat dat je hond niet mee naar binnen mag. Wat nu?

De regels

Om erachter te komen of je je hond aan een paaltje mag aanlijnen, raadpleegden we eerst de APV van  Hengelo (Algemene Plaatselijke Verordening, waarin alle regels staan die in de gemeente gelden). We vinden wel artikel 2.57 waarin meer info staat of/waar je honden los mag laten lopen, maar het aanlijnen van je viervoeter aan een paaltje is niet lokaal geregeld.

Door naar de volgende bron die ons misschien kan helpen: de dierenpolitie! En wat blijkt? Er zijn geen regels over het aanlijnen van je hond bij een winkel. “In principe mag het dus gewoon”, laat een medewerker ons weten. “Maar als dieren té lang vastgebonden zitten, kun je wel een melding bij de dierenpolitie maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een hond in de zomer lang in de volle zon zonder water zit. Dan komen we langs en kijken we ter plaatse wat we kunnen doen.”

Dit vroegen we ons eerder af:

Mag dat: mag je blad uit je eigen tuin klaarleggen voor Gildebor?

We zitten volop in de herfst en waarschijnlijk ben jij de laatste weken ook al door het blad op het ...

Mag dat: keukenpapier en zakdoekjes bij het gft-afval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen ...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.