Mag dat: een selfie maken in het stemhokje?

Door Majorie Nijbroek 14 maart 2019

Op 20 maart is het zover: de Provinciale Statenverkiezingen. Alle ins & outs daarover vind je hier. Als je gaat stemmen, wil je dat misschien wel vastleggen. Leuk voor Instagram of Snapchat, weet je wel. Maar mag dat eigenlijk: een selfie maken in het stemhok? Wij hebben het antwoord voor je.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 gebeurde het voor het eerst ineens opvallend veel: selfies in het stemhokje. Stemfies werden ze genoemd. En er was gelijk een hoop commotie over. Komt het kiesgeheim hierdoor niet in gevaar?

Een verbod

Er werd zelfs gesproken over een verbod op de selfie in het stemhokje. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk) begon daar niet aan. Zo mag je vandaag de dag nog steeds gewoon een selfie maken als je gaat stemmen!

Niet alle voorzitters van stemlokalen zijn daar even blij mee, want het kan de boel natuurlijk wel een beetje ophouden. Wie staat er nou in één keer goed op een selfie? Maar denk maar zo: jouw selfie kan anderen aansporen om ook te gaan stemmen. En dat is toch alleen maar goed?

Mee in het stemhok

Je mag trouwens niet zomaar iedereen mee het stemhok in nemen. Baby’s en kinderen tot drie jaar mogen mee, want die hebben nog een invloed op het stemgedrag. Verder mogen alleen mensen met een lichamelijke beperking geholpen worden.

Lees ook:

Binnenkort naar de stembus: wat je moet weten over de verkiezingen

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken. Op woensdag 20 maart stemm...
stembureaus

Bij deze stembureaus in Hengelo kun jij op 20 maart jouw stem uitbrengen

Op woensdag 20 maart trekken we allemaal weer massaal naar de stembureaus in Hengelo om een stem uit...

Provinciale Statenverkiezingen: op welke partij stem jij? Deze Kieswijzer helpt je verder

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen komen eraan. En denk je nu: oh, help! Ik heb geen ...

Mag dat: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Mag dat: je huisdier begraven in je tuin in Hengelo?

Meer over

Gemeente

adv.