Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: de as uit je vuurkorf bij het gft-afval gooien?

Door Majorie Nijbroek 21 mei 2020

Het is soms zo lekker om een late zomeravond in de achtertuin te spenderen; vuurtje erbij, marshmallows roosteren en tot in de late uurtjes doorkletsen. Maar waar laat je de volgende dag de resten uit de vuurkorf? 

Je zou denken dat het bij het gft-afval mag, maar dat is dus niet zo. Best gek, toch? Want onverbrande takken mogen weer wél in de groene kliko. De reden hierachter is eigenlijk heel simpel: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Want om compost te maken, moet het GFT-afval gaan broeien. De as van het je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien. Daarom mag je je as niet in de gft-container gooien.

Waar dan wel?

Er zijn wat handige dingen die je met de as uit je vuurkorf kunt doen. Voor je de as op deze manieren wil gebruiken, is het handig om eerst de kleine kooltjes, spijkers en andere metalen objecten -ahem- bierdopjes -ahem- eruit te halen.

Gebruik as om je moestuin te bemesten

In de as zitten mineralen zoals kalium, calcium en andere stoffen die erg goed zijn voor de planten in je tuin. Heb je een moestuin? Dan kan je de as goed gebruiken bij het planten van stekjes. Tijdens de groei van de plant kan het ook bevorderlijk zijn om as toe te voegen aan de grond. Het schijnt zelfs zo te zijn dat aardappels er éxtra groot van worden.

Gebruik as tegen slakken

Als je in de zomermaanden last hebt van slakken, dan kan je de as in een kringetje om de planten heen strooien. Slakken kruipen niet graag over as en zullen dan ergens anders naar eten gaan zoeken. Als het heeft geregend, moet je de as wel weer opnieuw rond je planten strooien, want het spoelt vrij makkelijk weg.

Strooi de as uit over je gazon

Mensen die een prachtig gazon willen, strooien vaak in februari of maart kalk over het grasveld heen. As uit je vuurkorf is veel rijker aan mineralen dan kalk en dus een goede vervanger. Ook zorgt de as dat er minder mos tussen het gras groeit.

In welke container mag je as gooien?

Heb je nog as over? Dan mag dat ingezameld worden bij het restafval. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.

Bekijk ook:

plastic handschoenen

Mag dat: je plastic handschoenen en mondkapjes bij plastic afval gooien?

De boodschappen doen veel Hengeloërs tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...
huisdieren

Mag dat: vijf chihuahua’s, tien katten en dertig goudvissen in huis hebben?

Droom je van een huis vol dieren? Een vrouw in de gemeente Utrecht wel; ze heeft namelijk meer dan t...

Mag dat: lege verfpotten achterlaten in de afvalbak?

Nieuwe kleur op je deur, kozijnen strak in de lak of muurtje weer lekker fris gewit? Fijn zaterdagmi...

Meer over

Gemeente

adv.