Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je moet weten je als in Hengelo in de bus of trein stapt

Door Majorie Nijbroek 2 juni 2020

De trein of bus pakken in coronatijden, hoe werkt dat vanaf juni? Wat gebeurt er als je een mondkapje bent vergeten? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de tram of bus? Hier vind je alle informatie over het reizen met het openbaar vervoer na 1 juni.

indebuurt roept op om je te houden aan de richtlijnen van het RIVM.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Reis alleen als het noodzakelijk is

station hengelo

De Rijksoverheid roept op om alleen met het openbaar vervoer te reizen als het echt nodig is en je geen ander vervoer hebt. Zo zorgen ze ervoor dat er genoeg plek is voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers, supermarktmedewerkers en andere mensen die voor hun werk moeten reizen. Bij ‘noodzakelijk’ noemt de overheid de volgende situaties:

  • Een afspraak in het ziekenhuis.
  • Je bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
  • Een uitvaartplechtigheid.
  • Een schoolexamen afleggen.
  • Je bent een gescheiden ouder en je kind woont wisselend bij 1 van de ouders.

Mondkapje dragen is verplicht

foto: indebuurt

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dat geldt niet alleen voor treinreizen, maar óók voor busreizen. Op perrons en haltes is het niet verplicht, omdat je daar gemakkelijker 1,5 meter afstand houdt. Nog geen mondkapje gescoord? Lees dan even dit:

Bij deze winkels in Hengelo kun je mondkapjes kopen

Nadat het kabinet woensdag 6 mei bekendmaakte dat iedereen vanaf 1 juni verplicht een niet-medisch m...

Mondkapje vergeten, wat nu?

mondkapjes in Nijmegen
foto: ANP

Dan mag je niet met de trein of bus mee. Stap je toch in? Dan riskeer je een boete van 95 euro. Sta je al op het station in Hengelo en bedenk je op dat moment dat je je mondkapje bent vergeten? Kun je toch maar beter even snel de stad inlopen om een (niet-medisch) mondkapje te kopen!

Kaartcontrole

foto: ANP

Ook de kaartcontroles gaan een beetje anders dan je gewend bent. Controleurs vragen jou om je ov-kaart voor de lezer te houden. Zo vermijden jullie allebei een aanraking.

Houd afstand

foto: ANP

Inmiddels kennen we de regel van 1,5 meter afstand houden. Ook in het openbaar vervoer is die nog steeds heel erg belangrijk. Ga bijvoorbeeld niet op de stoel naast een andere reiziger zitten. In treinen is de maximale bezetting zo’n 50 procent. Als een trein vol zit, moet je wachten op de volgende.

Verder worden treinen en bussen vaker schoon gemaakt en wordt reizigers gevraagd vaker en goed hun handen te wassen voor en na een reis in het ov.

Stap achterin in

foto: Mark van der Geugten

Reizigers stappen in via de achterdeur en checken daar in. Om afstand te kunnen houden van de chauffeur, verkoopt de chauffeur tijdelijk ook geen kaartjes in de bus.  Vanaf begin juni (waarschijnlijk al de eerste week van juni) kun je wel je losse kaartje in de bus betalen met IDEAL.

De dienstregeling

station hengelo

Vanaf 1 juni breidt Keolis de dienstregeling verder uit en gaan de bussen weer vaker rijden. Ze verhogen de capaciteit, zodat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, dat kunnen blijven doen. Ook de trein gaat weer nagenoeg volgens de gewone dienstregeling rijden. Check voor je reis altijd even een reisplanner, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook:

station hengelo

Station Hengelo is coronaproof gemaakt en zo ziet dat eruit

Station Hengelo is coronaproof gemaakt.  Stickers en belijning geven de nieuwe richtlijnen voor trei...
met de trein

Wel of niet met de trein of bus na 1 juni? ‘Ik ga de gok niet wagen’

De maatregelen voor het openbaar vervoer worden per 1 juni versoepeld. Maar er gaat wel het een en a...

Nostalgie! Deze dingen waren voor een Hengelose treinreiziger heel normaal

Op een gemiddelde (coronavrije!) werkdag stappen duizenden reizigers in- en uit op Station Hengelo. ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.