Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eitjes eikenprocessierups komen bijna uit, bestrijding begint

Door Majorie Nijbroek 25 maart 2020

Je kunt je die verrekte eikenprocessierups vást nog wel herinneren. Dat beest heeft vooral vorig jaar voor heel wat (over)last gezorgd. Ook in Hengelo. De gemeente begint dit jaar al op tijd met het bestrijden van de processierups. Hebben we hopelijk deze zomer heel wat minder last van die nare beestjes! 

Het lijkt alsof op dit moment elk spoor ontbreekt van de eikenprocessierups. Maar dat is schijn. Vrouwtjes van de nachtvlinders hebben in de zomer al eitjes gelegd op de takken van de eik.

De verwachting is dat de eitjes begin april uitkomen. Ja, dat is al snel. Dat betekent dat de bestrijding ook snel op gang komt. En die bestrijding gaat dit jaar anders. Wat handige informatie op een rij.

De aanpak

Gildebor gaat alle gemeentelijke zomereiken binnen de bebouwde kom van de Gemeente Hengelo preventief te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel, zogenoemde aaltjes (piepkleine wormpjes). Deze aaltjes worden met een speciale vernevelaar op de bomen gespoten. Het gaat om flink wat bomen: rond de 10.000.

Wanneer start de behandeling?

Als de eerste eitjes van de eikenprocessievlinder uitkomen. En dat is dus al snel, vermoedelijk vanaf de eerste week van april. De rupsjes zijn dan nog erg klein en hebben nog geen brandharen.

In het donker

De bomen worden in de schemering en in de nacht bespoten, tussen 20.00 en 02.30 uur. De aaltjes doen hun werk namelijk het beste in het donker. Ze leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht. Staan in jouw straat veel eiken? Dan kun je enige geluidsoverlast ervaren als de vernevelaars hun werk doen.

Wat doen de aaltjes met de rups?

Na het bespuiten van de bomen zoekt een aaltje een jonge rups op. Het aaltje dringt de
rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken.

Twee behandelingen

Elke boom wordt twee keer bespoten. Dit maakt de kans op slagen het grootst en hopelijk hebben we dan in de zomer niet zo veel last van de rupsenplaag. Als de bestrijding toch onvoldoende werkt? Dan laat de gemeente op locaties met ernstige overlast de nesten alsnog wegzuigen.

In onderstaand filmpje zie je meer over de aanpak:

Lees ook:

eikenprocessierups

Zo gaat Hengelo eikenprocessierups te lijf

We hebben met name de afgelopen 2 jaar heel wat (over)last gehad van de eikenprocessierups. De gemee...
eikenprocessievlinder

Mysterie opgelost: zo ziet de eikenprocessievlinder eruit

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoe de eikenprocessierups eruitziet. Grote kans d...

Meer over

Gemeente

adv.