Een overzicht: hier in Hengelo kun je terecht als je schulden hebt

Extra benzinekosten, hogere prijzen in de supermarkt, stijgende energierekeningen; veel Hengeloërs merken de inflatie in hun portemonnee. Sommigen krijgen misschien wel te maken met betalingsachterstanden of zelfs schulden. Jij ook? Bekijk hier waar in Hengelo je kunt aankloppen als je krap bij kas zit.

Wel een betalingsachterstand, nog geen schulden

Niet iedereen die betalingsachterstanden heeft, heeft direct schulden. Maar het is wel belangrijk om snel een overzicht te maken van financiën, vertelt Gabriëlla Bettonvilla van het Nibud. “Het is voor de hand liggend, maar mensen vergeten vaak dat een financieel gezonde situatie start met een handig overzicht. Wat komt er per maand binnen, wat gaat eruit. Pas na het maken van een overzicht zie je verborgen uitgaven. Misschien koop je vaak koffie to go of heb je abonnementen bij een Hengelose sportschool die je niet gebruikt.” Vaak kun je ook een betalingsregeling treffen met een bedrijf waar je een betalingsachterstand hebt.

Op de website van Nibud staat veel info voor Hengeloërs die betalingsachterstanden hebben, maar dit (grotendeels) zelf willen oplossen. Een voorbeeld daarvan is een aflosplan, dat gemaakt wordt op basis van jouw uitgaven.

Wat is het Nibud ook alweer?

Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’. Het is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum dat zich focust op huishoudfinanciën. De medewerkers van Nibud geven advies aan zowel bedrijven, overheden als inwoners zelf.

Schulden Hengelo
Foto ter illustratie: Pexels

Hulp van de gemeente

Heb jij een betalingsachterstand of dreig je in de problemen te komen? Wees dit dan voor! Ook bij twijfel kun jij gewoon bij de gemeente Hengelo aankloppen. “De gemeente heeft een zorgplicht, wat inhoudt dat ze bij schulden moeten helpen”, verklaart Gabriëlla. “Het verschilt per gemeente hoe dit wordt aangepakt. In sommige gemeenten word je gekoppeld aan een budgetcoach, bij andere gemeenten zijn er sociaal raadslieden.”

In Hengelo kun jij je melden op het Publieksplein in het stadhuis. De aanpak in deze stad is erg uniek en heet BudgetAlert. Het is een integrale gemeentelijke en vooral sociale aanpak. Het team van BudgetAlert kijken echt per ‘geval’ wat er nodig is en wat er mogelijk is. Dit gedreven team wil er alles aan doen om Hengeloërs met geldproblemen – die geholpen willen worden – te helpen. “We kunnen echt maatwerk leveren”, aldus Nannette Loos van BudgetAlert. “Voorkomen is altijd beter dan genezen.” Meer informatie vind je hier.

Signaleringsplicht vanuit de gemeente

De gemeente heeft sinds 1 januari 2021 een signaleringsplicht. Dat houdt in dat de gemeente een seintje krijgt wanneer je een betalingsachterstand hebt bij de zorgverzekeraar, huurbaas, het waternet, elektriciteitsbedrijf of gasleverancier. Gemeente Hengelo neemt vervolgens contact met jou op en bespreekt je opties om (verdere) schulden te voorkomen. Omdat BudgetAlert nauw samenwerkt met veel instanties, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie als Welbions, hebben zij snel inzichtelijk wie er in de problemen zit of dreigt te raken.

Stadhuis Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Maatschappelijk werkers

Wil je liever niet met de gemeente in gesprek, maar heb je wel hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met een maatschappelijk werker. Hiervoor kun je terecht bij Wijkkracht. Zij kijken bijvoorbeeld – net als BudgetAlert – of je in aanmerking komt voor de voedselbank en maken samen met jou een overzicht van lokale instanties die je helpen.

Stadhuis-Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Juridisch spreekuur

Ook het juridisch loket kan je helpen als je betalingsproblemen hebt. Je vindt het juridisch loket niet in Hengelo. De dichtbij zijnde is in Enschede aan de Piet Heinstraat 17 of in Almelo aan de Oranjestraat 1B. Goed om te weten: in de bibliotheek Hengelo heb je wel een juridisch spreekuur. Hier kun je gewoon naar binnenlopen elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Bij de het Juridisch Loket in Enschede en Almelo en ook bij het juridisch spreekuur in de Bibliotheek Hengelo, geven ze aan alle Hengeloërs gratis advies over waar je het beste terecht kunt.

Voorbeeldbrieven

Als je nog niet veel schulden hebt, maar wel wat ondersteuning kan gebruiken, kun je op de website van het juridisch loket veel informatie vinden. Hier staan onder andere voorbeeldbrieven die je naar instanties kan sturen om een betalingsregeling aan te vragen.

Bibliotheek Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Hoppa: dit cijfer krijgt Hengelo voor de leefbaarheid in onze stad”

Hoppa: dit cijfer krijgt Hengelo voor de leefbaarheid in onze stad

Hengelo stad of dorp
Ga naar “Toen in Hengelo: het eeuwenoude volksfeest dat de Lambertuskermis heet”

Toen in Hengelo: het eeuwenoude volksfeest dat de Lambertuskermis heet

Ga naar “De Lambertuskermis Hengelo 2022: dit wil je weten”

De Lambertuskermis Hengelo 2022: dit wil je weten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alpina elektrische convectie kachel € 19,99”

Alpina elektrische convectie kachel € 19,99

  • Geldig t/m 1 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Oral-B tandpasta van € 20,95 voor € 8,38”

Alle Oral-B tandpasta van € 20,95 voor € 8,38

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

  • Geldig t/m 4 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Kassamedewerker”

Kassamedewerker

  • Gamma
  • Parttime