Deze partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 12 februari 2018

Over iets meer dan een maand gaan we met z’n allen naar de stembus! We kiezen op 21 maart een nieuwe gemeenteraad. Al heel snel kan je je weer volledig gaan storten op stemwijzers, want inmiddels is bekend welke partijen meedoen aan de verkiezingsstrijd. 

Dit jaar doen er twaalf partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo. Er doen twee nieuwe partijen mee:  PVV en DFH. Daarnaast doen ook veel partijen mee die op dit moment in de gemeenteraad zitten: SP, Pro Hengelo, D66, VVD, PvdA, BurgerBelangen, CDA, LokaalHengelo, GroenLinks en ChristenUnie.

Afsplitsingen

Het aantal raadsleden hangt af van het aantal inwoners in een gemeente. Hengelo telt een kleine 81.000 inwoners en op dit moment zitten er 37 mensen in de Hengelose gemeenteraad. De afgelopen jaren zijn er nogal wat veranderingen geweest. Acht gemeenteraadsleden zijn tussentijds vertrokken en zeven hebben zich afgesplitst van hun partij, schrijft Tubantia.

Dit zijn nu de grootste

De SP is nu het grootste met 7 zetels. Daarna volgt ProHengelo  met 6 zetels. Die verhoudingen kunnen na 21 maart helemaal veranderen. Het is superbelangrijk dat je gaat stemmen, want de gemeenteraad vertegenwoordigt de burgers van Hengelo  (dus jou!). Zij controleren het werk van de burgemeester en wethouders en steken er een stokje voor als ze het ergens niet mee eens zijn.

Deze partijen doen mee

Dit zijn de twaalf partijen die meedoen aan de komende raadsvergadering. Je vindt de partijen in de volgorde waarop ze op het stembiljet staan:

1. Pro Hengelo
2. SP Hengelo
3. CDA Hengelo
4. VVD Hengelo
5. D66 Hengelo
6. PvdA Hengelo
7. BurgerBelangen Hengelo
8. GroenLinks Hengelo
9. ChristenUnie Hengelo
10. PVV Hengelo
11. LokaalHengelo
12. DFH

Kandidatenlijsten

De kandidatenlijsten zijn ook bekend. Wil je weten op welke mensen je 21 maart precies kan stemmen? Je vindt de volledige kandidatenlijsten hier.

StemWijzer

Weet je nog niet op welke partij je wilt stemmen? De StemWijzer kan je helpen om een keuze te maken. Na het invullen van 30 stellingen volgt een stemadvies. Woensdag om 18.30 uur wordt de StemWijzer gelanceerd. De lijsttrekkers van alle twaalf partijen vullen dan als eerste de digitale StemWijzer in. Vanaf woensdagavond kan iedereen de StemWijzer invullen.

Meer weten? Lees hier ons eerdere artikel over alles wat je moet weten over de verkiezingen.

Meer over

Gemeente

adv.