Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Healing Bells en liedjes van Beatles en Ramses Shaffy uit stadhuistoren

Door Majorie Nijbroek 20 mei 2020

Donderdag 21 mei is de wereldpremière van het coronawerk Healing Bells. Het stuk wordt in heel veel steden verspreid over de wereld op dezelfde tijd gespeeld. Ook in Hengelo hoor je deze speciale coronacompositie. Het wordt gespeeld op het carillon in de stadhuistoren.

Het spelen van Healing Bells is bedoeld om de slachtoffers van het coronavirus te herdenken, maar ook uit solidariteit met alle helden in de zorg.

Volkslied

Aan de basis van Healing Bells ligt het Oekraïense volkslied ‘Plyve Kacha’. Beiaardier en componist Pamela Ruiter-Feenstra heeft deze bewerkt. En wat bijzonder is: de handen van de beiaardier bewegen bij het spelen van dit coronawerk in een cirkelvormig gebaar. En laat dat nou ook de (cirkel)vorm zijn van het coronavirus onder een microscoop.

Weg naar genezing

En nog iets heel symbolisch in deze uitvoering: op ongeveer driekwart van de compositie is te horen dat een grote klok de virusdeeltjes één voor één uit elkaar trekt. Ook dat is symbolisch: de weg naar genezing is ingezet.

You’ll never walk alone

Om klokslag 12.00 uur hoor je donderdag (op de dag voor culturele diversiteit) het Healing Bells uit het carillon. Onze stadsbeiaardier Roel Smit speelt daarna nog een paar liedjes die aan corona gekoppeld kunnen worden: ‘You’ll never walk alone’ (Hammerstein/Rodgers), ‘I wanna hold your hand’ (Beatles) en ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte. Ook speelt hij twee nummers van Ramses Shaffy: ‘’t Is stil in Amsterdam’ en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Na ongeveer een half uur hoor je Healing Bells nog een keer.

Lees ook:

Visite, oppassen of ander bezoek: dit zijn de regels in coronatijd

Kappers mogen weer aan het werk, basisschoolleerlingen gaan naar school en zo zijn er met ingang van...

De auto pakken in coronatijd: dit moet je weten als je bij een ander instapt

De regel over het anderhalve meter afstand van elkaar houden, die kennen we wel. Maar wat zijn de co...

Meer over

Corona Gemeente

adv.