Binnenstad krijgt weer kleur: weg grijs en welkom warm rood!

Door Majorie Nijbroek 13 december 2017

Vorige week hebben we bericht dat het Marktplein in Hengelo op de schop gaat. En er is meer goed nieuws te melden. Want een veel groter gedeelte van de binnenstad wordt op korte termijn aangepakt. De binnenstad krijgt een nieuwe uitstraling. Weg grijs en hallo warm rood!

De Gemeente Hengelo meldt vandaag dat de Enschedesestraat, het Burgemeester Jansenplein en de Langestraat een volledig nieuwe uitstraling krijgen. Het gebied tussen de Drienerstraat en de Deldenerstraat wordt gezelliger en krijgt bestrating met warmere kleuren. Ook de Willemstraat en het Burgemeester Jansenplein worden meegenomen. Weg met het grijs en welkom warm rood! Of, zoals wethouder Marcel Elferink het zegt: “Het Hengeloos grijs behoort bijna tot het verleden.”

‘Hengeloos grijs behoort bijna tot het verleden’

Er wordt een behoorlijk bedrag voor uitgetrokken: €3.550.000. Je moet nog wel eventjes geduld hebben voor het zover is. De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2018 en gaan naar verwachting duren tot het najaar. Dat is nog wel voor de herinrichting van het Marktplein; het Marktplein wordt daarna aangepakt.

Actieplan Binnenstad

De aanpak van de Enschedesestraat is een belangrijk onderdeel van het Actieplan Binnenstad. In dit plan werken de gemeente Hengelo, Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), SVH en Bureau Hengelo samen.

Centraal in het Actieplan Binnenstad: de wandelende bezoeker is het uitgangspunt. “De openbare ruimte van de Enschedesestraat, Burgemeester Jansenplein en Langestraat worden daarop ingericht.”

Knusser en intiemer

De vernieuwing van de Enschedesestraat is de eerste concrete actie. De Enschedesestraat wordt intiemer en knusser. Je mag er niet meer komen met de auto. En ben je met de fiets? Dan moet jij je aanpassen aan de mensen die er lopen. Behalve meer rood komt er ook meer groen en dan met name in het gebied rond de Lambertusbasiliek.

Het Burgemeester Jansenplein krijgt voor het stadhuis een betere sfeer. De rest van het Burgemeester Jansenplein volgt bij de oplevering van het stadskantoor.

Impressie van de herinrichting van de Langestraat.
Impressie van de Enschedesestraat na de herinrichting.
Impressie van het Burgemeester Jansenplein na de herinrichting.

‘Het is ons menens’

“We laten zien dat het ons menens is”, zegt wethouder Elferink. “We pakken nu echt door met de Enschedesestraat en daarna volgen de andere acties uit het Actieplan, zoals het Marktplein. Laat één ding duidelijk zijn: de komende jaren krijgt onze binnenstad een warme uitstraling.”

Breed gedragen

Bewoners, ondernemers en andere binnenstadspartners zijn samen tot dit ontwerp gekomen. “Dit is de manier waarop we werken in de binnenstad. Goed overleg met alle belanghebbenden staat voor ons voorop. Dat maakt dat dit ontwerp breed wordt gedragen in de binnenstad. De schop gaat de grond in!”

Meer over

Gemeente

adv.