Aantal meldingen eikenprocessierups kruipt al richting de 600

Door Majorie Nijbroek 6 juni 2018

We schreven vorige week al dat de eikenprocessierups op dit moment voor veel overlast zorgt. Dat blijkt nu ook wel uit cijfers waar de gemeente vandaag mee komt. Er zijn al 574 meldingen gedaan van overlast door deze harige beestjes. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar ‘slechts’ 43. 

Het aantal meldingen bij de gemeente loopt nu al richting de 600. Ter vergelijking: in heel 2017 waren dat er 308. Je kunt dus wel spreken van een forse toename.

Oppassen

De rups kwam vroeger alleen voor in warme landen, maar is sinds een jaar of twintig ook op grote schaal in Nederland te vinden. Het beestje leeft in grote groepen en het liefst in eikenbomen die ze in mum van tijd helemaal kaalvreten. Ze duiken vaak op in mei, maar kunnen tot eind augustus voor ongemak zorgen.

Uit de hele stad komen er meldingen dat de eikenbomen vol met rupsen zitten. Oppassen dus! Kom je tijdens een wandeling of een flinke windvlaag in contact met de brandharen van de processierups, dan is de kans groot dat je in mum van tijd last krijgt van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Hé, bah!

Pak de rupsen niet op en vermijd al het contact. Ga je wandelen in het bos of een natuurgebied? Bedek dan je hals, armen en benen,  ga niet op de grond zitten en bescherm je ogen met een zonnebril. Voorkom ook dat je huisdier in contact komt met rupsen en oude nesten.

Onbegonnen werk

Omdat er zoveel eikenbomen in onze stad besmet zijn, is het voor de gemeente niet te doen om alle nesten te verdelgen. ‘Daar is geen beginnen aan. De gemeente Hengelo bestrijdt de rups alleen op plaatsen waar veel mensen komen’, lezen we in een persbericht. Dan gaat het om bijvoorbeeld scholen en speelplekken.

Waarschuwingslint

Normaal gesproken hangt de gemeente waarschuwingslinten om besmette bomen. Maar dat is onbegonnen werk; dan zou de hele stad vol linten hangen. ‘Alleen bij de eikenbomen waar we de nesten laten verwijderen, hangen we waarschuwingslint om de boom’, laat de gemeente weten.

Melden

Zie jij een nest? Meld dit via de BuitenBeter app of het formulier ‘Melding Openbare Ruimte’ dat je op de website www.hengelo.nl kunt vinden. Je melding wordt geregistreerd in het systeem, maar je krijgt géén individuele terugkoppeling.

Vind je op je eigen terrein een nest van de eikenprocessierups? Schakel een gespecialiseerd bedrijf in; de gemeente ruimt geen nesten op van de eikenprocessierups op particulier terrein. Ga in elk geval niet zelf de rupsen bestrijden.

Lees ook ons eerdere verhaal:

eikenprocessierups

Eikenprocessierups duikt weer overal op in Hengelo

De eikenprocessierups laat zich weer volop zien in Hengelo. Op heel veel plaatsen zijn de beestjes  ...

Meer over

Gemeente

adv.