Hengelo heeft een unieke cocktailrobot: ‘Ik geloof heilig dat cocktails de nieuwe speciaalbieren zijn’

Aangeboden door Grand café & boetiekhotel De Verééniging

Cocktailrobot Hengelo
Frank Hendriks en Simon Hendriks bij voor de cocktailrobot. Foto: indebuurt Hengelo

Een fancy cocktailbar, dat is wat vader Frank (53) en zoon Simon Hendriks (23) voor hun sinds recent geopende Verééniging in Hengelo hebben gebouwd. Deze is uniek, want hier worden je cocktails gemaakt door een robot. Hoe het werkt, lees je hier plús een hele fijne korting!

Spoileralert: het is niet zo dat je op een knop drukt en er een kant-en-klare cocktail uit een machine wordt getoverd. Er komt namelijk veel meer kijken bij het maken van dé perfecte cocktail dan alleen de juiste hoeveelheden drank mixen met een likeurtje en wat soda.

‘Shaken, not stirred’

Misschien ken je de beroemde James Bond-quote “Shaken, not stirred” wel? Frank en Simon leggen uit hoe de smaak van de cocktail afhangt van bepaalde handelingen: of je het drankje roert of schudt en of je het glas van te voren koelt of niet. “Daarnaast wil het oog ook wat en zijn de juiste vorm van het glas en de correcte garnituren ook van groot belang.”

Hoe het werkt

Hoe werkt het dan? Simpel! Een klant bestelt een cocktail en deze verwerkt Simon op een tablet waarin alle cocktailrecepten staan. De robot gaat direct aan de slag! De machine legt via het tabletscherm – naast dat hij de juiste hoeveelheden aan drank mixt – precies uit wat de juiste stappen zijn en hoe de cocktail eruit moet zien. Vet handig!

Kwaliteit en snelheid

Waarom een robot? “Je gelooft het misschien niet, maar met het mixen van een cocktail kan je heel veel verkeerd doen. De juiste samenstelling van drank en de bereidingswijze zijn smaakbepalend. Met deze cocktailrobot kunnen wij de constante kwaliteit van iedere cocktail waarborgen”, vertelt Simon. “Het is ook een manier om de snelheid te kunnen garanderen omdat het meeste tijd vaak zit in het precies afmeten van de juiste hoeveelheden”, voegt Frank eraan toe.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen >

Een echte mixologist

Boven de bar staan glazen bollen die aangesloten zijn op de robot. Deze kruiken zijn gevuld met van alles: bijvoorbeeld vodka, tequila, triple sec en cognac. “Je noemt die dranken spirits en met tien basis spirits kun je al honderden cocktails maken”, vertelt Simon. Hij heeft een opleiding tot cockailtender gevolgd. Hiermee is Simon officieel een mixologist. “Je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Zo zijn wij ook aan het experimenteren met cocktails waar bijvoorbeeld bier in zit.”

Al eeuwenoud

“Ik geloof heilig dat cocktails de nieuwe speciaalbieren zijn, maar dan moeten ze wel op de juiste manier gemaakt worden en het verhaal moet ook goed verteld worden”, zegt Frank. Want, leuk weetje: cocktails zijn al eeuwenoud. Alle cocktails die op de kaart staan bij de Verééniging zijn ingedeeld via de Wayne Collins methode: hij bedacht zeven categorieën. Zo zie je dat de – nu zo populaire – Pornstar Martini een punch is.

De geschiedenis van het pand

Het pand aan de Parallelweg LS 2a is het oude verenigingsgebouw van Charles Theordoris Stork, de man die in 1868 de machinefabriek in Hengelo opende. In dit verenigingsgebouw werd er veel georganiseerd: zo was er bijvoorbeeld een kaartclub en een toneelvereniging. “Allemaal voor de Stork medewerkers die Charles Stork naar Hengelo haalde om voor hem te komen werken”, vertelt Frank. Het pand is dé plek de hele Stork community samenkwam voor vergaderingen en feestjes. “Alle zalen zijn hersteld in hun oude functie. De cocktailbar waar we nu zitten? Dat was het voorcafé.”

‘Een lach en een traan’

“We willen weer die gemeenschapsfunctie weer bekleden”, legt Frank uit. “We willen heel graag de plek zijn waar Hengeloërs een historie mee hebben en nieuwe historie maken. Dat vind ik wel heel belangrijk”. Zo heeft de Verééniging in één week een bruiloft en een herdenkingsdienst gehad. “Het is een gebouw waar zowel de lach als een traan thuishoort.”

Grote dromen

“Het pand is er altijd geweest in de Hengelose gemeenschap, gebruikt, in verval geraakt, hersteld en nu hopen wij dat de community van onze stad het ook weer oppikt. Dat we toegankelijk zijn voor iedereen.” Naast de wens om weer een plek voor alle Hengeloërs te zijn hebben deze vader en zoon nog een droom: “Dat dit het bruisende hart wordt van de cocktails.”

Lees verder onder de foto >

Spice Ginger Jenny cocktail drink je exclusief bij de nieuwe cocktailbar van Verééniging in Hengelo
De Spice Ginger Jenny cocktail exclusief bij de nieuwe cocktailbar van Verééniging

Cocktail voor maar 3,50 euro

Sinds kort heeft Verééniging een eigen signature cocktail. De Spice Ginger Jenny is gemaakt met Hollandse kruidige jenever, gember, honing en limoensap. Samen met ginger ale en limoenpartjes schenkt de robot die in een mooi tumblerglas. Normaal betaal je daar 8,50 euro voor, maar als kennismakingsactie drink je de Spice Ginger Jenny voor 3,50 euro in plaats van 8,50. Laat dit artikel zien en je krijgt meteen de korting. Proost d’r op!

 • Wil jij een 'Nieuw in Hengelo' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Hengelo.

Grand café & boetiekhotel De Verééniging

Parallelweg LS 2a, 7553 LG Hengelo

Nu geopend

Meer informatie

Grand café & boetiekhotel De Verééniging

Parallelweg LS 2a, 7553 LG Hengelo

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Barbecueën in Hengelo: met deze tips heb je geheid succes”

Barbecueën in Hengelo: met deze tips heb je geheid succes

barbecue Hengelo
Ga naar “Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’”

Boerin Andra maakt echte Italiaanse buffelmozzarella in Twente: ‘Hoe verser de mozzarella, hoe lekkerder’

Aangeboden door Birra Moretti

Ga naar “Relax! Dit plein wordt eind augustus omgetoverd tot een groot terras”

Relax! Dit plein wordt eind augustus omgetoverd tot een groot terras

Aangeboden door Hengelo Promotie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Magnum of Cornetto handijs Diepvries van € 2,75 voor € 2,06”

Alle Magnum of Cornetto handijs Diepvries van € 2,75 voor € 2,06

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58”

Alle AH Bakkersbrood Les Pains heel van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Page compleet 1+1 gratis”

Page compleet 1+1 gratis

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting”

Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Tandartsassistent”

Tandartsassistent

 • Dental Clinics Nederland
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkoopstyliste”

Verkoopstyliste

 • Purdey
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Kassamedewerker”

Kassamedewerker

 • Gamma
 • Parttime
Ga naar “Allround Machinist”

Allround Machinist

 • Krinkels
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Tekenaar E/W”

Tekenaar E/W

 • Klein Poelhuis
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Open Monumentendag in Hengelo”

Open Monumentendag in Hengelo

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Monumentendag HengeloMonumentendag Hengelo
Ga naar “Burendag in Hengelo”

Burendag in Hengelo

 • 24 september 2022
Burendag HengeloBurendag Hengelo