Sennaz leerde op latere leeftijd de Nederlandse taal: ‘Vroeger liet ik mijn kinderen het woord doen’

Aangeboden door ROC van Twente

Sennaz is een van de studenten die volwassenenonderwijs volgt bij ROC van Twente. Foto: ROC van Twente

Sennaz (46) woont al dertig jaar in Nederland, maar sprak lange tijd de taal niet. “Ik werkte in een winkel waar alleen maar Turks werd gesproken en ook thuis was Turks de voertaal.” Toen haar jongste dochter trouwde en het huis uit ging, vond Sennaz het tijd voor actie.

Als het om communicatie ging, was Sennaz jarenlang afhankelijk van haar twee dochters. Doordat zij wel gewoon naar school gingen, hadden ze de Nederlandse taal al snel onder de knie. “Ik durfde niet met andere Nederlanders te praten, want ik was bang om fouten te maken. In plaats daarvan liet ik mijn dochters aan het woord.”

Nooit te oud om te leren

Naarmate haar kinderen ouder werden, begon het alsnog bij Sennaz te kriebelen om Nederlands te leren. “Ik heb wel even getwijfeld of het mij zou lukken, want ik was inmiddels al de veertig gepasseerd”, legt ze uit. “Ik dacht dat ik misschien te oud was om iets nieuws te leren. Maar mijn kinderen zeiden dat ik het gewoon moest proberen. En dat heb ik gedaan.”

Nederlands leren bij ROC van Twente

Sennaz meldde zich aan bij ROC van Twente om Nederlands te leren. “Vooral het begin was echt heel moeilijk. Ik vond het lastig om zinnen te maken en ook de grammatica is ingewikkeld. Gelukkig had ik een lieve docent op wie ik kon rekenen. Hierdoor kreeg ik steeds meer vertrouwen in mijzelf”, zegt Sennaz trots. Verder houdt Sennaz tegenwoordig de Nederlandse taal bij door onder meer Tubantia te lezen, televisieprogramma’s te kijken en cursussen te blijven doen.

Entreeopleiding

Bovendien is Sennaz na de taalopleiding de Entreeopleiding gaan doen. Ze haalde niet alleen niveau 1, maar ging ook door voor Helpende Zorg en Welzijn. Daarnaast liep ze stage bij Carint op diverse afdelingen, waaronder de ouderenzorg. “Het waren lange dagen. Vaak was ik tot ’s avonds laat aan het studeren en de volgende ochtend om 8.00 uur begon mijn stage. Het was een kwestie van volhouden, daarna werd het allemaal makkelijker.”

Nu, drie jaar later, heeft Sennaz een vaste baan voor dertig uur bij Carint en voert ze uiteenlopende werkzaamheden uit. Van mensen verzorgen, naar bed brengen en eten en drinken opdienen tot medische handelingen uitvoeren zoals de bloeddruk opmeten. “Ik heb ontzettend leuk werk en tegelijkertijd wil ik mij blijven ontwikkelen. Vandaar dat ik binnenkort de zorgopleiding op niveau 3 wil gaan volgen.”

Blijven ontwikkelen

Haar kinderen zijn enorm trots dat Sennaz én Nederlands heeft geleerd op latere leeftijd én nu een vaste baan heeft. “Het allerleukste moment was dat ook mijn kleinkinderen aanwezig waren bij mijn diploma-uitreiking. Dat was echt een bijzondere mijlpaal.”

Meld je nu aan voor volwassenenonderwijs

Wil jij net zoals Sennaz als volwassene een mbo-opleiding gaan volgen? Bekijk dan eens het uitgebreide aanbod van ROC van Twente. Deze onderwijsinstelling verzorgt middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Van begeleider maatschappelijke zorg tot medewerker marketing en communicatie, er zit altijd wel een passende opleiding voor jou tussen. Verder is ROC van Twente niet alleen in Almelo, Hengelo en Enschede gevestigd, maar ook in Vroomshoop en Rijssen. Zo zit er altijd een locatie bij jou in de buurt.

ROC van Twente

Gieterij 200, Hengelo

Nu geopend

Meer informatie

ROC van Twente

Gieterij 200, Hengelo

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Zomer in Hengelo: 5 x plekken waar je buiten kunt zwemmen”

Zomer in Hengelo: 5 x plekken waar je buiten kunt zwemmen

Zwemmen Hengelo
Ga naar “Daten in Hengelo: hier laat je de vonken overspringen”

Daten in Hengelo: hier laat je de vonken overspringen

Date Hengelo
Ga naar “Skatefanaten opgelet! Nightskate Hengelo 2022 gaat van start”

Skatefanaten opgelet! Nightskate Hengelo 2022 gaat van start

Skaten Hengelo

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Nieuwstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129”

PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • WE Fashion
 • Parttime
We Fashion