Nienke en Pieter zijn leerkracht: ‘Een knuffel van blijdschap is waar je het voor doet’

Aangeboden door Durf in het Onderwijs

Wat herinner jij je nog van jouw favoriete juf of meester van de basisschooltijd? Misschien was het wel dat ene compliment of die begroeting aan het begin van de dag. Ook jij kunt in de gedachten blijven hangen of het verschil maken in het leven van een kind. Durf jij te starten in het onderwijs?

“Als juf of meester geniet je van de kleine dingen”, leggen Nienke en Pieter uit. Zij werken beide bij de Haarschool in Holten. “Een kind geeft een knuffel of vertelt je een geheimpje: daaraan merk je dat leerlingen je waarderen als juf of meester.” In het oosten van het land zijn er meer leerkrachten nodig. Misschien ben jij wel de juiste match! Pieter en Nienke vertellen je graag waarom zij blij worden van hun vak.

Even voorstellen

Nienke wist eigenlijk al van kinds af aan dat ze in het onderwijs wilde werken. Ze vertelt: “Ik heb altijd met kinderen willen werken en ik doe dat na tien jaar nog steeds met veel plezier!” Pieter: “Net als Nienke werk ik ook al tien jaar in het onderwijs. We delen nu een paar jaar dezelfde groep.”

Anders dan vroeger

Pieter vertelt: “Het onderwijs is de laatste jaren erg veranderd. Je werkt als team echt samen en niet meer alleen in je eigen klas – je eigen eilandje – zoals dat vroeger was. Dat maakt het met het team en als leerkracht een stuk gezelliger en leerzamer.”

Nienke vervolgt: “Als startende leerkracht word je goed begeleid. Je staat er niet alleen voor en je wordt niet in het diepe gegooid. Een duo collega staat altijd voor je klaar om even te sparren en dat geldt ook voor de directie bij ons op school. Je krijgt ook extra uren om jezelf te ontwikkelen als juf of meester.”

Welzijn staat voorop

Misschien herken jij het nog wel van jouw oude rapporten van vroeger: er staan voornamelijk cijfer-beoordelingen op voor rekenen, taal en andere zaakvakken. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om goed te kunnen spellen en lezen, maar dat is niet meer het enige.

“Bij ons op school staat het welzijn van kinderen voorop: hebben ze een leuke dag en lopen ze blij of met een glimlach door de klas? Dat is voor ons ook heel belangrijk”, legt Nienke uit. “We kijken meer naar de capaciteiten in plaats van cijfers. Scholen zijn nu bijvoorbeeld verplicht om techniek aan te bieden: dan kunnen kinderen lekker met hun handen werken. Daar worden veel kinderen ook heel blij van!”

Lees verder onder de foto >

Juf Nienke met één van haar leerlingen | Foto: eigen foto

“Dat werd in de coronatijd nog duidelijker”, vertelt Pieter. “Toen kwamen de cruciale beroepen naar voren: de loodgieters, docenten en de buschauffeurs. Daarom richten we ons dus niet alleen op goede cijfers, maar ook of een kind iets kan creëren op zijn manier of hoe een kind omgaat met anderen in de klas. Als kinderen goed in hun vel zitten, ontwikkelen ze zich veel beter.”

Uitproberen

Ook leerkrachten moeten natuurlijk goed in hun vel zitten om alles eruit te kunnen halen. Pieter: “Ook nog een beeld van vroeger: je draait de lesjes van de methode en daar moet je het mee doen. Dat is nu heel anders. Je mag je eigen invulling geven aan een les aardrijkskunde – als dat is wat jouw groep nodig heeft. Als de methodeles niet aansluit, mag je je eigen creativiteit gebruiken. Daar krijg je véél meer energie van.”

“Je mag dingen uitproberen in je groep. Daar leer je alleen maar van. Alleen dan kom je erachter wat werkt of wat kinderen leuk vinden. Een foutje maken mag dus ook”, licht Nienke toe. “Morgen weer een dag!”

Samen sta je sterk

Natuurlijk kennen Nienke en Pieter ook de minpunten van het beroep: je hebt veel kinderen in de klas en sommige kinderen hebben wat extra’s nodig. Heb je daar dan wel tijd voor? Pieter: “Om die kinderen te kunnen helpen, voer je soms gesprekken met externen, bijvoorbeeld met zorgcoördinators en ouders. Dat kunnen tijdsintensieve gesprekken zijn.”

Nienke vult aan: “Je voert die gesprekken altijd met de intern begeleider, dus je staat er nooit alleen voor. Als je daarna je verhaal kwijt wil bij een collega, dan kan dat altijd. De sfeer in het team is erg goed.”

Mooiste momenten

Van een glimlach tot een grapje en van een gezellige middag met de klas tot een knuffel bij het afscheid: er zijn veel mooie momenten. “Dat zijn er eigenlijk teveel om op te noemen”, zeggen ze in koor. Nienke: “Sommige kinderen hebben dus wat extra aandacht nodig. Als die begeleiding goed gaat en je het kind ziet groeien: dat is het écht waard.”

Pieter: “Door de kleine successen of andere dingen die leerlingen voor je doen, voel je dat je gewaardeerd wordt. Als we samen een hele leuke dag hebben gehad, haal ik daar echt veel voldoening uit.”

Durven

Ben jij een teamplayer, heb je hart voor kinderen én wil je ze graag wat leren? Dan ben jij misschien wel de perfecte match voor het onderwijs. Durf jij de sprong in het diepe te wagen? Informeer dan naar de mogelijkheden: wie weet ben jij die ene juf of meester die een glimlach op het gezicht van een kind tovert. Ben je er nog niet helemaal uit? Durf in het Onderwijs denkt graag met je mee! Je vindt hier scholingen, cursussen en vacatures om jouw klaar te stomen voor het vak.

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Korenfestival, FBK Games en meer: 6 x weekendtips in Hengelo”

Korenfestival, FBK Games en meer: 6 x weekendtips in Hengelo

Foto: Korenfestival Amusing Hengelo
Ga naar “Dansen maar! De Nacht van Hengelo komt eraan en dit is de line-up”

Dansen maar! De Nacht van Hengelo komt eraan en dit is de line-up

Nacht van Hengelo
Ga naar “Aloha! Kom in Hawaiaanse sferen bij het Ladies Only Event in het Prins Bernhardplantsoen”

Aloha! Kom in Hawaiaanse sferen bij het Ladies Only Event in het Prins Bernhardplantsoen

Ladies Only Event Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Broccoli van € 1,69 voor € 1,19”

Broccoli van € 1,69 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Hollandse komkommer van € 0,69 voor € 0,49”

Hollandse komkommer van € 0,69 voor € 0,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99”

Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,58 voor € 5,79”

Alle Parodontax en Sensodyne* van € 11,58 voor € 5,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Agenda

Ga naar “Kunstmarkt Tuindorp ’t Lansink”

Kunstmarkt Tuindorp ’t Lansink

 • 18 juni 2023
kunstmarkt tuindorp