Indrukwekkend: Honderdste Stolperstein en tentoonstelling hierover in de bibliotheek

Door Miranda Nijland 12 maart 2019

Misschien heb je er wel eens over gehoord of gelezen: Elk jaar worden in Hengelo Stolpersteine gelegd om de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime levend te houden. Dit jaar is er ook een tentoonstelling over deze ‘struikelstenen’. Vanaf vandaag, dinsdag 12 maart, kun je ervoor terecht in de bibliotheek.

Tentoonstelling in de bieb

Indrukwekkend en interessant: van 12 maart tot 4 april is de tentoonstelling Stolpersteine – struikelstenen in de Bibliotheek Hengelo te zien. De expositie bestaat uit zeven informatiezuilen en gaat over de geschiedenis van de Stolpersteine. Je komt meer te weten over diverse facetten van dit Europese kunst- en herinneringsproject en je krijgt te zien hoe de Stolpersteine worden gemaakt. De Stolpersteine tentoonstelling is in samenwerking met de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag tot stand gekomen. De opening van deze expositie is vanavond, dinsdag 12 maart, (19.30 inloop, aanvang 20.00 uur) in Bibliotheek Hengelo. Wybo Miedema houdt een lezing over de geschiedenis van de Hengelose Holocaust slachtoffers en over de 167 weggevoerde Hengelose burgers. Bert Woudstra vertelt over zijn persoonlijke betrokkenheid bij Stolpersteine.

Op woensdag 3 april, bevrijdingsdag van Hengelo, overhandigt burgemeester Sander Schelberg de 100e Stolperstein tijdens de avondceremonie aan Hetty Hulshof van Gelder, een overlevende van de Holocaust. ’s Ochtends onthullen leerlingen van 2 basisscholen twee Stolpersteine in aanwezigheid van de burgemeester.

Portretten en verhalen

Fotograaf Marijke Talen vertelt op donderdag 4 april over haar boek OverLeven in Bibliotheek Hengelo.  Zij fotografeerde Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en liet hun verhalen vastleggen. Marijke laat zien hoe krachtig de mens is en hoe belangrijk het is om ondanks alles positief te blijven. Ze zal stil staan bij de vele indrukwekkende fragmenten en beelden uit OverLeven. Donderdag 4 april van 19.30 tot 22.00 uur. €2,50 incl. pauzedrankje.

Lees ook:

Marinus (85) ziet zijn klasgenootjes van toen nog steeds door raam leeg huis kijken

Het beeld van een omgevallen pak erwten op de tafel van de woning aan de Paul Krugerstraat 25 staat ...
Stolpersteine

Mysteries opgelost: waar zijn die gouden, vierkante stenen voor?

De stenen liggen verspreid door de stad en als je goed oplet zie je ze liggen: gouden keitjes met na...
Stolpersteine

Mysteries Opgelost: Stolpersteine aan Deldenerstraat liggen nu voor Innocent

Je hebt ze vast al wel eens gezien. Of je nu door Zwolle loopt, door Enschede of Hengelo. In elke st...

Meer over

Doen Gemeente

adv.