Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf! Binnenkijken op plekken waar je normaal niet komt

Door Miranda Nijland 11 september 2019

Als jij nou graag wil weten hoe het uitgaansleven eruit zag in de tijd dat je ouders op stap gingen, dan is het misschien wel leuk om zaterdag binnen te kijken bij verschillende uitgaansgelegenheden tijdens Open Monumentendag. Wij vroegen Hans de Gruil wat we deze dag zeker niet mogen missen:

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Herinneringen ophalen

Hans de Gruil is een van de organisatoren van Open Monumentendag in Hengelo en voorzitter van de Stichting Erfgoed: “We willen enerzijds het verleden van Hengelo zichtbaar maken en anderzijds willen we bezoekers de kans geven om herinneringen op te halen.” Vorige week lieten we je al weten welke gebouwen je kunt bezichtigen tijdens Open Monumentendag in Hengelo. Handig, is er een speciale wandeling verkrijgbaar die je leidt langs alle gebouwen die je kan bezoeken (zie kaartje) Maar als je zaterdag wat minder tijd hebt, kun je ook één of een paar locaties bezoeken. Daarom zetten we er nog een paar voor je op een rij!

Kijken bij Thales

Foto: ANP

Misschien wel het meest bijzonder is dat je zaterdag eens binnen kunt kijken bij het bedrijfsmuseum van Thales aan de Zuidelijke Havenweg Gebouw N/Haaksbergerstraat 67. Dit is normaal niet voor publiek toegankelijk, maar is nu voor het eerst tijdens Open Monumentendag te bezoeken. Interessant, als je meer wil weten over het verleden van Hollandse Signaalapparaten. In de kelder van Thales kom je alles te weten over historische radar en vuurleiding apparatuur.

Mysteries Opgelost: wat heeft Hengelo met radarapparatuur?

Hengelo en radarapparatuur zijn met elkaar verbonden. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van de rada...

Bataafse Kamp

Ook leuk, nu het nog kan, breng een bezoekje aan de Bataafse Kamp. Misschien heb je er vroeger wel op school gezeten? Hoe leuk is het dan om daar oude herinneringen op te halen. De kunstenaars die er hun werkruimte hebben, zetten de deuren open.

Wonen in je oude school? Bataafse Kamp in de verkoop

Waarschijnlijk heb je het al gehoord: de gemeente zet de Bataafse Kamp in de verkoop. Wie weet kun j...
mysterie boom

Mysterie: waarom hangen deze witte kaartjes op de boom bij de Bataafse Kamp?

Is het je al eens opgevallen dat een boom die in het parkje voor de Bataafse Kamp staat, is versierd...

En de uitgaansgelegenheden…

Het thema van Open Monumentendag dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Misschien kom of kwam jij wel geregeld in VIOS. Als je nou benieuwd bent hoe het er daar vroeger uitzag, moet je zaterdag zeker even binnenkijken want je kunt tussen 11.00 en 16.00 uur een powerpointpresentatie zien over het verleden van VIOS en er is een dj. Maar je kunt ook herinneringen ophalen bij ’t Neutje (daar is ook de Verhalenkraal) en zijn foto’s te zien van ’t Neutje in vroegere tijden. Bij de Buurman kom je meer te weten over het muziekverleden op deze locatie en je kunt de muziekkoepel in het Prins Bernhardplantsoen bezoeken.

Hengelo’s mysterie: de Kieteltuin, een plek om te zoenen

Als je verliefd bent en je hebt veel zin om elkaar te zoenen, dan doe je dat misschien wel het liefs...

Hengelo’s Mysterie: waar dankt Vios zijn naam aan?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo's raadsel op. Zoals vorige week ...

Wandeling

Dan is er nog een wandeling van Stichting de Verhalenkraal in het spoor van Stork. Deze wandeling is elke tweede zaterdag van de maand en het vertrek is bij Metropool om 11.00 uur. Speciaal voor Open Monumentendag kun je dit keer gratis meewandelen.

Stravinsky

Zoek je een mooie onderbreking voor de wandeling langs alle monumenten? Om 12.30 uur is er een lunchconcert in de Waterstaatskerk en om 15.00 uur kun je een concert bijwonen van het koor Roder Girl Choristers in de Lambertusbasiliek. En krijg je onderweg trek? Bij Stravinsky is er een speciaal lunchplankje voor je samengesteld vernoemd naar Open Monumentendag.

Hoe, wat, waar

De officiële opening Open Monumentendag en de tentoonstelling over voor- en naoorlogse horecalocaties is zaterdag om 10.00 uur bij Lunchroom National met wethouder Gerard Gerrits en de freule van de nacht Marijke Agterbosch. ’s middags zingt Guusje Beverdam in deze lunchroom. Het programma duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Getipt

adv.