Altijd al het sluiscomplex (en misschien wel de schuilkelder) willen zien? Dit is je kans

Door Miranda Nijland 15 mei 2019

Heb je nog een plekje vrij op zaterdag 18 mei? Dan moet je zeker even gaan kijken bij het sluiscomplex in Hengelo. Want die dag kun je veel zien en doen rond het complex. Zo kun je onder meer een rondleiding krijgen door de schuilkelder die is aangelegd ten tijde van de Koude Oorlog. Wij zetten even voor je op een rij waarom een bezoekje aan dit complex erg leuk is.

Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

Kijken in de schuilkelder

Voor een rondleiding door de schuilkelder, moet je wel ‘vriend’ zijn van Open Monumentendag, hier kun je je daarvoor aanmelden. Deze zogenaamde Vriendenactiviteit is om 13.00 uur: 20 vrienden van ‘Open Monumentendag’ krijgen de kans om deel te nemen aan een exclusieve rondleiding door een bijzondere schuilkelder die onderdeel uitmaakt van het complex. Wij van Indebuurt kregen er al eens een rondleiding, hier lees je daar meer over.

De schuilkelder is gebouwd in 1963 en 1964, tijdens de Koude Oorlog zou deze bescherming hebben geboden aan het bedienend personeel van de sluis in het Twentekanaal. De schuilkelder ligt 4 tot 5 meter onder de grond. De kelder heeft een bijzondere nooduitgang, een schacht gevuld met licht zand zodat er geen mensen van bovenaf in konden komen. Door een glaspot uit de schacht te halen liep het zand weg en kon men door het gat naar boven kruipen.

Één van de grootste

Wist jij dat het sluis- en gemaalcomplex in Hengelo (met een verval van 9 meter) één van de grootste sluizen in Nederland is? Onlangs heeft het complex een grote onderhoudsbeurt gekregen en mede daarom kun jij nu een kijkje nemen. Het sluiscomplex is aangelegd in 1935. Het is een schutsluis, schepen kunnen ermee van het ene naar het andere waterpeil worden gebracht. misschien heb je al wel eens gezien dat op het terrein ook drie woningen staan, daarin woonden vroeger de sluismeester en twee sluiswachters. Samen met de brug en het transformatorgebouw is dit nu allemaal rijksmonument.

Je kunt aansluiten bij een rondleiding en de sluismeester geeft een toelichting op het bedienen van de sluis. De politie is aanwezig met een Rigid Inflatable Boat en Rijkswaterstaat met patrouillevaartuigen, en meren speciaal voor deze dag binnenvaartschepen af en aan. De Erfgoedcommissie, Stichting Erfgoed Hengelo en de Archeologische Werkgroep Hengelo zijn ook aanwezig.

Pompen vervangen

Je kunt je voorstellen dat zo’n groot onderhoud en restauratie aan dit complex een enorme operatie was. Wat je ook kan zien, zijn de nieuwe pompen. Onlangs zijn in het dieselgemaal de originele Stork pompen vervangen door modernere pompen. Een van deze pompen staat opgesteld bij de entree van het terrein en is daardoor van dichtbij te zien.

Wie, wat, waar

Twekkelerweg 315 te Hengelo, het complex is te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 uur. Parkeren bij HVV Hengelo op de Seringenstraat.

Lees ook

Mysteries Opgelost: zijn er nog schuilkelders in Hengelo?

In de rubriek ‘Hengelose mysteries’ lossen we elke week een Hengelo’s raadsel op. Dingen die je alti...

Mysteries Opgelost: er is dus toch nóg een schuilkelder in Hengelo

We namen jullie een paar weken geleden mee naar een schuilkelder bij het sluizencomplex aan de Twekk...
Pagina 1 / 4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.