Dit moet je gezien hebben! Vandaag is er een bloedmaan

Door Miranda Nijland 27 juli 2018

Een bloedmaan? Dat klinkt misschien creepy, maar het ziet er gaaf uit! De maan komt vandaag namelijk op als een rode bol. De oorzaak: een totale maansverduistering. Die is goed te zien in de avondlucht, als het zomerweer meewerkt.

Dat je de maan kunt zien tijdens een verduistering, is eigenlijk een beetje gek. Want de maan schijnt zelf niet, maar reflecteert het licht van de zon. Door de dampkring van de aarde vallen er toch wat lichtstralen op de maan, en wel de infrarode. Dat verklaart de kleur!

Iets dat je gezien moet hebben

“Het is iets dat je gezien moet hebben. Omdat het heel mooi is, mooier dan een gewone volle maan, maar ook omdat het een bijzonder verschijnsel is dat de aarde het licht van de zon naar de maan blokkeert, zodat je een rode maan krijgt. En die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, dat is echt spectaculair”, zegt Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde tegen onze collega’s van het Algemeen Dagblad.

Hoogtepunt

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur, rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt.

bron: Giphy

Maansverduisteringen zijn niet super zeldzaam, maar ook komen ze niet al te vaak voor. De vorige volledige verduistering was in september 2015. Op 21 januari 2019 staat de volgende alweer te gebeuren, maar dit is ’s morgens vroeg. Daarna is het wachten tot september 2025..

Plek met vrij uitzicht

Wil je hem bekijken? Zoek dan een plek op met vrij uitzicht op de horizon.

En dan is het wachten. In Nederland komt de maan vrijdag dus om 21.30 uur op en dan begint net de verduistering. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt is om 22.22 uur. Om 1.31 uur is de eclips afgelopen.

adv.