Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

75 jaar vrijheid in Hengelo: dit staat er op het programma

Door Miranda Nijland 11 maart 2020

75 jaar vrijheid in Hengelo! Voor jong én oud valt er genoeg te beleven in onze stad. Wij hebben alvast een aantal activiteiten op een rij gezet: 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Bevrijdingsconcert

In het kader van 75 jaar vrijheid geeft het Twents Jeugd Symfonieorkest TJSO op zaterdag 28 maart 2020 een bevrijdingsconcert voor alle Hengeloërs in de Kristalkerk aan de P.C. Hooftlaan. De aanvang is om 20.00 uur. Toegang: € 15,00. Aanleiding voor dit concert is voor het TJSO de enorme verschrikkingen die het naziregime onder Europese bevolkingsgroepen heeft veroorzaakt. Met ook in de Hengelose gemeenschap veel onschuldige slachtoffers tot gevolg. Het orkest wil d.m.v. dit concert stil staan bij vijf jaar Nazi terreur.

Hoe,wat,waar: zaterdag 28 maart, 20.00 uur, Kristalkerk

Wandeling met stichting Stolpersteine

Als je in Hengelo woont, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in het verleden van onze stad. Daarom houdt de Stichting Stolpersteine samen met Museum Hengelo twee wandelingen door de binnenstad op de zondagen 19 en 26 april: ‘Op zoek naar sporen van de Joodse inwoners van Hengelo’. Je komt te weten wat er tijdens WOII met de joodse inwoners van Hengelo gebeurd is. De wandeling begint bij Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 met een inleiding van Marinus van Rooij, aanvang 14.00 uur. Handig om te weten: de wandeling duurt ruim vijf kwartier. De kosten zijn € 5,00, dit is inclusief de toegang tot het museum. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen gratis deelnemen.

Stolpersteine

Mysteries opgelost: waar zijn die gouden, vierkante stenen voor?

De stenen liggen verspreid door de stad en als je goed oplet zie je ze liggen: gouden keitjes met na...

Gunter Demnig in Hengelo

Foto: indebuurt Utrecht

Misschien heb je het wel eens gehoord of gelezen: Van de 350 joodse inwoners die Hengelo begin 1940 telde, heeft bijna de helft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. De Hengelose Stichting Stolpersteine wil voor de 167 joodse inwoners uit Hengelo die door de nazi’s vermoord zijn, Stolpersteine leggen. Tot nu toe zijn er in Hengelo honderd van deze Stolpersteine geplaatst. De bedenker van dit idee is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, hij is initiatiefnemer van het Europese Stolpersteine project. Zondag 22 maart komt hij naar de Elzenstraat 3 om een Stolperstein te plaatsen voor Henny Cohen. Een heel bijzonder verhaal:

Geboren en gelijk vermoord?

Op 8 februari 1944 maakt het Hengelose echtpaar Simon en Malvin Cohen deel uit van een groep van 1015 personen die door de nazi’s naar Auschwitz op transport werden gesteld. Het echtpaar woonde tot aan hun deportatie aan de Elzenstraat 3. Bij aankomst in Auschwitz worden er echter 1016 personen geteld die rechtstreeks naar de gaskamers werden gebracht. Onderzoekers hebben zich jaren lang verbaasd over deze ‘tel vergissing” van de nazi’s. Zij nemen aan dat er in de goederenwagon onderweg naar Auschwitz een baby is geboren die door de ouders Henny is genoemd. Of Henny een jongen of een meisje is, weten we niet.

Kunstenaar Stolpersteine komt naar Hengelo

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, bekend van de Stolpersteine (struikelstenen) legt op 22 maart ee...

Leerlingen onthullen Stolpersteine

 

Ook de Hengelose basisscholen zijn betrokken bij het herdenkingsprogramma in onze stad. Twee leerlingen van Hengelose basisscholen onthullen vrijdag 3 april samen met burgemeester Sander Schelberg vier Stolpersteine aan de Paul Krugerstraat 52. ’s Avonds is vanaf 20.00 uur de herdenkingsceremonie in de bibliotheek om stil te staan bij diegenen waarvoor dit jaar een Stolperstein is gelegd. Diezelfde avond wordt in de bibliotheek ook de tentoonstelling geopend over de Tweede Wereldoorlog.

Documentaire in Kulturhus

Een documentaire over Hengelo en omgeving tijdens de bezetting en bevrijding kun je vrijdag 3 april vanaf 15.00 uur bekijken in Kulturhus Hasselo. Voor deze documentaire is authentiek foto- en filmmateriaal uit de periode 1939 – 1945 gebruikt. Entreekaarten zijn op te halen bij Kulturhus Hasselo.

Doar bint ze: de Tommies

Ook interessant: je kunt in de bibliotheek, rechts naast de trap, de hele maand april de tentoonstelling ‘Doar bint ze, de Tommmies’ bezoeken. Onze stad werd op 3 april 1945 door de Britten bevrijd, eindelijk kwam aan het lange wachten een einde. Tijdens de tentoonstelling word je aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, documenten en voorwerpen meegenomen naar de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. Je kunt je vast voorstellen dat vijf jaren bezetting een grote impact hebben gehad op de stad. Het materiaal voor deze tentoonstelling komt uit de collectie van amateurhistoricus Eric Heiijnk. Je kunt ook nog een lezing van Marinus van Rooij (in samenspraak met Eric Heijink) over deze tentoonstelling bezoeken, deze is op woensdag 8 april. Je wordt meegenomen op een boeiende reis door de vijf Hengelose oorlogsjaren. Marinus van Rooij heeft als kind de Tweede Wereldoorlog in Hengelo meegemaakt.

Oorlogsgeheimen

Foto: Schouwburg Hengelo

De voorstelling Oorlogsgeheimen (9+) is zaterdag 2 mei te zien in Schouwburg Hengelo. Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens. Het is 1943. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend, maar langzaam komen zij erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor de kinderen geheim te houden: de Engelse piloot op zolder, wie de Duitsers helpen en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft…

Hoe,wat,waar: zaterdag 2 mei vanaf 19.30 uur Schouwburg Hengelo

Meer activiteiten:

 • Vrijdag 3 april: bevrijdingsconcert Stadhuishal van het Twents Jeugd Harmonie en Orkest & Jeugdorkest Wilhelmina vanaf 20.15 uur
 • Zaterdag 4 april: open dag kabouterhuisje aan het Anjelierenpad. Met een korte film over de bevrijding en een kleine impressie van het station over het bombardement en daarna. Bovendien kun je een speciale bevrijdingskrant meenemen. Van 10.00 tot 16 uur.
 • Zondag 5 april: concert Waterstaatskerk vanaf 16.00 uur, MazikDuo. In dit concert smeden de getalenteerde musici Tolo Genestar en Marc Sumsi klassiek en klezmer samen in een feestelijk bevrijdingsconcert
 • Zondag 5 april: Concert Concordia vanaf 14.30 uur, stadhuishal. Met de symfonie ‘Hangi Lauha’; een compositie over de geschiedenis van Hengelo.
 • Donderdag 16 april tot en met dinsdag 5 mei: Tentoonstelling panelen bevrijding in Museum Hengelo
 • Donderdag 16 april, 19.30 uur: Lezing ‘Twee vergeten verzetsstrijders’ door Hans van den Broek in Museum Hengelo
 • Woensdag 22 april, 19.30 uur: Voorlezen uit oorlogsdagboeken met muzikale omlijsting Kanalje Rood in Museum Hengelo
 • Vrijdag 24 april geeft de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een  vrijheidsconcert in de Schouwburg
 • Maandag 4 mei, stille tocht en Dodenherdenking vanaf 19.30 uur. Met semi-militair Tamboerkorps Liberation
 • Dinsdag 5 mei viert Hengelo de vrijheid door een defilé met Keep Them Rolling en showorkesten én een feestelijk programma op het marktplein. Aanvang: 12.00 uur
 • Donderdag 14 mei, 14.00 uur: Voorlezen uit oorlogsdagboeken met muzikale omlijsting Kanalje Rood in Museum Hengelo

Lees en bekijk ook:

Toen in Hengelo: het bombardement

Toen in Hengelo: het bombardement op het station

Je hebt vast wel eens gehoord dat het station in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeer...

Wat bijzonder: oude foto’s van de Hengelose bevrijding

Het is vandaag Bevrijdingsdag, 5 mei; de dag waarop nationaal gevierd wordt hoe Nederland in 1945 be...

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Nieuws

adv.