Leerkracht zijn is een prachtig beroep: dit is waarom

Aangeboden door Durf in het Onderwijs

Foto: Holly Klein Oonk

Het is écht nodig: meer mensen naar het onderwijs om het leerkrachten tekort tegen te gaan. Jasper Kok is de bestuurder van Stichting Openbaar Primair Onderwijs (OPO) Hof van Twente. Hij vertelt je graag waarom het geweldig en belangrijk is om in het onderwijs te werken.

Stichting OPO Hof van Twente, één van de partners van Durf in het Onderwijs, heeft meerdere scholen in het oosten van Nederland. Onder de stichting vallen zowel grote als kleine scholen. Het is voor nieuwe juffen en meesters heel interessant om voor deze stichting te werken. Jasper: “Leerkrachten die werkzaam zijn bij onze stichting kunnen zich écht ontwikkelen: persoonlijk, op vakgebied én internationaal.”

Aan de slag als leerkracht

Het is één van de mooiste beroepen van de wereld: juf of meester zijn. Je bent een heel belangrijk onderdeel van het leven van een kind en ouders. Je bouwt echt een band op met jouw leerlingen en je werkt mee aan de ontwikkeling. Daarnaast draag je bij aan een betere maatschappij voor iedereen. Jasper vertelt: “Je maakt het verschil in het leven van een kind. Het werk is uitdagend en je leert er zelf heel veel van. Je kunt bij ons kiezen voor veel opleidingen om je persoonlijke- en vakkennis te vergroten.”

Lees verder onder de foto >

Lekker buitenspelen | Foto: Holly Klein Oonk

Eigen invulling

Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen klas. Als je samenwerkt met een collega, deel je die verantwoordelijkheid. Jasper: “Leerkrachten zijn vrij om invulling te geven aan de lesstof. Natuurlijk moeten de kinderen bepaalde doelen behalen, maar alsnog kun je echt je eigen creativiteit erin kwijt.” Hij vertelt lachend verder: “Houd je heel erg van de Romeinen, dan geef je daar bijvoorbeeld een extra leuke les over.”

The Big Five

Bij deze ‘Big Five’ draait het niet om dieren, maar om vijf elementen die de stichting en dus ook de scholen uniek maakt. Jasper licht toe: “We hebben scholen met lef. We doen op de scholen veel aan innovatie en internationalisering.” Maar wat valt dan onder de Big Five? Eén ding is zeker: het maakt de scholen écht leuker, interessanter én uitdagender voor leerlingen.

1. Zapp de schoolhond

Wat is er nou gezelliger dan een harige dierenvriend om je heen? Daarom heeft, onder andere, obs De Boomhut in Goor een schoolhond in dienst genomen. De Labradoodle Zapp is niet alleen gezellig, maar helpt leerlingen ook op een andere manier: ze kunnen bij de hond hun ei kwijt of krijgen een extra knuffel. Iedereen wordt gelukkiger en rustiger van het aaien van een hond, dus dat geldt ook voor kinderen. Over allergieën hoef je je geen zorgen te maken. De Labradoodle is hypoallergeen.

Lees verder onder de foto >

De schoolhonden van OPO Hof van Twente | Foto: Holly Klein Oonk

2. Professor Jari

Professor Jari staat de leerlingen bij in de digitale wereld. Goed kunnen rkenen en lezen is belangrijk, maar kunnen omgaan met digitalisering is misschien wel nét zo belangrijk. Wegwijs worden en creatief omgaan met alle rijkdommen van de ICT-wereld, technieken en andere gadgets: daar helpt Professor Jari leerlingen mee. Leerlingen gaan aan de slag met het programmeren van robotjes en beleven de wereld met een VR-bril en nog meer technische snufjes. Wat zou jij graag willen leren?

3. Heel OPO Kookt!

‘Wat ruikt daar nou zo lekker?’ Als er wordt gekookt op school, dan hoor je deze uitspraak vaak. Het is niet zomaar koken: de kooklessen worden gegeven op professioneel niveau. De leerlingen zijn dan échte chef-koks. Het doel: leerlingen leren koken met verse producten en ontdekken smaken van verschillende culturen. Jasper: “Kinderen vinden koken ontzettend leuk en in de kooklessen worden ook andere vakgebieden meegenomen.”

4. Legomasters

Lego: wie is er niet groot mee geworden? Veel kinderen vinden het superleuk om met lego te spelen en te bouwen en kunnen zich daar uren in verliezen. Hoe fijn als je dat dan ook op school mag doen? De stichting heeft nu vier grote legokasten waar de tofste bouwwerken mee gemaakt kunnen worden. Kinderen leren veel van het bouwen met Lego, bijvoorbeeld het ontwikkelen van de fijne motoriek en het stimuleren van het probleemoplossend denken.

5. OPO Ontdekbos

Bij het Ontdekbos leren kinderen van de natuur. Kinderen werken in de tuin en de buitenplaats Vinckeboom. Ze zijn op deze manier praktisch bezig en leren ondertussen meer dan alleen over bloemen en planten. Wie van de leerlingen heeft échte groene vingers?

Lees verder onder de foto >

Samen aan de slag | Foto: OPO HvT

Internationalisering

Internationalisering staat bij de scholen hoog in het vaandel. De stichting maakt gebruik van de beurs Erasmus+. Wat het inhoudt, vertelt Jasper: “Leerkrachten gaan bijvoorbeeld op bezoek bij een school in een ander land van Europa. Daar leren ze meer over hun manier van lesgeven en hun visie over onderwijs. De leerkrachten ontvangen daar tips en tricks over bepaalde vakgebieden. Dit kunnen zij weer inzetten bij onze scholen.”

The sky is the limit

Deze beurs is er niet alleen voor leerkrachten. Ook groepen leerlingen kunnen op bezoek bij een buitenlande school. Jasper vervolgt: “De leerlingen zien daardoor wat er mogelijk is in de wereld en krijgen te maken met andere culturen. Daar leren ze veel van. Over de taal, maar ook hoe het er daar aan toe gaat. Ze komen vast geïnspireerd en met veel enthousiasme terug. We vinden het belangrijk om aan leerlingen mee te geven dat er veel mogelijk is, ook buiten Nederland. Ze moeten hun eigen plekje vinden in de wereld: The sky is the limit.”

Durf jij het aan?

Wil jij graag onderzoeken of werken in het onderwijs iets voor jou is? Of werk je al in het (primair) onderwijs en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Durf in het Onderwijs  is op zoek naar jouw talent! Bij dit regionale initiatief vind je vacatures, cursussen en opleidingen om jou klaar te stomen of bij te scholen voor een baan in het primair onderwijs.

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Ben jij geschikt? indebuurt Hengelo zoekt een nieuwe collega”

Ben jij geschikt? indebuurt Hengelo zoekt een nieuwe collega

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden”

Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden

Ga naar “Met deze opleiding kun je meteen aan de slag in de bouw: Mike, Huub en Martijn gingen je voor”

Met deze opleiding kun je meteen aan de slag in de bouw: Mike, Huub en Martijn gingen je voor

Aangeboden door Bouwschool Twente

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent in Hengelo gezocht!”

Zorgassistent in Hengelo gezocht!

 • Tempo-Team
 • Parttime