Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bevrijdingsdag 2020: een verplichte vrije dag of niet?

Door Majorie Nijbroek 27 februari 2020

Het duurt nog even, maar op dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Er zijn overal leuke evenementen georganiseerd om onze vrijheid te vieren. In Hengelo is er een feestelijk programma in de binnenstad met Keep them Rolling. Maar kun jij daar eigenlijk wel bij aanwezig zijn? Of moet je gewoon werken? Wij zochten uit of Bevrijdingsdag dit jaar een verplichte vrije dag is. 

Bevrijdingsdag is net als Koningsdag een officiële, nationale feestdag. Maar waar de werknemers van veel bedrijven op 27 april vrij zijn om de verjaardag van de koning te vieren, moeten veel mensen op 5 mei gewoon werken. Hoe zit dat?

Geen wet

Op de site van de Rijksoverheid lezen we dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Je hebt dus geen recht op een vrije dag op feestdagen. In je cao of arbeidsovereenkomst kun je vinden of je vrij bent. In de praktijk blijkt dat in veel cao’s staat dat Koningsdag wel een betaalde vrije dag is en Bevrijdingsdag niet.

Lustrumjaren

Moest je de afgelopen jaren gewoon werken bij je huidige werkgever, dan kan het tóch zijn dat je dit jaar op 5 mei vrij bent. In de meeste cao’s is namelijk afgesproken dat je alleen een betaalde vrije dag krijgt als Bevrijdingsdag in een lustrumjaar valt. De laatste was in 2015 en de volgende is in – hoera! – 2020. Grote kans dus dat je dit jaar vrij bent.

Lees ook:

Toen in Hengelo: oude beelden van het verkeer in onze stad

In onze zoektocht naar oude filmpjes over onze stad komen we nog wel eens leuke beelden tegen. Zoals...
Hengelo eind jaren 80

Té leuk: oude beelden van het Hengelo van eind jaren 80

We zijn op het spoor gezet van alweer een superleuk filmpje met oude beelden van Hengelo. Voor jou o...

Meer over

Werken

adv.