Vivian van SweetyCakeShop: ‘Bakken was altijd mijn hobby en dat is het nog steeds’

Foto: Vivian Scheeres

Voor echte bakliefhebbers is SweetyCakeShop niet meer weg te denken uit Hengelo. Binnenkort komt daar verandering in. Begin volgend jaar sluit eigenaresse Vivian Scheeres (42) de deuren van haar winkel. Helemaal afscheid nemen is het niet, want Vivian gaat online verder.  

“Het is voor mij tijd voor iets nieuws. Ik ga mij meer richten op de marketing en inkoop en vooral ook op mijn livestreams, daar word ik echt het meest blij van”, begint Vivian te vertellen.

Workshops op de boerderij

Het begon voor Vivian jaren geleden met het geven van workshops bij boerderij Kampboer in Saasveld. “Ik gaf daar workshops en er was vraag naar de producten. Fondant en biscuitmix kende niemand nog, dat kon je toen nergens kopen. Ik dacht: het is best leuk om dat te gaan verkopen. Het is dus gestart vanuit een hobby.”

Opslagschuur wordt winkel

Zo was het idee voor een winkel geboren. Een stuk van de opslagschuur bij de boerderij werd omgetoverd tot kleine winkel. Daar heeft SweetyCakeShop het eerste jaar gedraaid. “Dat ging toen zo hard, dat we aan de Achterhoekse Molenweg een huis hebben gekocht met een winkelpand erbij. Toen zijn we in Hengelo verdergegaan, daar hebben we zeven jaar gezeten. Inmiddels zitten we hier aan de Beukweg alweer 4,5 jaar. Ook heb ik in Enschede een winkel gehad, zo’n 2,5 jaar in totaal in twee verschillende panden.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Vivian Scheeres

Blije klanten

Al 12,5 jaar lang staat Vivian met een glimlach van oor tot oor in haar eigen bakwinkel. “Dat komt door de gezellige mensen, klanten komen met een leuke reden. Bakken was altijd mijn hobby en dat is het nog steeds na al die jaren. Het is erg leuk om andere mensen er ook enthousiast over te zien.”

Deuren gaan dicht

Maar nu heeft Vivian besloten om in februari de deuren van haar stenen winkel te gaan sluiten. “Voor mij is het een stap vooruit, maar ik vind het wel jammer dat de winkel er straks niet meer is. Dat zeg ik ook tegen klanten, het is ook jammer. Soms is het wel tijd voor nieuwe dingen, dan komen er weer andere dingen bij of gaan eraf. Dan moet je keuzes maken.”

“Het huurcontract liep hier af en dan ga je nadenken. Dat is een punt dat je alles even op de weegschaal gooit en denkt: waar word ik echt gelukkig van en wat wil ik graag. Ik wil graag alleen verder en mij gaan helemaal richten op het gedeelte marketing en inkoop.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Vivian Scheeres

Gemis voor de regio

Haar klanten vinden dat ontzettend jammer. “Er zijn mensen die je bijna smeken om te blijven. Ik heb ook klanten die al jaren komen, maar ook vrij nieuwe klanten natuurlijk. Iedereen vindt het heel erg jammer, er zit verder ook niet zoiets in de regio. Dat wordt wel een gemis voor Twente.”

Online meebakken

De klanten hoeven haar niet te missen en kunnen nog steeds hun mandje vullen, maar dan in de webshop. Daarnaast heeft ze nog een hoop ideeën. “Ik denk dat het tijd is om nieuwe online workshops op te nemen. Mensen kunnen een workshop op video kopen en deze kunnen ze dan zo vaak kijken als ze willen. Ook komen er meer livestreams en wat ik dan vooral leuk vind is om een pakket te bedenken met alle spullen erin en dat mensen thuis met mij mee kunnen bakken. Je bestelt het pakket, je krijgt het thuis geleverd en dan ga ik tegelijk met jou aan het werk om iets te maken. Je merkt echt dat mensen er gemotiveerd door raken en ook zoiets willen gaan bakken, dat is erg leuk om te zien.”

Contact met klanten

Tot februari geniet ze nog van het contact met de klanten, want dat gaat ze wel missen. “We gaan zorgen dat we het hier mooi afsluiten en dat de winkel mooi gevuld blijft tot februari, want daarna gaat alles naar de webshop toe. Lekker genieten met de klanten en de laatste keer de dingen doen die nu nog kunnen, bijvoorbeeld met kerst of Black Friday.”

Sprong in het diepe

Vivian stond vroeger altijd voor de klas en had bakken als hobby. Jaren geleden sprong ze in het diepe en maakte van haar grootste hobby haar werk. Ze heeft daar geen spijt van gehad. “Ik heb superveel geleerd en veel leuke dingen gedaan. Ik had dit nooit kunnen bedenken 12,5 jaar geleden en ik had dit voor geen goud willen missen. Er zijn genoeg ups en downs geweest, maar ik heb nergens spijt van gehad en altijd gekeken naar het positieve wat er weer uit voortkomt.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Vivian Scheeres

Hoogtepunten

In die 12,5 jaar waren er voor Vivian genoeg hoogtepunten. “Elke keer als je een nieuw pand opent, dat was elke keer weer een feestje. Ook is iedere blije klant voor mij een feest. Ik had gisteren iemand die een taart wilde bekleden, maar dat lukte niet. Ik heb diegene geholpen en die gaat zo gelukkig de deur uit dat het weer gelukt is. Ook de tijd in Enschede was ontzettend leuk, de tijd daar in het centrum.”

De klanten komen niet alleen uit de buurt. “Er zijn ook mensen die vanuit België een weekendje Twente doen om mijn winkel te bekijken. Ik heb ook een klant op Curaçao die dan in haar drie weken dat ze in Nederland is naar mijn winkel komt om haar spulletjes in te slaan. Dat zijn hele leuke dingen.”

Trots

Waar is ze het meest trots op? “Op wat ik heb opgebouwd uit het niets. Ik was geen ondernemer, ik was een juf. Dat je zoiets moois kunt opbouwen. Ik denk dat SweetyCake een heel mooi bedrijf is, dat nog een lange toekomst heeft.”

Meer ondernemende Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Ellen, eigenaresse van De Breifiets: ‘Het contact met mensen die dezelfde liefde voor textiel hebben is erg leuk’”

Ellen, eigenaresse van De Breifiets: ‘Het contact met mensen die dezelfde liefde voor textiel hebben is erg leuk’

Ga naar “Merein knapt vintage stads- en racefietsen op en verkoopt ze op zijn Instagram: ‘Het zijn stuk voor stuk unieke fietsen’”

Merein knapt vintage stads- en racefietsen op en verkoopt ze op zijn Instagram: ‘Het zijn stuk voor stuk unieke fietsen’

Ga naar “Hengelose Jessica richtte Sweetest Gift op: ‘Mijn doel is om te zorgen voor een feestje zodra het pakketje op de deurmat valt’”

Hengelose Jessica richtte Sweetest Gift op: ‘Mijn doel is om te zorgen voor een feestje zodra het pakketje op de deurmat valt’

In onze gids

Ga naar “Bistro Kees”

Bistro Kees

 • Molenstraat 8
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Paviljoen de Ontmoeting”

Paviljoen de Ontmoeting

 • Prins Bernhardplantsoen 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paviljoen de Ontmoeting

Nu gesloten

Ga naar “Buitenplaats De Houtmaat”

Buitenplaats De Houtmaat

 • Houtmaatweg 9
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
buitenplaats houtmaat

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23”

AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oversized hoodiedeken € 14,99”

Oversized hoodiedeken € 14,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99”

Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “alle dames sportkleding en sportbeha’s 1+1 gratis € 10,00”

alle dames sportkleding en sportbeha’s 1+1 gratis € 10,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Zuivelhoeve”

Verkoopmedewerker Zuivelhoeve

 • Roerink Food Family
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerkracht IKC ’t Eimink”

Leerkracht IKC ’t Eimink

 • Onderwijsbureau Twente
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sales & Event Medewerker”

Sales & Event Medewerker

 • Motel Hengelo
 • Fulltime/Parttime