Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De antiekwinkel van Sinie en Fons staat écht vol: ‘Ik vind het soms jammer dat iets weggaat’

Door Majorie Nijbroek 15 november 2019

Fons en Sinie Rörink naderen de 80 jaar, maar denk vooral niet dat ze hun dagen rustig uitzitten. Integendeel. Deze actieve zeventigers runnen nog gewoon hun eigen winkel in Hengelo. Met een vrije dag doe je ze zelfs niet eens echt een plezier!

Fons en Sinie hebben al jaren een antiekzaak aan de Emmaweg. “We zitten hier al 32 jaar”, vertelt Sinie. We hebben afgesproken in hun winkel. Fons zit onrustig op zijn stoel. Of hij er ook bij moet blijven, wil hij weten. Want hij heeft een tafeltje gekregen om op te knappen en kan niet wáchten om verder te gaan. Sinie lacht. Ze herkent zijn ongeduld. “Fons is geen man om stil te zitten.”

Schatten zoeken

De liefde voor oude spulletjes zit er bij beiden al heel lang in. Die liefde werd tientallen geleden aangewakkerd door de bezoekjes aan een oom van Sinie. Die was meubelmaker en kon alles van hout maken. Hij maakte kasten in ‘oude stijl’, stoelen met biezen matten en restaureerde dressoirs. Sinie en Fons werden er door aangestoken en bezochten steeds vaker markten, beurzen en winkeltjes. Op zoek naar oude spulletjes.

Ook hun vakanties in het buitenland stonden in het teken van het jagen op oude schatten. Op het strand liggen? Kom ze daar niet mee aan. Nee, liever struinden ze lokale markten of winkels af naar verborgen schatten. “Elke vakantie kwamen we met een auto vol spulletjes terug.” Dat zit erin en dat blijft ook zo. “Dat doen we nog hoor, waar we ook zijn.”

Naar de markt

Ook kun je ze nog regelmatig op markten zien. Met name in de zomer en bij voorkeur in plaatsen die een oud centrum hebben. Plaatsen als Zutphen en Diepenheim zijn favoriet. Of ze wel eens koopjes via Marktplaats doen? “Nooit. Je moet dingen zien en voelen. Dat kan niet via Marktplaats”, zegt Sinie. Fons: “Dat kennen we niet, dus dat dat doen we ook niet.”

Nu dik 30 jaar geleden begonnen ze met de antiekwinkel. Sinie hoorde via via dat de supermarkt die er zat, er mee ging stoppen. Ze stapte naar binnen en de deal was vrij snel rond. Ze begonnen hun winkel in het voorste deel van het hoekpand, in het achterste deel – waar we hebben afgesproken – woonde een kluizenaar. Een aardige man hoor, maar bijzonder was hij wel. Zo had hij 250 duiven. Na zijn overlijden konden Sinie en Fons die ruimte erbij kopen. Je kunt je voorstellen dat er eerst flink verbouwd moest worden – dat heeft een jaar geduurd – en ook in het schoonmaken zijn vele uren gaan zitten.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Hun hele winkel – ook het deel boven de winkel – staat en hangt vol met antieke spulletjes. Dat geldt ook voor de ruimte boven de winkel. “Ach, die ruimte hebben we toch. We wonen hier toch niet, dus dat kan toch prima?” Wat er allemaal staat? Kasten, tafeltjes, schilderijen, opbergtrommeltjes, beelden, vazen, heel veel klokken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Soms komen mensen spulletjes brengen, als ze kleiner willen gaan wonen bijvoorbeeld. Maar het meeste hebben ze zelf verzameld.

‘Ik vind het soms jammer dat iets weggaat’

Op de vraag of ze wel afstand kunnen doen van spulletjes, kijken ze elkaar veelzeggend aan. Die blik zegt genoeg. Nee dus. “Dat is wel moeilijk hoor. Ik vind het soms echt jammer dat iets weggaat. Pas nog, had ik een kistje op de kop getikt. Wát een mooi ding. Maar de eerste de beste klant kocht dat kistje. Tja, je kunt moeilijk zeggen: dat mag niet..”

Vrije dag

Of ze wel ’s overwegen om er mee te stoppen? Hun blik zegt voldoende. Nee dus.  “We hebben er allebei nog schik aan”, zegt Fons. En Sinie: “We gaan door tot we niet meer kunnen.” Hun winkel is door de week iedere middag geopend en op zaterdag de hele dag. Op dinsdag is de winkel gesloten en hebben ze een vrije dag. Maar of ze daar nu zo blij van worden? “Dan vervelen we ons. Niet altijd hoor, soms gaan we fietsen of op familiebezoek. Maar dan mis ik dit wel gewoon hoor!”


Meer over Antiek Rörink ontdekken?

Antiek Rörink

Gesloten12:30 - 17:30

Emmaweg 1, Hengelo

Lees ook:

Erik Baas

Erik stript oude caravans en verbouwt ze tot vintage glaravans

Tot voor kort ging Erik Baas elke dag strak in het pak naar zijn werk. Maar de Hengeloër heeft een o...

Bas en Edwin beginnen bedrijf DakOp: ‘room with a view’ dankzij tent op het autodak

Als doorgewinterde kampeerders zijn Bas Olbertz en Edwin Kemna enthousiast over het slapen in een da...

adv.