Mysterie: waarom sommige huizen in Hengelo een naam hebben
Fiets een rondje door Hengelo en er valt iets op: sommige woningen hebben een naam. Mag iedereen zijn huis een…
Tijdens een reis in Marokko ontstond het idee en werden Rene Ruiter (37) en Jeremy Gruppelaar (31) uit Hengelo naast goede vrienden ook zakenpartners. Coindudes werd geboren, sinds 2018 verzamelt het tweetal antieke munten en tovert ze om tot unieke ringen, hangers of oorbellen.
“Ik vind munten heel mooi en we houden beiden ook van antiek en historie”, vertelt Rene. Dat zie je heel mooi bij munten, je ziet vaak een jaartal en een afbeelding of voorstelling uit die tijd. Daarnaast staat er ook vaak een mooie tekst op, die heel relevant is voor het land of de periode. Hoe ouder de munt, hoe meer historie. Het zegt veel, en dat vind ik zo interessant.”
Het verhaal van Coindudes begon allemaal in Marokko. Twee vrienden, een camper aan zee met zonsondergang en een idee. “In 2017 stopte ik met mijn toenmalige baan, want ik was toe aan wat anders. Ik ben toen met mijn camper op reis gegaan. Toen ik in Marokko was is Jeremy langsgekomen. We hebben toen op een avond, met uitzicht op zee, nagedacht over waar we zin in hadden en wat we konden doen.” Coindudes werd geboren. “Jeremy heeft een aantal winkels in Twente waarbij hij goud en zilver inkoopt, en daar zitten ook veel munten bij. Er zijn zoveel mooie zeldzame en antieke munten, die normaal in de smeltoven belanden. We bedachten om daar sieraden van te maken.”
Tekst gaat verder onder de foto >
Amerika was een grote inspiratiebron voor de ringen van Coindudes. “Daar is dit een groot ambacht, en ook nog eens mega populair. Ik ben zelf best handig en kom uit de techniek, dus ik kon er ringen van maken waarbij ik ook zorgde dat alle details van de munten ook op de ringen terecht komen. Toen ik terugkwam van mijn reis hebben we veel geoefend om ermee aan het werk te gaan. Na zo’n honderd mislukkingen begon het ergens op te lijken. Toen zijn we het langzaam gaan verkopen.”
Maar hoe maak je van een antieke munt een nieuwe ring? “Je maakt eerst in het midden van de munt een rond gat, dit kan in verschillende maten en uiteindelijk bepaalt dit de breedte van de ring. Vervolgens ga je de munt verhitten en omvouwen, tijdens het verhitten pers je hem ook weer terug in de vorm van een ring. Dit doen we met speciaal gereedschap wat we uit Amerika hebben laten komen. Het belangrijkste is dat je alle details van de munt zo goed mogelijk bewaard. Je moet altijd voorzichtig en verfijnd werken, want als je dit niet doet verlies je alle details. Ik kan de ring net zo lang terug persen tot het op z’n kleinst is, en dat is voor een kinderpinkje. Daarna begint de afwerking met het schuren, polijsten en netjes verpakken.”
Tekst gaat verder onder de foto >
En hij heeft zeker ringen die hem bij zullen blijven. “Ik heb wel eens een opdracht gehad van een familie die kwam met zes gouden tientjes en de vraag of ik voor alle kleinkinderen een ring wilde maken, deze kwamen van opa en oma. Dit vind ik echt heel leuk. Ook speciale munten die mensen aanleveren uit erfenissen of die bijzonder voor hen zijn vind ik heel leuk om iets mee te doen. Het is een extra uitdaging, want je kan het maar een keer goed doen. Je moet volledig vertrouwen op je skills. Dat diegene daar dan ook blij mee is, dat maakt het erg leuk!”
Toch zitten er tussen al die ringen die Rene en Jeremy dagelijks in hun handen krijgen wel favorieten. “Amerikaanse munten zijn tot 1967 van zilver gemaakt, en de wet in Amerika zegt ook dat het van zilver moet zijn van Amerikaanse bodem. Daar dan de 1 dollar Morgan van, daar maak ik de beste ringen mee. Deze is echt fantastisch. Wanneer ik kijk naar Nederlandse munten, dan is de Rijksdaalder een prettige munt om mee te werken. Daar komen ook hele mooie ringen uit.”
Tekst gaat verder onder de foto >
Maar toch hebben al die verschillende munten één ding met elkaar gemeen, een boodschap die voor Jeremy en Rene heel waardevol is. “Het maakt niet uit naar welk land je kijkt, maar op veel munten gaat het altijd over vrijheid. Vrijheid van de mens of vrijheid van denken. Dat vind ik heel erg mooi en het spreekt me aan, omdat ik ook als vrij mens leef. Dit vind ik in die munten weer terug. Het voelt geweldig om elke dag vrij te zijn en om te doen wat je leuk vindt en dat je op die manier je leven kunt leiden, dat is fantastisch!”
Aangeboden door Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging
In onze gids
Populaire rubrieken