Kunstenares Nicole uit Hengelo brengt de natuur naar haar schildersdoek

Foto: Nicole Schyns

Nicole Schyns is het liefst de hele dag aan het schilderen in haar atelier. Maar dan niet zomaar met verf uit een tube, maar met zelf gevonden pigmenten uit de natuur.

“Ik maak Slow Art. Het is een langzaam en meditatief proces, omdat ik schilder met natuurlijke pigmenten die ik verzamel in de natuur. Mijn werk is abstract, aards en rustgevend. Ik hoop dat ik mensen met mijn kunst weer meer kan verbinden met de magisch mooie natuur van onze planeet, zodat ze weer kunnen zien en voelen dat het de moeite waard is om er zuinig mee om te gaan”, vertelt Nicole.

Liefde voor kunst

Dat Nicole de kunstwereld in ging was geen verrassing. Als kind was ze al veel aan het tekenen en schilderen en kunst was haar favoriete vak op school. Na de middelbare school ging ze naar de kunstacademie in Enschede. In 2014 studeerde ze af en inmiddels is ze al acht jaar kunstenares. “Ik probeer zo veel mogelijk in mijn atelier te zijn en te schilderen, maar daarnaast is het in deze tijd ook belangrijk om veel aanwezig te zijn op Social Media. Het is dé manier tegenwoordig om je schilderijen te laten zien en uiteindelijk ook te verkopen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Nicole Schyns

Verlangzamen en verduurzamen

Zoals bijna iedere schilder, schilderde Nicole met verf en een kwast. Totdat ze twee jaar geleden afscheid nam van acrylverf en overstapte op een andere manier van schilderen. “Ik ben altijd op zoek naar manieren om onderdelen van mijn leven te verduurzamen en te verlangzamen. Ik was erg bezig met het verminderen van plastic in mijn leven. Toen ik het boek ‘Het Zero Waste project’ las, kon ik niet meer terug naar verf uit een plastic tube knijpen. Dat voelde gewoon niet meer goed. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een alternatief. Gelukkig kwam ik er snel achter dat je gewoon terug kunt gaan naar de basis, hoe de schilderkunst ooit is begonnen; buiten pigment vinden. Nu kan ik letterlijk de kleuren en texturen van een specifieke plek weergeven op doek en dat vind ik onwijs mooi en betekenisvol.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Nicole Schyns

Verf uit de natuur

Hoe gaat zo’n proces? “Ik ga buiten op zoek naar vooral stenen en grond met mooie tinten. Dan kijk ik naar wat ik denk dat echt geschikt is om er pigment van te maken. Soms kom je echter ook iets anders tegen. Ik heb bijvoorbeeld eens een verlaten kampvuur gevonden. Dan zie ik de verbrande houtskool liggen en de as die daarbij hoort en wil ik proberen of het ook pigment op mijn doek kan zijn. Dat is gelukt. Ik heb er zwarte en grijze verf van kunnen maken.”

Met haar pigment uit de natuur gaat ze in haar atelier aan de slag. “Als ik stenen heb gevonden pak ik mijn hamer om er kleinere stukken van te maken. Vervolgens doe ik ze in een vijzel, waar ik het nog verder kan verfijnen. Ik vind het leuk om een gedeelte van het pigment niet helemaal poederfijn te maken maar iets grover te laten. Hierdoor ontstaat er een zichtbare en voelbare textuur op het doek. Het is letterlijk een stukje van onze aarde vertaalt naar een schilderij.” 

Nicole laat zich compleet verrassen door de natuur en haar vloeibare manier van schilderen. “Je kunt niet van tevoren bedenken wat je buiten aan pigmenten vindt. Ook kun je niet van te voren bedenken hoe je wilt dat het schilderij er precies uit gaat zien en juist dit gegeven ervaar ik als prettig. Mijn karakter kan nogal controlerend en perfectionistisch zijn, wat ik soms als lastig ervaar. Het abstract en vloeibaar schilderen leert mij keer op keer om deze aspecten los te laten en het onverwachte te omarmen. Een waardevolle levensles waar ik steeds opnieuw weer aan herinnerd mag worden.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Nicole Schyns

Pigment uit Duitsland

Waar ze haar mooiste pigmenten tot nu toe vond, daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Tijdens een vakantie in Noord-Duitsland. Daar heb ik prachtig pigment gevonden. Als ik in Hengelo op pad ga vind ik meestal harde stenen die zijn lastiger om te verwerken. Aan de Duitse kust kon ik het pigment zo uit de rotswanden plukken. Het pigment was zo zacht dat het haast als boter in m’n handen smolt. Het was een geluksmoment, dat mij nieuwsgierig maakt naar andere rotskusten van de wereld.”

Little Sisters

Onlangs heeft Nicole haar nieuwste collectie afgerond, de ‘Little Sisters’. “De Little Sisters zijn onderdeel van de grotere collectie ‘Tales of the Wild Rocks’ die voornamelijk uit grotere schilderijen bestaat. In deze collectie vind je trouwens veel van het pigment van de Duitse kust terug. Om mijn werk nog toegankelijker en voor meer mensen bereikbaar te maken, maakte ik de ‘Little Sisters’, kleine schilderijen van 20 x 20 cm. Zo kunnen mensen voor een lager bedrag proeven aan mijn kunst, zodat ze er een gevoel bij krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Nicole Schyns

Bewustwording

Dat gevoel is voor Nicole erg belangrijk. “Ik hoop dat mijn schilderij bij iemand thuis kan dienen als een soort ankerpunt om te verlangzamen en weg te stappen uit de haast van het dagelijkse leven. Door het aanraken van de textuur van onze aarde op het doek, kun je weer even gronden in het moment en terugkeren naar jezelf. Ik wil een stukje bewustwording creëren.”

Eigen tentoonstelling

Wat waren hoogtepunten van de afgelopen jaren? “Ik heb afgelopen jaar mijn eerste solo tentoonstelling gehad in Hengelo. Dat was een erg leuke ervaring. Ik bedacht het project ‘Pigmenten van Hengelo’, daar heb ik een aantal grote schilderijen voor gecreëerd met Hengelose pigmenten. De gemeente Hengelo gaf mij subsidie om dit project te kunnen realiseren en de tentoonstelling te houden. Vervolgens werd ik uitgenodigd om de tentoonstelling nog een keer te laten zien bij de Universiteit Twente.”

“Heel veel mensen zeiden tijdens de tentoonstelling dat ze het liefst mijn schilderijen zouden willen aanraken. Dat vond ik erg mooi om te horen, want ik hoop oprecht dat als mensen mijn schilderijen kopen, dat ze dat thuis ook echt gaan doen. Daar is mijn kunst voor bedoeld. Dan maakt jouw lichaam letterlijk een connectie met de aardepigmenten op het doek.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Nicole Schyns

Dromen

Ze hoopt nog veel meer mensen te kunnen verblijden met haar schilderijen en wil haar werkproces in de toekomst ook gaan delen op YouTube. “Ik hoop dat mijn schilderijen bij mensen thuis komen te hangen, die ook de liefde voor onze planeet voelen en waarde hechten aan een bewust en duurzaam bestaan.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Hengelose Elsa (23) maakt impact met haar werk voor Verslavingscoach Twente”

Hengelose Elsa (23) maakt impact met haar werk voor Verslavingscoach Twente

Aangeboden door Verslavingscoach Twente

Ga naar “Jouw feestkleding fris voor de kerst? Breng ze naar dit bijzondere familiebedrijf mét nieuwe naam”

Jouw feestkleding fris voor de kerst? Breng ze naar dit bijzondere familiebedrijf mét nieuwe naam

Aangeboden door Stomerij Twente

Ga naar “Sandra maakt raamdecoratie op maat: ‘Ik weet vaak wat mensen zoeken nog voor ze het zelf weten’”

Sandra maakt raamdecoratie op maat: ‘Ik weet vaak wat mensen zoeken nog voor ze het zelf weten’

Aangeboden door Qredits

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Multifunctionele kunststof kast € 79,99”

Multifunctionele kunststof kast € 79,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92”

Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aardbeien € 1,99”

Aardbeien € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49”

Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “4-laags toiletpapier € 6,69”

4-laags toiletpapier € 6,69

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023

Agenda

Ga naar “Koningsdag”

Koningsdag

 • 27 april 2023
Koningsdag 2023 HengeloKoningsdag 2023 Hengelo
Ga naar “Record Store Day”

Record Store Day

 • 22 april 2023
Johan DollekampJohan Dollekamp