Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jongerencoach Kelly: ‘Eenzaamheid speelt bij jongeren ook sterk’

Door Rahanna Van Stapele 26 april 2019

Jonge mensen die in hun leven tegen problemen aanlopen, kunnen terecht bij Kelly Huigen. Ze is jongerencoach en heeft begin dit jaar haar eigen praktijk geopend. Wij waren benieuwd wat ze precies doet en hebben haar opgezocht.

Eenzaamheid, onzekerheid, angst, problemen op school; allemaal voorbeelden van problemen waarmee je bij Kelly terecht kan. Ze heeft sinds kort een praktijk aan huis in de Slangenbeek, juist om te zorgen dat er in huiselijke sfeer, gewoon om tafel, gesproken en gewerkt kan worden aan de problemen. Ze richt zich als coach specifiek op jongeren, maar dat blijkt een ruim begrip; iedereen tussen de 10 en 23 jaar kan bij haar terecht.

Veel meegemaakt

Haar werk als jongerencoach doet ze drie dagen in de week, de overige twee dagen werkt ze ter ondersteuning in een praktijk voor fysiotherapie. Waarom is ze begonnen als jongerencoach? Kelly heeft zelf een heftige jeugd achter de rug waarin ze veel meemaakte. “Toen ik jong was, wisten ze bij allerlei instanties niet echt goed hoe ze met mij en mijn trauma’s moesten omgaan.” Ze vertelt dat ze al heel lang rondliep met het idee om iets te doen met haar eigen ervaringen en dat ze graag andere mensen wilde helpen. “Alleen vond ik het lastig daar een vorm aan te geven en twijfelde ik welke richting ik op wilde.”

Nadenken

Drie jaar geleden werd ze ziek. Dat was het moment dat Kelly is gaan nadenken over haar leven. Na haar ziekte schreef ze zich in voor de HBO-opleiding Jongerencoach. Daarnaast werkte ze een jaar lang als vrijwilliger bij Humanitas, om ervaring op te doen.

Ze heeft bewust gekozen voor de richting jongerencoaching in plaats van kindercoaching, omdat ze ervan overtuigd is dat de ‘pubertijd’ (“dat woord heeft altijd een beetje een negatieve lading”) een heel belangrijke periode is. “In die tijd leer je jezelf kennen en vind je uit wie je bent. Ik denkt dat er veel jongeren zijn die daar hulp bij kunnen gebruiken.”

De praktijk is echt bedoeld voor jongeren die vastlopen in het algemeen en het scala van problemen dat daarbij hoort, is dan ook heel breed. Eenzaamheid is daar een voorbeeld van. “Er wordt gezegd dat eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is, maar bij jongeren speelt dat ook heel sterk.”

Vooruit kijken

Sinds begin dit jaar is haar praktijk open. Vanuit haar omgeving krijgt ze niets anders dan positieve reacties. Het past bij Kelly, die altijd al een echte optimist wordt genoemd. ‘Dit is nou echt iets voor jou!’, hoort ze vaak.

‘Als je ergens tegenaan loopt, pak het aan. Daar heb je je hele leven profijt van’

Jongeren die zich bij Kelly’s praktijk melden, beginnen met een kennismakingsgesprek. Als de hulpvraag is vastgesteld volgen er vijf of zes sessies en wordt samen gewerkt aan de oplossing. “We kijken veel vooruit en als coach sta ik naast de cliënt.” Ze hoopt dat mensen de stap durven te zetten om contact op te nemen of langs te komen. Ook houdt ze elke dinsdag van 19.00 tot 19.30 uur een telefonisch spreekuur. Kelly benadrukt dat het heel belangrijk is om je problemen zo vroeg mogelijk onder ogen te komen. “Als je ergens tegenaan loopt, pak het aan. Daar heb je je hele leven profijt van.”

Je hoeft geen doktersverwijzing te hebben en dat maakt de hulp die Kelly kan bieden heel laagdrempelig. Ook is er geen wachtlijst, wat in deze tijd een groot voordeel is.

adv.