Jasper en Michel van Movements: ‘Onze grootste vijand is de tijd’

Door Majorie Nijbroek 12 januari 2018

Vraag je een kleine jongen wat hij later wil worden, dan krijg je misschien als antwoord profvoetballer, brandweerman of politieagent. Maar horlogemaker? Nee, dat ligt niet zo voor de hand. Maar het is wel het beroep van Jasper van Houwelingen en Michel ten Berge. Ze zijn watchmaker, staat op hun visitekaartje. Samen zijn ze eigenaar van Movements. De hoogste tijd voor een gesprekje met deze twee gedreven ondernemers.

Toen Jasper en Michel 5 jaar geleden hun zaak openden aan de Drienerstraat, kregen ze van verschillende kanten de vraag of ze dat wel verstandig vonden. Want, zo vroeg menigeen zich bezorgd, af: zou dat wel uit kunnen? Michel lacht als hij terugdenkt aan die goedbedoelde adviezen. Want hij en zijn kompaan wisten toen al wel beter.

Movements Hengelo

Uurwerktechniek

Jaspers ouders werkten bij een juwelier in Enschede. Michels ouders hadden een juwelierszaak, eveneens in Enschede. Voor Jasper stond het lange tijd niet vast dat hij later ook iets wilde doen in het wereldje. “Ik had wel iets met horloges, maar wist lang niet wat ik wilde.” Toen Jasper op 15-jarige leeftijd in Amsterdam toch maar ’s ging kijken bij de open dag van de opleiding Uurwerktechniek, was hij om.

Maar ja, hij was nog maar 15 en eigenlijk te jong om in z’n eentje naar Amsterdam te gaan. Daarom is hij eerst de 3-jarige opleiding detailhandel gaan doen. “Eigenlijk alleen om de tijd op te vullen, want toen wist ik nog niet dat ik ooit een winkel zou beginnen. Maar uiteindelijk heeft de opleiding toch zin gehad”, lacht Jasper.

Samen verder

Jasper ging daarna alsnog naar Amsterdam, Michel deed dezelfde opleiding in Schoonhoven. Beiden troffen elkaar bij hun stageadres, Grönefeld (ja inderdaad, die zaak die het duurste horloge van Nederland heeft gemaakt!) in Oldenzaal. Na hun opleiding konden ze allebei blijven werken bij Grönefeld. Wat later begonnen Jasper en Michel in de avonduren voor zichzelf als horlogemaker. Sinds 5 jaar runnen ze samen Movements aan de Drienerstraat. Daarvoor werkten ze al 3 jaar aan huis.

Ja, Movements is een horlogewinkel. Maar mocht ook jij denken dat het verkopen van horloges hun grootste business is, dan zit je niet helemaal goed. Bovenal zijn Jasper en Michel horlogemakers van beroep. Wat ze doen: de mannen repareren vooral horloges voor juweliers en particulieren. Dat is hun core business. Dus uh, begrijpen we het goed als we stellen dat een juwelier niet meteen ook een horlogemaker is? Dat klopt, bevestigt Jasper. “De meeste juweliers kunnen wel een batterijtje zetten, maar dan houdt het wel op.”

Uit het hele land

En daarom sturen veel juweliers de (soms peperdure) horloges van hun klanten waar iets mee is, per beveiligde pakketdienst op naar horlogemakers als Jasper en Michel. Zij nemen dan de reparaties voor hun rekening. Jasper en Michel doen de reparaties voor juwelierszaken uit de buurt, maar ook van juweliers uit Zeeland, Den Haag, Amsterdam en Limburg.

Druk, druk, druk

Want zo veel horlogemakers zijn er niet, laat Jasper weten, en jonge horlogemakers al helemaal niet. En daarom hebben ze het druk, erg druk. Ze krijgen regelmatig klanten in de winkel – ze verkopen tenslotte ook horloges – maar de meeste tijd brengen Jasper en Michel door in de werkplaats waar ze reparaties voor juweliers en voor particulieren doen. Ze doen ook de service voor drie grote horlogemerken. Jasper:  “Een keer per 2 jaar moeten we een week lang op cursus naar Omega om up-to-date te blijven.”

‘Het werk is nooit af’

Tijd als vijand

En wat is het een uiterst secuur werkje en wat zitten er ontzettend veel piepkleine onderdeeltjes in het uurwerk van een horloge. We kijken werkelijk onze ogen uit!

Ze komen om in  het werk, maar toch moeten Jasper en Michel best vaak uitleggen dat ze goed kunnen bestaan van hun zaak. “Onze allergrootste vijand is de tijd. We komen altijd tijd tekort”, vertelt Michel. Dat beaamt Jasper: “We hebben vanaf het begin geen dag zonder werk gezeten. Het werk is nooit af, we kunnen bij wijze van wel 24 uur per dag doorgaan.”

Aanbiedingen

In februari zitten de heren 5 jaar aan de Drienerstraat. Een straat waar ze zich gevestigd hebben, omdat er zo veel mooie zaken zitten die worden gerund door zelfstandige ondernemers. Dit eerste lustrum van Movements gaan ze vieren en jij kunt daar voordeel van hebben: de hele maand februari kun je profiteren van aanbiedingen en kortingen. Wees er op tijd bij 🙂