Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan en Agnes van Kastelein: ‘We kunnen nog steeds mensen blij maken met vuurwerk’

Door Miranda Nijland 27 november 2020

Het kan je niet ontgaan zijn: dit jaar mag er van het kabinet alleen categorie 1 worden verkocht. Maar desondanks gaan Jan en Agnes Schutten van Rijwielhandel Kastelein zeker niet bij de pakken neerzitten. “We zijn blij dat we dit vuurwerk mogen verkopen. Zo houden we toch nog een beetje dat eindejaarsgevoel wat we andere jaren ook hebben.”

Veel rijwielzaken in Hengelo deden er vroeger in het winterseizoen wat bij. Zo begon de ene fietsenwinkel met de verkoop van schaatsen en richtte een andere zaak zich op de verkoop van vuurwerk. Zo ook de ouders van Jan Schutten van Rijwielhandel Kastelein zestig jaar geleden. “Ik weet niet anders dan dat mijn ouders vroeger al vanuit de fietsenzaak rond Oudjaarsdag vuurwerk verkochten”, vertelt hij. Jan en zijn vrouw Agnes namen dertig jaar geleden het familiebedrijf over. “De vuurwerkverkoop hoort bij onze zaak en we doen dat al 30 jaar met veel plezier.”

Positief

De etalages, de winkel, eigenlijk de hele zaak wordt jaarlijks omgebouwd voor de  vuurwerkverkoop. “We staan hier dan met een compleet team”, vertelt Agnes. “Ook onze kinderen helpen elk jaar. We beginnen op tweede kerstdag en maken dan veel lange dagen. Als we op Oudjaarsdag rond 19.00 uur de verkoop erop hebben zitten, gaan we even een uurtje plat om daarna zelf oud & nieuw te vieren.”

Helemaal anders

Dit jaar is dat voor de eerste keer helemaal anders. Er mag nu alleen vuurwerk worden verkocht in de categorie 1. Maar ondanks alle voorbereidingen die ze al hadden getroffen voor de grote verkoop, blijven Agnes en Jan positief. “De vuurwerkfolder die we zouden verspreiden, konden we nog net op tijd terughalen”, vertelt Agnes. “En dit jaar is er ook voor het eerst geen webshop.”

Meer dan sterretjes

Toch geven Jan en Agnes beiden aan dat ook in categorie 1 heel leuk vuurwerk te verkrijgen is. “Categorie 1 vuurwerk is veel meer dan alleen maar sterretjes”, legt Agnes uit. “Ook onder meer wondertollen, gillende keukenmeiden en knetterballen vallen onder deze categorie. En ondanks dat we dit jaar geen groot vuurwerk mogen verkopen, willen we ook met dit vuurwerk nog steeds graag mensen blij maken.”

‘We kunnen nog steeds mensen blij maken met vuurwerk en daar gaat het om’

Zo vertelt Agnes over een jongen die onlangs in de winkel kwam. Hij had al flink  gespaard om categorie 1 vuurwerk te kopen. “Hij kwam hier en hield zijn portemonnee op de kop. Hij was helemaal blij dat hij alvast wat mocht kopen. Dat was zo mooi om te zien, zoiets bezorgt mij kippenvel. We kunnen zo nog steeds mensen blij maken met vuurwerk en daar gaat het om.”

Het jaar wegknallen

Wil je categorie 1 vuurwerk bestellen? Je kunt het ook alvast bestellen in de winkel en in de laatste week van het jaar ophalen. Jan: “We hebben zestig jaar vuurwerk verkocht. Dus ook al is het dit jaar anders, we blijven voor onze klanten deze categorie vuurwerk verkopen. Want ook met dit vuurwerk kunnen mensen het het jaar echt nog wel wegknallen.”

Lees ook:

vuurwerkverbod

Vuurwerkverbod definitief: ‘We zijn er niet blij mee’

Er komt een vuurwerkverbod in heel Nederland. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrij...

Tijdelijk vuurwerkverbod? ‘Dan wordt nog meer zwaar, illegaal vuurwerk afgestoken’

adv.