Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hans en Gerloes verzorgen uitvaarten: ‘In dit vak moet je vooral kunnen luisteren’

Aangeboden door Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging 27 december 2019

Hans Wachtmeester gaat als predikant geregeld voor in uitvaartdiensten. Een  aantal jaren geleden begon hij als zelfstandig uitvaartondernemer en voor hem Hans daarmee het plaatje rond. “De uitvaartbranche zat ook in mijn hart. Je kunt veel voor mensen betekenen en staat heel dichtbij ze.”

Hij vindt het werk zo mooi, omdat het erg dankbaar is. “Ik wil het afscheid voor degenen die een dierbare verliezen zo goed mogelijk maken. Uitvaarten begeleiden is iets wat mij in mijn werk als predikant ook al trok. Bij de mens zijn in leven en dood en hen begeleiden. Op een bepaald moment heb ik de beslissing genomen: ik word uitvaartverzorger.”

Hans volgde een cursus ondernemerschap en schreef een ondernemersplan. “Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen.”

Kunnen luisteren

Hans staat nu de ene dag op de preekstoel en de andere dag is hij uitvaartleider. En op sommige momenten is hij zelfs beide. Dan gaat hij voor tijdens de uitvaartdienst en leidt hij de uitvaart. “Maar beide tegelijk doen, is wel intensief”, vertelt Hans. “Het stuk levenservaring, met name ook door mijn werk als predikant, had ik voor mezelf wel nodig. Ik wil iets kunnen toevoegen. Ik ben blij dat ik die bagage heb. In dit vak moet je echt vooral kunnen luisteren.”

Goed afscheid

Vroeger zag je voor het regelen van uitvaarten vooral ‘mannen in zwarte pakken’. De laatste jaren zie je dat de familie steeds vaker helpt. Hans stimuleert dat. “Dat vind ik ook zo’n mooi aspect aan mijn werk. Sommige nabestaanden geven in een eerste gesprek aan dat ze graag willen dat ik alles regel. Als ik een dag later weer kom, hebben ze zelf al het een en ander over de overledene opgeschreven. Vervolgens wordt het een heel verhaal. En het allermooiste vind ik dat ze het dan uiteindelijk ook nog zelf willen voordragen. Als ze daardoor een beetje troost hebben gevonden en de uitvaart hebben ervaren als een goed afscheid, daar doe ik het voor.”

Eigen invulling

Hans vindt het heel positief als de nabestaanden het afscheid in eigen hand houden en er een eigen invulling aan geven. “Ik ben dienstverlener, het gaat om de familie. Behalve als ze niet kunnen of het echt niet willen, dan ben ik er om te begeleiden. Ik vind het zo zonde als familieleden achteraf zeggen: had ik maar zelf meer gedaan.”

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een uitvaart buiten de kerk of het uitvaartcentrum. “Ik sta open voor alle nieuwe ontwikkelingen bij een uitvaart, dat is ook het mooie van deze tijd. Het is maar net wat het beste past bij hoe iemand was. Het draagt allemaal bij om goed terug te kijken op het afscheid.”

Samenwerken met Gerloes

Sinds enige tijd werkt Hans samen met Gerloes. Zij werkte ruim 20 jaar als hulpverlener voor verschillende instellingen. “Mijn wens om in de uitvaartzorg te werken, heb ik ongeveer net zo lang”, vertelt Gerloes. “Nu mijn twee kinderen zich steeds beter zelfstandig kunnen redden, voelde ik de ruimte om mijn wens handen en voeten te kunnen geven.”

Na een opleiding ‘verzorging van overledenen’ en bovenal veel leren in de praktijk werkt ze nu samen met Hans. Daarnaast werkt ze bij Van Kleef in Hengelo in de verzorging na overlijden.

Gerloes vindt het van belang goed op de hoogte te zijn van de diverse facetten rondom een overlijden. “Die kennis maakt het mogelijk om samen met jou, als naaste van de overledene, een uniek, persoonlijk en waardig afscheid te creëren. Waarin ruimte en tijd is voor vragen, wensen, gevoel en creatief handelen. Om zodoende zelfs van het afscheid een mooie herinnering te maken. Dat geeft mij voldoening!”

Bewogenheid met mensen

Waar Hans en Gerloes door geïnspireerd worden? “Als de nabestaanden na afloop zeggen dat ze de uitvaart hebben ervaren als een goed afscheid. De bewogenheid met mensen, met ze mee kunnen denken, dat inspireert ons. We mogen deelgenoot zijn van de familieomstandigheden en horen bijzondere levensverhalen. Zeker als je de tijd neemt om daarnaar te luisteren en dat kunt koppelen aan het afscheid.”


Meer over Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging ontdekken?

Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging uitvaart

Deurningerstraat 32, Hengelo

Bekijk meer:uitvaart

adv.