Finding Collectables opent dit voorjaar haar winkel in Hengelo: ‘Het moet een mekka voor verzamelaars worden’

Foto: Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink

Verzamelaars opgelet! Gek op nieuwe of vintage Disneybeelden of Funko Pops? Dan ben je bij verzamelaars Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink aan het juiste adres. Zij lanceerden vorig jaar hun website Finding Collectables. Nu is het tijd voor de volgende stap en openen ze een winkel in de Hengelose binnenstad.

“Vanuit onze eigen verzamelaarsachtergrond kwamen we er steeds vaker achter dat het best een uitdaging is om de juiste items te vinden voor je verzameling. Met de ervaring die wij zelf hadden opgedaan met de online wereld wilden wij zorgen voor een plek voor de diehard verzamelaars”, vertelt hij.

Finding Collectables

Elma en haar partner Marco zijn al jarenlang echte verzamelaars. Ze besloten van hun grote passie hun beroep te maken en daarmee werd Finding Collectables een feit. “Elma was al een groot verzamelaar en ik ben daarin mee gegaan; je steekt elkaar aan. Zij heeft een passie voor Disney en alles wat daarbij komt kijken. Zelf ben ik meer van het vintage verhaal. Dat is natuurlijk een ideale combinatie om het perfecte plaatje voor een verzamelaar neer te zetten.”

Het voelt voor hen niet als werken. “Vooral als ik kijk naar mijn vriendin wanneer er een doos binnenkomt met items, dan wordt zij echt enorm blij. Het is net alsof ze haar eigen cadeautjes staat uit te pakken. Van een aantal beelden zegt ze ook; ik neem ze liever mee naar huis.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink

Stukje nostalgie

Wat maakt hen zo enthousiast? “Het is voor ons een stukje nostalgie. Het oude Disney, de Batmans en de Funko Pops. We hebben ongeveer de gehele reeks van de IT films. Dat waren de horror films uit onze jeugd. Maar we hebben ook zo’n vijftien verschillende Funko poppen van Harry Potter, dat zijn films die je leuk vindt en dan groeit dat zo mee.”

Website

In september 2021 was het dan zo ver, Finding Collectables ging live. “We zijn toen begonnen met vullen. Elke week komen er weer nieuwe beelden of Funko poppen uit die weer worden toegevoegd. Wat op onze website staat, hebben we.”

Nieuwe winkel in de binnenstad

Goed nieuws voor alle verzamelaars, binnenkort komt er een fysieke winkel in de binnenstad bij. Elma en Marco nemen het voormalig pand van SweetyCakeShop over. Dit voorjaar openen ze hun deuren. “De voorbereidingen zijn in volle gang, hier in de hal staan de eerste inrichtingsonderdelen van de winkel. Er zijn ontzettend veel items onderweg, die we daar in één klap gaan neerzetten.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink

Als een kind in de snoepwinkel

Elke verzamelaar kan zich voelen als een kind in een snoepwinkel, vertelt Marco. “We hebben een grote Disney collectie merken. Bijvoorbeeld Jim Shore, DC Comics, Marvel, Funko Pops. Wij hopen minimaal 600 verschillende Funko poppen neer te zetten. We zoeken net zo lang tot we alle leveranciers hebben gevonden, zodat we de serie compleet in de winkel kunnen zetten.”

Elma en Marco kunnen niet wachten om de deuren te openen. “We hebben er ontzettend veel zin in! Er zijn steeds meer leveranciers die aanhaken, het moet echt een mekka voor de verzamelaar worden. De opzet van de winkel is dat iedereen met zowel een kleine of grote beurs bij ons terecht kan en zijn passie verder uit kan bouwen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink

Speuren naar dat ene item

Er is ook een oplossing voor als je op zoek bent naar dat ene ontbrekende stuk uit je collectie. “We bieden de mensen ook dat ze ons een zoekopdracht geven. Wanneer er een bepaald item nog mist uit de collectie, dan gaan wij ernaar op zoek. Zo hebben wij een schilderij gevonden in Spanje en eentje in Japan, deze laten we dan naar Nederland komen.”

Plezier

Wat is hun kracht? “Het plezier dat we er zelf in hebben. Verzamelaars zijn mensen met een passie en als je zelf die passie niet deelt zal het nooit een succes worden. Wij hebben zelf ook nog een klein wensenlijstje met beelden die niet meer gemaakt worden, wij gaan zelf ook net zo lang door tot we onze eigen verzameling compleet hebben. Dat gunnen we anderen ook.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Marco Hoonhorst en Elma Wilbrink

Wensenlijst

Hun eigen verzameling is nog niet compleet, er staan nog exemplaren op het verlanglijstje. “Een wensenlijstje is er altijd. Mijn vriendin zit er in de Villains, ik ben meer van de Donald en Dagobert Ducks, daar zijn er zo veel verschillende van. Voor dat we onze verzameling compleet hebben, moeten we denk ik nog een winkelpand openen. Een verzamelaar is nooit uit verzameld.” Toch heeft Marco wel een favoriet. “Een beeldje van Dagobert Duck, de Treasure Seeking Tycoon. Die staat ook zeker thuis.”

Grootste van heel Nederland

Over enkele maanden is het zo ver en openen ze de deuren van de nieuwe winkel. Wat zijn de verwachtingen? “Deze zijn hoog, ook omdat we mikken op een specifieke doelgroep. Onze hoop is dat we snel onze huurbaas moeten opbellen om te zeggen dat we toch groter moeten. We verwachten dat we in de toekomst blijven groeien. We willen de grootste worden in Oost Nederland en het uiteindelijke doel is de grootste van heel Nederland.”

Ook leuk om te lezen..

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Rene en Jeremy toveren antieke munten om in sieraden”

Rene en Jeremy toveren antieke munten om in sieraden

Ga naar “Hans Wachtmeester is enorm trots op zijn eigen afscheidshuis: ‘Altijd al een wens geweest’”

Hans Wachtmeester is enorm trots op zijn eigen afscheidshuis: ‘Altijd al een wens geweest’

Aangeboden door Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging

Hans Wachtmeester Uitvaartverzorging
Ga naar “Vriendinnen Dorin en Linda startten hun bedrijf Snoepig: ‘Alles wat er aan snoep in de schappen ligt, proberen wij na te maken”

Vriendinnen Dorin en Linda startten hun bedrijf Snoepig: ‘Alles wat er aan snoep in de schappen ligt, proberen wij na te maken

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal Hard Titanium Pro pannen van € 40,99 voor € 20,49”

Tefal Hard Titanium Pro pannen van € 40,99 voor € 20,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19”

Alle AH Gekoelde Aziatische keuken van € 6,38 voor € 3,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Norah Hengelo
 • Parttime
Ga naar “Coördinator Wonen”

Coördinator Wonen

 • PGVZ
 • Parttime
Ga naar “Oproepkracht Wijn”

Oproepkracht Wijn

 • HANOS
 • Parttime
Ga naar “Sommelier”

Sommelier

 • ’t Lansink
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderwijsassistent”

Onderwijsassistent

 • Onderwijsbureau Twente
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Tropical Night”

Tropical Night

 • 9 juli 2022
Tropical Night
Ga naar “Foodfestival Stoer Voer”

Foodfestival Stoer Voer

 • Van 1 jul t/m 3 jul
Stoer Voer