Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Erik nam nèt voor de coronamaanden Kaldi over: ‘Gelukkig ben ik die periode goed doorgekomen’

Door Miranda Nijland 31 juli 2020

Inmiddels kun je al weer ruim tien jaar koffie en thee halen bij Kaldi aan de Wemenstraat. Maar wist je ook dat de zaak sinds januari van dit jaar een nieuwe eigenaar heeft? Erik de Velde maakte nèt voor de coronamaanden de overstap van leidinggevende in een winkel naar een eigen koffiezaak. Nu kan hij weer doen wat hij het liefste doet: klanten adviseren en vooral luisteren naar wat ze graag willen.  

Mensen advies geven over de producten, maar vooral luisteren naar wat klanten graag willen. Aspecten die Erik in zijn vorige baan miste. Met veel plezier runt hij alweer enkele maanden de koffiewinkel aan de Wemenstraat. Midden in de coronamaanden gaf hij de zaak een nieuwe inrichting en breidde hij ook nog eens het assortiment uit.

Geboren bij de supermarkt

Erik wist als jongen van 12 jaar al wat hij wilde worden: supermarktmanager. Niet zo gek als je bedenkt dat zijn ouders een Spar supermarkt hadden in Zwolle. “Daar ben ik geboren”, vertelt hij. Het ondernemerschap zit dus in de familie. “Daarna hadden mijn ouders nog een Spar SRV-wagen”, vertelt Erik. Hij werkte dertig jaar in het supermarktwezen. Hij was onder meer bedrijfsleider bij winkels van de ketens Super en Dirk van den Broek. “Ook ben ik bedrijfsleider geweest bij Gamma”, vertelt hij.  “Ik heb eigenlijk altijd leidinggevende functies gehad”.

Hoe hij dan in de koffie terecht komt? “Ik dacht er al langer over na om voor mezelf te beginnen. Juist omdat ik dat klantcontact in mijn werk miste. Ik heb ooit ook een opleiding tot vinoloog gevolgd en koffie en wijn hebben wel overeenkomsten. Een wijnwinkel beginnen, zag ik echter niet zo zitten.”

Verbouwingsplannen klaar

Na een kennismakingsgesprek met de eigenaar van Kaldi Nederland ging het snel. In januari nam Erik Kaldi over over en hij maakte gelijk plannen om de zaak een nieuwe look te geven. “Ik had vanaf het begin al de verbouwingsplannen klaar om onder meer de inrichting wat ruimtelijker te maken. Enerzijds had ik mijn eigen ideeën voor de inrichting en anderzijds wilde ik graag aansluiten op de industriële look die Kaldi heeft. Zoals de oranje borden aan de wand en een koffieplateau bij de toonbank.”

Tekst gaat verder onder de foto

Het materiaal voor de verbouwing was besteld en stond in de maart klaar. “De officiële opening zou ik in april houden. Tot de coronamaanden begonnen. Toen dacht ik wel even, heb ik hier wel goed aan gedaan”, vertelt Erik.

Groot voordeel

Maar met zijn creativiteit en ondernemersgeest richtte hij zich al snel op de koffie-to-go. “Horecazaken moesten dicht en veel mensen willen toch graag een kop koffie drinken als ze in het centrum zijn. Dat is een groot voordeel voor mij geweest. Bovendien verkocht ik veel bonen voor koffiemachines doordat veel mensen moesten thuiswerken. Daardoor kreeg ik ook veel nieuwe klanten over de vloer. Gelukkig ben ik deze periode heel goed doorgekomen.”

Koffie op het terras

Drink je graag een lekkere kop koffie als je in het centrum bent? Erik heeft in zijn zaak drie plekken gecreëerd waar je met voldoende ruimte van elkaar kan zitten. “Bovendien kun je ook aan de achterkant buiten op het terras koffie drinken. Daar staan drie tafels met parasols”, vertelt Erik. “Je kunt daar in alle rust afspreken.”

Sind kort kun je bij Kaldi ook een Hengeler koffie kopen: de Hengeler Blend. Daarnaast zijn er meer volautomaten verkrijgbaar en is het assortiment aan koffie en thee uitgebreid. “Je moet koffiebeleving creëren”, zegt Erik. Net op dat moment komt een echtpaar in de winkel en Erik voorziet ze van uitgebreid advies. “Dat is wat ik het allerleukste vindt”, besluit hij. “Dat je klanten met plezier kan voorzien van lekkere koffie die bij hun smaak past.”

adv.