Ellen, eigenaresse van De Breifiets: ‘Het contact met mensen die dezelfde liefde voor textiel hebben is erg leuk’

Foto: Ellen Buijvoets

Breiliefhebber opgelet! Ben je op zoek naar garen voor een trui die je zelf wilt maken? Of wil je leren haken tijdens een workshop? Dan ben je bij De Breifiets aan het juiste adres. “Het is een gezellige winkel, met een groot assortiment van kwalitatief hoogstaande merken”, vertelt Eigenaresse Ellen Buijvoets.

“Het was altijd al mijn hobby. Ik heb er weer meer over geleerd in deze tijd. Hoe meer je weet, hoe uitdagender het allemaal wordt. Ik kom door de winkel in contact met mensen die dezelfde liefde en passie hebben voor alles wat met textiel te maken heeft, dat is heel erg leuk!”, vervolgt Ellen haar verhaal.

Van kinderopvang naar eigen winkel

Zeven jaar geleden sprong eigenaresse Ellen in het diepe en ging van werkzaam in de kinderopvang naar het runnen van een eigen winkel. “Hiervoor heb ik totaal iets anders gedaan. Ik was bestuurder van een stichting voor kinderopvang. Daar werden in 2012 en 2013 bezuinigingen gedaan, waardoor de kinderopvang in Nederland gehalveerd werd. Daardoor heb ik de stichting waarvoor ik werkzaam was over moeten dragen aan een grote landelijke stichting en hierdoor ben ik mijn baan kwijtgeraakt. Op dat moment waren de bezuinigingen landelijk, dus in die sector was op dat moment niks meer te vinden.”

Ze besloot van haar hobby haar werk te maken. “Toen dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik heb vroeger ook de opleiding gedaan tot handwerkjuf. Ik dacht: ik ga zo’n winkel beginnen, want dat was er verder niet in Hengelo. Ik heb het roer omgegooid en heb er totaal geen spijt van gehad. Ik ga nog elke dag met evenveel plezier naar de winkel.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Ellen Buijvoets

Workshops

Voor textielliefhebbers is het een walhalla aan garen, maar wie wil leren is bij De Breifiets ook aan het juiste adres. Ellen geeft namelijk ook workshops. Al staan deze nu door de coronatijd wel op een lager pitje. “We hebben verschillende technieken die we de mensen willen leren. Bijvoorbeeld de workshop ‘leren haken’; deze hebben we al vaak gegeven. Haken is nu erg populair bij jongeren. Met name het dieren en poppetjes haken. Dit heet Amigurumi haken. We beginnen met hoe je een haaknaald vasthoudt en wat de basissteken zijn. Er zijn twee workshops en na de tweede bijeenkomst kun je alles wat je nodig hebt om te haken. Het is heel gezellig. Je bent met allemaal mensen bij elkaar die dezelfde hobby hebben. Je leert veel van elkaar. Dit heb ik zeker gemist de afgelopen jaren.”

Breifiets in coronatijd

Net als iedere andere winkel heeft ook Ellen weer een lockdown moeten doorstaan. “Voor mijn sector was het waardeloos. De materialen in mijn winkel willen mensen fysiek bekijken en voelen. Mensen willen de kleuren in het echt zien. Dit kan allemaal niet wanneer je het op internet bestelt. Tijdens de lockdown was mijn omzet echt minimaal. Ik ben erg blij dat alles nu weer open is. Hopelijk was dit ook de laatste lockdown.”

“Ik moet het echt hebben van de herfst en winter periode en die lockdowns waren iedere keer midden in de winter.. Dat was nadelig voor mij. In het voorjaar en zomer wordt er minder gebreid en gehaakt dan in de herfst of winter.”

De deur van De Breifiets staat weer open en alle textiel liefhebbers konden hun collectie weer aanvullen. Dat heeft Ellen ook gemerkt. “Heel veel mensen hebben er ook op zitten wachten; het was erg druk afgelopen week.”  

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Ellen Buijvoets

Nieuwe brei liefhebbers

Ook kreeg ze er een nieuwe klantenkring bij, want wie heeft er niet iets zelf gebreid in deze coronatijd? “In de coronatijd zijn ook weer veel mensen deze hobby gaan oppakken. Ik heb veel mensen in de winkel die zeggen: ‘ik heb in geen twintig jaar meer gehaakt of gebreid en nu ik weer binnen moet blijven heb ik die hobby weer opgepakt’. Dit is natuurlijk iets dat je altijd binnen kunt doen; hiervoor hoef je de deur niet uit. Dat is het voordeel van in coronatijd een hobby zoeken.”

“Wat natuurlijk vlak voor de coronatijd ook al een rol speelde was dat het weer hip begon te worden. Ongeveer tien jaar geleden vonden mensen iets dat zelfgemaakt is oudbollig en dus niet hip. Inmiddels is het helemaal omgedraaid en is een eigen creatie juist hip. Daar kun je trots op zijn en mee pronken. Je hebt iets dat altijd uniek is en iets dat niemand anders heeft. Want niemand maakt het zoals jij het maakt.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Ellen Buijvoets

Trots

Hoe blij Ellen is met nieuwe brei en haak liefhebbers, zo trots is ze op haar al bestaande klantenkring van de afgelopen jaren. “Ik heb klanten die komen uit heel Twente. Als er dan klanten komen die vertellen dat ze bijvoorbeeld uit Denekamp of Markelo komen, dan vind ik dat geweldig. Dat mensen die moeite nemen om helemaal naar Hengelo te gaan.”

Toekomst van De Breifiets

Breiliefhebbers hoeven De Breifiets nog lang niet te missen, want Ellen is nog niet van plan om te stoppen. “Zodra het allemaal weer kan en mag ga ik de workshops weer oppakken.” Over de toekomst van haar winkel vertelt ze: “Ik heb niet een vastomlijnd plan voor de komende jaren. Ik laat het ook altijd een beetje afhangen van de vragen die de klanten hebben en dan luister ik daar ook serieus naar. Als het aan mij ligt doe ik de winkel nog lang niet dicht, ik hoop dat De Breifiets er nog heel wat jaren mag zijn.”   

We zochten nog veel meer voor je uit…

Dit wil je winnen!

Ga eropuit met indebuurt! Bij ons maak je kans op een dagje pretpark

Zin in een uitje? Win bij indebuurt Hengelo een dagje pretpark

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Icoon Johan Dollekamp over zijn platenzaak: ‘Alles is eindig’”

Icoon Johan Dollekamp over zijn platenzaak: ‘Alles is eindig’

Johan Dollekamp Hengelo
Ga naar “Donders! Sebastiaan van spellenwinkel De Dondersteen in Hengelo heeft grootse plannen”

Donders! Sebastiaan van spellenwinkel De Dondersteen in Hengelo heeft grootse plannen

De dondersteen Hengelo
Ga naar “Jeanette brengt natuur en sieraden samen: ‘Een draagbaar kunstwerkje’”

Jeanette brengt natuur en sieraden samen: ‘Een draagbaar kunstwerkje’

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Nieuwstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129”

PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • WE Fashion
 • Parttime
We Fashion