Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een uitvaart in coronatijd: dit is hoe dat gaat in Hengelo

Aangeboden door Leferink & Wennink Uitvaartzorg 27 maart 2020

Geen arm om de schouder, geen knuffel. Bij het verlies van een dierbare is het juist zo fijn dat er mensen om je heen zijn die er voor je zijn en je steunen. Maar de richtlijnen van het RIVM staan geen grote bijeenkomsten meer toe. Voor uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen nog dertig mensen bij elkaar komen, op gepaste afstand. Hoe gaat dat nu precies in z’n werk met alle nieuwe maatregelen? Gerry Leferink en Ton Wennink van Leferink & Wennink Uitvaartzorg vertellen erover en leggen uit hoe zij het tóch zo mooi mogelijk maken.

De coronamaatregelen hebben ook invloed op de uitvaartbranche. Samenkomen met alle familie, vrienden en bekenden van de overledene zit er momenteel niet in. “Voor ons gelden ook dezelfde maatregelen, geen handen geven en de 1.5 meter afstand. Geen hand, geen arm om de schouder, geen knuffel of toch iemand even die hand aanreiken. Samen zijn met nabestaanden in kleine kring en voor ons gevoel ver uit elkaar”, vertelt Gerry Leferink van Leferink & Wennink Uitvaartzorg.

Samen met Marijke Markslag en Wim Hakkert doet zij dit werk met hart en ziel. Ton Wennink is degene die achter de schermen werkt, hij houdt zich bezig met de boekhouding, bankzaken en belastingaangiftes. Ietje Kokhuis is bij ons ook een bekend gezicht, een beetje ‘de moeder’ van het kantoor. “Ook kunnen wij altijd nog een beroep doen op Karin Nijland, Wilma Weernink en Elmaine Visser, dames die we achter de hand hebben bij assistentie voor uitvaarten, catering en aulabezoeken. Al met al hebben wij een fijn team wat altijd voor elkaar klaar staat.”

Waardig en intens

Misschien wel de meest ingrijpende regel is dat op condoleances en uitvaarten maximaal dertig mensen samen mogen komen. “Natuurlijk is er verdriet en het is niet de uitvaart die mensen anders voor ogen hadden gehad. Ook is niet iedereen erbij die ze graag erbij zouden willen. Maar we kunnen en mogen nu niet anders dan de uitvaart houden in een kleine kring van nabestaanden”, vertelt Gerry. “Het is ook voor onze eigen veiligheid. En vergeet vooral niet dat degene die achterblijft vaak al vermoeid en kwetsbaar is door de periode die vooraf ging aan het overlijden van een dierbare. Maar het afscheid hoeft daardoor echt niet minder waardig te zijn. Het kan waardig en intens zijn.”

Veel contact op afstand

De tijdelijke maatregelen hebben ook invloed op de werkwijze van de uitvaartleiders. “Wij gaan nu nog wel naar de mensen toe met het regelingsgesprek wanneer er geen besmetting is met het coronavirus”, vertelt Gerry. “Maar na dit eerste gesprek zal er veelal contact zijn via de mail of telefoon. Dit doen we voor onszelf maar ook zeer zeker om de mensen zelf te beschermen. Wij ontmoeten op dit moment nog vele mensen en kunnen daardoor ook anderen besmetten. Op de dag van de uitvaart zullen we wel aanwezig zijn. Wanneer mensen wel besmet zijn met het coronavirus moeten we zien dat we op een andere manier de uitvaart bespreken en uitvoeren.”

Hartverscheurend

Hoe hartverscheurend is het als je als partner niet bij de uitvaart van je man of vrouw kan zijn. Gerry geeft ons een voorbeeld: “We verzorgden onlangs een uitvaart waarbij de man plotseling overleed. Zijn vrouw was woonachtig in een zorginstelling en kon niet bij de uitvaart aanwezig zijn omdat ze daarna drie weken niet terug kon naar haar woonplek. We zijn op de dag van de crematie met de rouwauto bij haar langs gereden en gestopt. Op deze manier kon zij haar man een laatste groet brengen. Haar kinderen waren bij ons maar mochten ook niet naar haar toe om haar te troosten, voor een kus of knuffel. Om besmetting te voorkomen was er nadien ook geen koffiezit.”

Wel konden mensen via de livestream van het crematorium meekijken. “Maar na afloop stonden de mensen op de parkeerplaats met elkaar te praten. Ze waren onthand en voelden zich verslagen.”

Ook het condoleance register is nu even verdwenen, mensen sturen weer mooie kaarten met herinneringen naar de nabestaanden of condoleren digitaal. “Dit is uitgebreider dan alleen een naam en adres in een boek, dat vind ik wel positief en het wordt ook door de nabestaanden goed ontvangen.”

Opbaren

Gerry adviseert om in deze tijd de overledene uit voorzichtigheid niet thuis op te baren. “Mensen worden thuis veelal op bed verzorgd en men kan thuis niet altijd de maatregelen treffen voor een goede hygiëne zoals in het uitvaartcentrum. We moeten daarbij ook denken aan ons zorgteam, zij komen met de overledene in aanraking. Bovendien kunnen mensen na het overlijden nog wel het coronavirus dragen. Ons zorgteam zal de mond schoon maken, wast het gelaat waaronder de neus, ze sluiten de mond en er kan daarbij een luchtstroom vrij komen. Ook bestaat er de kans dat er meerdere mensen thuis komen om afscheid te nemen. Dit betekent voor de nabestaanden dat de kans op besmetting aanwezig is.”

Hand op je hart

Voor iedereen die de komende tijd een uitvaart bezoekt, heeft Gerry een tip: “Handen schudden kan niet meer. Leg in plaats daarvan een hand op je hart of maak een knikje met het hoofd om je condoleance over te brengen.”

Richtlijnen

Je kunt dus nog steeds bij een uitvaart aanwezig zijn, maar op een afstand. Maar dat geldt bij alles momenteel. En de vraag is ook of en wanneer de maatregelen weer veranderen. Wil je een overlijden melden bij Leferink & Wennink Uitvaartzorg? Bel dan direct op telefoonnummer 074 – 250 53 79 of 06 – 51 17 07 04 (24 uur per dag bereikbaar)


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Leferink & Wennink Uitvaartzorg. Meer over Leferink & Wennink Uitvaartzorg ontdekken?

Leferink & Wennink Uitvaartzorg

074 2505379, Hengelo

adv.