Ido: ‘In deze kerk zit zoveel gevoel, we wilden dit niet kwijt’

Waarschijnlijk ben je er wel eens langsgefietst of langs gereden: de voormalige Hersteld Apostolische Kerk aan de Oversteweg. Tot vorig jaar was de sportstudio van All it takes hier gevestigd. Het monumentale kerkje heeft nu een hele bijzondere invulling gekregen: het is de locatie geworden van de Stichting Hey Pa.

Zeven jaar geleden begonnen de broers Koen en Ido Middelkamp met All it takes Personal Training in het kerkje aan de Oversteweg. Ruim vijf jaar runden ze deze sportstudio in Hengelo samen. In de zomer van 2017 stapte Koen op 31-jarige leeftijd geheel onverwacht uit het leven. Ben Middelkamp, vader van Koen, bracht na het overlijden van zijn zoon het boek ‘Hey Pa’ uit.

Eerbetoon

Het boek ‘Hey Pa’ is een eerbetoon aan Koen. “Erover schrijven hielp mij in de verwerking en resulteerde in dit boek. Het gaat over de tragische gebeurtenis en de manier waarop mijn gezin en ik hiermee omgaan.” Naar aanleiding van dit boek gaf Ben samen met zoon Ido en dochter Jorien tal van lezingen. “Als gezin zijn we heel open geweest over deze tragische gebeurtenis en over de manier waarop wij hiermee omgaan”, vertelt Ben. “We vonden het hoog tijd om over het taboe omtrent zelfdoding te praten. Praten over het leven, de liefde en de dood. Daarom hebben we de Stichting Hey Pa opgericht. De stichting zet zich in om over het taboe omtrent zelfdoding te praten, om mensen aan het praten te krijgen. Misschien dat we anderen daarmee kunnen helpen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Troost

Ben, Ido en Jorien merken dat die openheid om over zelfmoord te praten en te publiceren voor velen een troost kan zijn. Ben: “De lezingen, publicaties en gesprekken hierover bleken voor velen zoveel troost te bieden, dat we besloten om door te gaan.” De stichting krijgt nog geregeld verzoeken om meer lezingen te geven. “Mensen wilden bijvoorbeeld ook weten of er een mogelijkheid is om lotgenoten te spreken.” In september 2018 opende Ido een tweede trainingsstudio aan de Jacob Catsstraat, ook in een voormalige kerk. Uiteindelijk werd besloten om in dit gebouw verder te gaan. Nu het gebouw aan de Oversteweg niet meer gebruikt wordt als sportstudio, is dit voor het gezin Middelkamp de plek om de stichting onder te brengen.

Koen’s domein

“Dit kerkje was Koen’s domein”, vertelt zus Jorien. “Koen woonde boven de sportstudio. Het gevoel dat dit zijn plek is, blijft. De plek waar hij woonde en leefde.” Dat Ido dat ook zo voelt, blijkt wel uit het feit dat hij na de verhuizing van All it takes naar de Jacob Catsstraat moeite had om de huur van het gebouw op te zeggen. “Het heeft uiteindelijk 5 maanden leeg gestaan”, vertelt Ido. “In deze kerk zat zoveel gevoel, we wilden dit niet kwijt. We zeiden toen al tegen elkaar wat zou het mooi zijn als we de stichting hier kunnen onderbrengen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Koen tijdens een tocht in de Dolomieten

Fijne sfeer

Jorien: “Ik vind het nog steeds altijd fijn om hier te komen, omdat het een stukje van Koen was en ik hem daar nog voelde. Ongeveer een jaar na zijn overlijden verdween dat langzaam, maar ook dat was goed. Nu hangt er een hele fijne andere sfeer. Het hoort bij ons. Het is deel van ons, deel van Koen.” Jorien en Ido waren er al eerder aan toe om de stichting in het kerkje onder te brengen, maar ook Ben en zijn vrouw Ria hebben er nu een goed gevoel over. “Dat komt ook door de fijne sfeer die we hier gecreëerd hebben”, vertelt Ben. “Ria is heel druk geweest met het inrichten van de ruimte, het is ingetogen en sfeervol.” De stichting kan de ruimte mede blijven huren door de gift van een donateur.

Levensmissie

Het overlijden van Koen heeft het gezin nog meer energie gegeven om anderen te helpen na tegenslag de draad weer op te pakken. Ben, Jorien en Ido zijn alledrie mental coach. Ben heeft er zelfs met zijn  bedrijf Promeg zijn levensmissie van gemaakt. Jorien: “De klap was enorm toen Koen uit het leven stapte. Maar ik denk echt dat het onze redding is geweest dat wij de tools hadden om elkaar te helpen en elkaar te coachen. En hoe mooi is het dan dat we die tools op deze plek kunnen doorgeven.” Ben vult haar aan: “Ik ben er trots op dat we dit samen hebben gedaan.”

Lezing

Ben, Jorien en Ido verzorgen vanaf 4 februari elke eerste dinsdag van de maand een lezing voor Stichting Hey Pa. De lezingen zijn kosteloos dankzij de donateurs. Ze hopen dat nog meer donateurs zich melden zodat ze de missie van hun stichting kunnen uitbreiden. “We hopen zoveel mogelijk mensen te helpen meer geluk te ervaren en alles uit het leven te halen wat er inzit”, zegt Ben.

Wil je meer weten over de stichting of wil je de lezing komende dinsdag 4 februari bijwonen? Klik dan hier om je aan te melden. Wil je doneren, dan kun je daar hier meer over lezen.

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “5 redenen waarom iedereen in Hengelo deze e-bike wil”

5 redenen waarom iedereen in Hengelo deze e-bike wil

Aangeboden door Sparta

Ga naar “Zussen Irma en Jeannette verkopen al hun halve leven bloemen op de Hengelose markt: ‘We zijn net psychologen’”

Zussen Irma en Jeannette verkopen al hun halve leven bloemen op de Hengelose markt: ‘We zijn net psychologen’

Flower sisters bloemen markt Hengelo
Ga naar “Martin is poelier op de Hengelose markt: ‘Ik haal het niet in mijn hoofd om weg te gaan’”

Martin is poelier op de Hengelose markt: ‘Ik haal het niet in mijn hoofd om weg te gaan’

Poelier Gevers op de markt in Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Mestkorrels Diverse varianten Geschikt voor biologisch tuinieren € 0,99”

Mestkorrels Diverse varianten Geschikt voor biologisch tuinieren € 0,99

  • Action
  • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49”

Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49

  • Dirk
  • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92”

Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Pattex montagetape € 2,29”

Pattex montagetape € 2,29

  • Action
  • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Multifunctionele kunststof kast € 79,99”

Multifunctionele kunststof kast € 79,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 2 april 2023