Op tour door het uitverkochte Kasteel van Sinterklaas: de houten deuren openen en dan…

Foto: indebuurt

Op een zonnige middag lopen tientallen kinderen samen met hun ouders over het voorterrein van Het Kasteel van Sinterklaas. De een hand in hand dansend met een piet, de ander wat nerveus. Want zij gaan zo op een spannende tour door het kasteel. Eentje die eindigt bij – jawel – de Sint!

De spanning stijgt, want achter de grote houten deuren zit hij. De hele tour leeft toe naar dit moment. Het is haast filmisch. In de hoek speelt een pianist ‘O, kom er eens kijken’. De deuren gaan open en dan…

Maar zo ver is het nog niet. Want de tour begint op het voorterrein.

Tekst loopt door onder de foto >

Het voorterrein van het kasteel. Foto: indebuurt

Teleurstelling

“Kinderen naar voren en de papa’s en mama’s naar achteren” klinkt het introductiefilmpje in de wachtrij. Je krijgt zeven minuten per kamer en gaat met een groep van twintig man naar binnen. Dat het Kasteel van Sinterklaas hartstikke uitverkocht is, wordt hier duidelijk. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de show.

“Helaas moeten we soms mensen teleurstellen” vertelt voorzitter van de PR commissie Niki de Greef-Coolen. “Maar om al die kinderen met een big smile naar buiten te zien komen, daar doen we het voor.” Het geluid van een stoomboot galmt door de speakers, tijd om te gaan.

Het pietenbestaan

De WegWijsPiet neemt ouders en kinderen op sleeptouw en laat één voor één alle kamers zien. Te beginnen bij de Postkamer. Een officieel moment: alle kinderen mogen hun verlanglijstjes inleveren bij PostPiet. 

Op de zolder wacht opnieuw een piet die een praatje maakt met de kinderen. In de kamer staan kasten vol speelgoed en stapelbedden. De details zijn oneindig. Hier wonen pieten, dat is wel duidelijk.

Tekst loopt verder onder de foto’s >

Controlfreak

De tour gaat langs allerlei kamers, waar pieten showtjes opvoeren. In de bakkerij ruikt het naar speculaaskruiden. Hier kunnen de kinderen meer dan alleen kijken. Want de pieten kunnen wel wat hulp gebruiken bij het bakken van strooigoed. Bolletjes deeg liggen klaar, dat moeten pepernoten worden. “Maar niet opeten hoor! Dan krijg je buikpijn,” waarschuwt Bakkerspiet. 

Terwijl de kinderen druk in de weer zijn met het deeg rinkelt de telefoon. “Nee hoor, het gaat héél goed hier,” stelt een piet door de hoorn gerust. Het is de Sint, vanuit een andere kamer. Oe, is hij hier vlakbij? 

Tekst loopt door onder de foto >

De bakkerij. Foto: indebuurt

Ook voor volwassenen

Spannende momenten voor de kinderen, maar ook ouders vermaken zich kostelijk. Zelf door de schoorstenen en sinterklaasdecors heen zijn deze ruimtes herkenbaar. “Half Helmond is hier getrouwd!” vertelt Joyce Roosenhart van de PR commissie.

Veel tijd om naar het decor te kijken is er echter niet. Want, zegt piet: “Ik zie de kinderen goed mee doen met ons dansje, nu de papa’s en mama’s nog!” Maar dan klinkt het brommende geluid van de stoomboot. Tijd om verder te gaan. “Jullie hebben geluk!” zegt Piet lachend. Bij het verlaten van de ruimte draaien wat mensen zich om. Nog even alles bekijken. Er is eigenlijk te veel om te zien.

Tekst loopt verder onder foto’s >

Moment suprême

Eindelijk is het zover: het moment suprême. Achter houten deuren is de kamer van Sinterklaas. Zou hij er zijn? De deuren gaan open en jawel… daar is hij! 

Bellend. “Ik had jullie bijna niet gezien”, zegt hij. Hij staat op. Een van de kinderen zit op de rode troon in de kamer. “Hij zit op jouw stoel”, zegt een jongetje. Sinterklaas kijkt bedenkelijk. “Eigenlijk zou ik jou billenkoek moeten geven…” Stilte. “Maar jij bent toch veel te lief!” Het ietwat geschrokken gezichtje verandert in een lach.

“Alle kinderen mogen mij volgen. Alleen kinderen”, oppert Sinterklaas terwijl hij de deur opent naar zijn slaapkamer. Hij gaat zitten op de rand van zijn bed, de kinderen op de grond, braaf eromheen. Na een kort gesprek zijn de zeven minuten om. De pianist zet nog een sinterklaasliedje in en iedereen krijgt een pakketje pepernoten mee. Natuurlijk, die zijn zelf gebakken in de bakkerij. Met blije gezichten gaan de kinderen weer terug naar het drukke voorterrein. De volgende groep staat al te wachten. Deze spannende tour is voorbij, maar het volgende spannende moment staat alweer voor de deur. Laat 5 december maar komen!

Lees meer…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Ho ho ho: de Kerstman heeft zijn eigen huis in Helmond en zo ziet het eruit”

Ho ho ho: de Kerstman heeft zijn eigen huis in Helmond en zo ziet het eruit

Ga naar “Achter deze poort staat een Helmondse villa te koop voor anderhalf miljoen euro”

Achter deze poort staat een Helmondse villa te koop voor anderhalf miljoen euro

huis te koop helmond
Ga naar “Alle binnenkijkers op indebuurt Helmond op een rij – editie Binnenstad”

Alle binnenkijkers op indebuurt Helmond op een rij – editie Binnenstad

Binnenkijken kubuswoning Judith 001

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99”

HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Philips 4000 series steelstofzuiger XC4200/01 €100 korting € 149,00”

Philips 4000 series steelstofzuiger XC4200/01 €100 korting € 149,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Wasa 245-300 gram* van € 3,98 voor € 2,50”

Alle Wasa 245-300 gram* van € 3,98 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Winkelmanager Helmond”

Winkelmanager Helmond

 • Eyelove Brillen XXL
 • Fulltime/Parttime
Eyelove Helmond 006

Agenda

Ga naar “Voorjaarskermis Helmond 2023”

Voorjaarskermis Helmond 2023

 • Van 24 mrt t/m 2 apr
Zomerkermis HelmondZomerkermis Helmond
Ga naar “De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023”

De Kasteeltuinconcerten Helmond 2023

 • 7 juli 2023
Kasteeltuinconcerten 2019
Ga naar “Helmond Live 2023”

Helmond Live 2023

 • 18 mei 2023
Haven Helmond
Ga naar “Koningsdag Helmond 2023”

Koningsdag Helmond 2023

 • 27 april 2023
Koningsdag Helmond 2019 020
Ga naar “Koningsnacht Helmond 2023”

Koningsnacht Helmond 2023

 • 26 april 2023
Koningsnacht Helmond 2019 aftermovie