Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marinus en zijn megaverzameling: ‘Zelfs musea hebben interesse in mijn spullen’ [Video]

Door Marleen Smits 16 augustus 2019

De één verzamelt poppen, de ander gaat voor schelpen. Verzamelingen kunnen zo groot zijn als je zelf wilt en Helmonder Marinus van Asten gaat next level met zijn ruimtevaartcollectie. “Op een bepaald moment was het huis te klein.”

De liefde voor ruimtevaart begon met de maanlanding in 1969: “Dat was midden in de nacht, Nederlandse tijd. Mijn vader maakte me ervoor wakker en ik zat vol spanning voor de televisie te kijken. Ik was meteen gefascineerd en daarna bewaarde ik alle krantenknipsels over die gebeurtenis.”

Huis te klein

In al die jaren breidde de verzameling van Marinus flink uit: “Eerst spaarde ik ook alles over onbemande vluchten, maar op een gegeven moment werd het huis te klein. En ook nu ik alleen nog maar spullen over bemande vluchten verzamel, neemt het veel ruimte in beslag. Een kamer is volledig ingericht als ruimtevaartkamer [zie video bovenaan, red.] maar ook in de rest van het huis staat van alles.”

Niet in geld uit te drukken

De verzameling van Marinus is enorm. Overal zien we maquettes, emblemen, folders en fotoboeken. “Hoeveel alles bij elkaar waard is? Geen idee. Hier was ooit een verzekeringsagent over de vloer en zelfs hij kon het niet inschatten. Ik moet er niet aan denken dat er brand uitbreekt: dan ben ik alles kwijt.”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken Marinus van Asten Ruimtevaart 001
Marinus bewondert zijn collectie regelmatig. Foto: indebuurt

Lancering bijwonen

Marinus is bijna een wandelende encyclopedie als het om ruimtevaart gaat. “In Amerika staan ze versteld van mijn kennis. Ik mocht daar drie keer zelfs een lancering meemaken en echt alle deuren gingen voor me open. Nee, ik heb er nooit over nagedacht om zelf de ruimte in te gaan. Ervoor studeren wil ik niet, ik ben een ‘simpele’ huisschilder. Er zijn ook commerciële vluchten, maar daarvoor moet je een dikke portemonnee hebben.”

Vriendschap met André Kuijpers

Inmiddels heeft Marinus enige bekendheid bij andere ruimtevaartkenners. Sommige andere verzamelaars willen best met hem ruilen en zelfs tentoonstellingen en musea hebben interesse. Bijzonder: Marinus is onder andere bevriend met astronaut André Kuijpers. “Die vriendschap ontstond al voordat hij astronaut werd. We ontmoetten elkaar op een verzamelbeurs, waar hij wel wat van me wilde kopen. Het klikte. Sindsdien spreek ik hem regelmatig. Hij belde me zelfs vanuit de ruimte op om me te feliciteren met de geboorte van mijn kleinkind, dat was een heel gek moment.”

Lees ook:

Backpackers hostel Frank 005 (1)

Binnenkijken bij het backpackers hostel van Frank aan de Beelsstraat

Wist je dat in Helmond een backpackers hostel zit? Ja, echt. Eigenaar Frank de Wit runt de accommoda...
Binnenkijken Cor en Irene 019 (1)

Binnenkijken bij Amsterdammers in Helmond: ‘We gaan drie keer per week naar de kringloop’

Ze woonden in Amsterdam, op drie hoog in een flatje. Nu wonen Cor en Irene al 16 jaar aan de Van Mee...
Binnenkijken Marco 030

Binnenkijken bij Marco: ‘De caravan in de tuin is een speelhuisje’

Een luik in de traptreden, miniatuurauto's, een oude staldeur en een caravan in de tuin: het huis va...

adv.