Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Roel Hansen in de oude Mariaschool: ‘Ik woon in groep acht’

Door Paulien Noordzij 21 juni 2019

De Mariaschool stond iets te dicht op Het Speelhuis. Maar platgooien? Roel Hansen had een beter idee, waardoor een deel van het pand gelukkig bewaard bleef. Na een jaar verbouwen is zijn lijstenmakerij/expositieruimte én woonhuis een grote toevoeging aan het Speelhuisplein. En wij hadden de mazzel dat we er mochten binnenkijken!

Dit is pas old school: de Mariaschool in Helmond centrum. Het gebouw is gedeeltelijk gesloopt omdat die ruimte nodig was nodig voor Het Speelhuis. Het voorste gedeelte van pand is blijven staan. De ruimte waar nu de lijstenmakerij en expositieruimte zit, was voorheen de lerarenkamer en het trappenhuis is nog helemaal intact. Het klaslokaal van groep acht is nu de woonkamer geworden. En waar nu de keuken zit, daar zaten nonnen. Roel: “Geen idee wat die daar deden, maar ze schijnen er gezeten te hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt

Gered van de sloop

Roel las in de krant dat de wethouder het gebouw wilde slopen om een open plein te realiseren. “Ik vind het belangrijk dat oude gebouwen bewaard blijven. Zeker als er niet meer zoveel oude gebouwen zijn.” De titel van dat artikel gaf toen aan dat ze niet precies wisten wat ze ermee moesten. Roel had een supergoed idee. “Het is dat ik geen ballet kan, anders was een balletschool nóg mooier geweest.” Zoiets had hij eerder ergens gezien en al die dansende ballerina’s voor de verlichte ramen vond hij schitterend. Roel kan wel lijsten en kunst maken, dus diende hij een plan voor lijstenmakerij en expositieruimte in. Dat plan werd uitgekozen uit alle ideeën die door geïnteresseerden waren ingediend. “Het moest iets met cultuur te maken hebben, omdat het gebouw in de cultuurzone van Helmond ligt. En ik ga het helemaal uitlichten zodat je er straks helemaal doorheen kunt kijken. En bij elk glas-in-lood raam komt een peertje. Zo komt het pand straks mooi tot zijn recht, tot in de late uurtjes.”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken Mariaschool
Foto: indebuurt

Jaloersmakend uitzicht

Het uitzicht vanuit de woonkamer en het dakterras op het Speelhuis is fantastisch. Roel: “Er is hier van alles te zien en te doen. Binnenkort het H2O festival weer. Ik mag niet klagen!” Roel bedoelt het letterlijk. Er zit een zogenaamd ‘kettingbeding’ op het pand dat ervoor zorgt dat Roel niet mag klagen over geluidsoverlast. Dat beding blijft gelden als Roel het pand verlaat en er nieuwe bewoners komen.

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken Mariaschool
Foto: indebuurt

Duurzaam verbouwd

Alles wat uit de school kwam en nog bruikbaar was, is hergebruikt. En de verlichting wordt straks allemaal LED. Ook zijn er elementen uit het vorige lijstmakersatelier meegenomen, zoals de oude deuren. Ze stonden voorheen allemaal als decoratie tegen de wand en nu worden ze ook echt als deuren gebruikt. Nee, het was niet toevallig dezelfde maat: de deuropeningen in de muren zijn passend gemaakt op deze deuren. Ook het urinoir is meegekomen uit het vorige pand. En wij snappen wel dat je díe niet zomaar achterlaat!

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken Mariaschool
Foto: indebuurt

Blijft in de familie

Roels familie had al wat met de Mariaschool omdat zijn opa al het houtwerk in de Onze Lieve Vrouwekerk (nu Het Speelhuis) nog gemaakt heeft. “En zijn zoon, mijn oom dus, heeft de Mariaschool de laatste keer verbouwd.” Zijn tante keek er, toen ze nog leefde, op uit vanuit haar woning in de Boscotondo. “Dat lelijk ding, noemde ze het!” Ze heeft nog net meegekregen wat Roels plannen waren en dat het waarschijnlijk ook zou gaan lukken. Tijdens de verbouwing was Roel wel blij met het werk dat zijn oom verricht had. “Hem kennende, wist ik dat de constructies heel goed waren want hij checkte en dubbelcheckte altijd alles honderd keer. Ik vertrouwde er dus volledig op.”

Tekst loopt door onder de foto

Mariaschool Roel Hansen
Foto: indebuurt

Opening in oktober

De verbouwing is nog niet helemaal klaar want het trappenhuis heeft nog wat werk nodig. “Het blijft wel geel, dat heb ik de eerste tien bezoekers laten beslissen.” De deadline ligt in oktober, want dan staat de opening gepland. “Ik stel alles dan ook open. Iedereen mag alles zien, ook mijn woonruimte en de zolder. Daar zijn we net begonnen met het isoleren van het dak.” Nog wel wat werk te doen dus. Succes met de laatste loodjes, Roel!

Foto's: indebuurt

Lees ook:

Binnenkijken bij Annie

Binnenkijken in het roze huis van Annie: ‘Het is mijn eigen wereldje’

Annie Martens (75) houdt van roze. Babyroze. Haar huis is aangekleed met roze accessoires, een roze ...
Binnenkijken Lambertuskerk 021

Binnenkijken bij de ‘geheime’ plekjes van de Lambertuskerk

Voor onze rubriek 'Binnenkijken bij' komen we iedere week over de vloer bij Helmonders thuis. Dit ke...
Mart de Brouwer

Mart steekt stukken hout in de fik: ‘Mijn werk vliegt nu de wereld over!’

Mart de Brouwer (63) is kunstenaar. Maar dat was hij niet altijd. Hij werkte 26 jaar als dessinteken...

adv.