Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Kees in de garage: ‘Het is een uit de hand gelopen hobby!’

Door Paulien Noordzij 24 mei 2019

We zijn iedere week te gast bij Helmonders thuis. Vaak nemen we de garage niet mee, maar dit keer is het juist te doen in de garage van Kees en Sonja Hendriks. We nemen een kijkje bij microbrouwerij De Rijpelaer.

Een microbrouwerij? Ja! Bier dus. Kees brouwt zijn eigen bier, thuis in de Rijpelberg. Een echt streekproduct, die Rijpelaertjes. En dat gewoon vanuit een garage in de Rijpelberg. Maar vergis je niet, het gaat er aardig professioneel aan toe in Kees’ garage. Inmiddels is het bierbrouwen van een hobby tot een echt bedrijf uitgegroeid, dus dat moet ook wel. “We liggen bij verschillende slijterijen waarvoor we aan strenge hygiëne-eisen moeten voldoen.”

De tekst loopt door onder de foto.

Foto: indebuurt

Het begon bij het aanrecht

“Toen het bierbrouwen nog een hobby was, stonden we in de keuken met een klein keteltje van marktplaats.” Dat was in 2014 op het het aanrecht in de keuken. Het bier en het brouwproces viel goed in de smaak bij Kees, Sonja en hun proevers. Ze houden regelmatig proeverijen om nieuwe smaken te testen of smaken te finetunen. “Dat vind ik het leukst, het samenstellen van een smaak uit allerlei ingrediënten en dan na heel dat proces te proeven of het gelukt is”, aldus Kees.

De tekst loopt door onder de foto.

Verbouwing

Nu heeft hij er een nieuw aanrecht bij, in de garage. De plek waar met maatbekers de ingrediënten worden afgemeten. Boven op het plankje staan alle smaken uitgestald. De speciaalbieren hebben allemaal namen die van oudsher betrekking hebben op de Rijpelberg. Maar met een extra aanrecht waren ze er nog niet. Er moest een speciale kast komen omdat de ketels in de juiste atmosfeer en hygiënische omgeving moesten staan. Daarom zit er vloerverwarming in en is de hele ruimte betegeld. Als Kees de kast opendoet krijg je spontaan dorst. Want er komt een heerlijke zoete geur op je af. Je hoort de ketels zachtjes pruttelen. Het heeft inderdaad wel wat, dat brouwen.

(Koel)kasten

De rest van de microbrouwerij bestaat vooral uit kasten. Ze staan vol ingrediënten zoals hop, verschillende soorten mout, suiker, honing, en nog veel meer. En de koelkasten staan vol met het eindproduct: acht smaken Rijpelaer: wit, blond, tripel, special tripel, IPA, porter en winterbier. Kees en Sonja houden allebei het meest van de blonde en de tripeltjes. En er staat nog iets in de koelkast: bierkaas! Gemaakt met het Rijpelaer bier. De hobby breidt zich nog steeds uit. Ach ja, die auto staat ook prima op de oprit!

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto's: indebuurt

Iedere week nemen we een kijkje bij Helmonders thuis. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs! 

Lees ook:

Binnenkijken bij de creatieve Geeske in Dierdonk: ‘De ideeën komen gewoon binnen’

Geeske van de Molengraft (41) geeft ons een tour door haar Dierdonkse huis. Als kunstenaar krijgt ze...

Dit toffe bierfestival komt terug in Helmond!

Filmpje! Binnenkijken bij de zolder van Jan: ‘Dit is ongeveer 8 jaar aan werk’

adv.