Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het oude kantongerecht: ‘We willen goed zorgen voor het pand’

Door Marleen Smits 13 september 2019

Regelmatig bellen mensen aan bij Aqua Assistance. “Mogen we even binnenkijken?” Die nieuwsgierigheid snappen we wel: het bedrijf zit in het pand waar het kantongerecht ooit zat. Voor ons gingen de deuren open. Kijk je mee?

Aqua Assistance is gespecialiseerd in het veilig maken van drinkwater. “We doen bijvoorbeeld aan legionellabestrijding”, legt direct Ron van Zantvoort ons uit. “Daarin zijn we heel vooruitstrevend en we zijn veel bezig met nieuwe technieken. Die innovatie staat eigenlijk haaks op dit pand: dat is juist heel oud. En dat willen we met alle liefde zo houden.”

Tekst loopt door onder de foto

Kantongerecht Helmond 005 (1)
Er wordt hard gewerkt. Foto: indebuurt

Hospitaal

Het pand kent een rijke geschiedenis. In 1906 werd het gebouwd en kreeg meteen de functie van kantongerecht. Ron is geïnteresseerd in die historie: “Ik dook de geschiedenisboeken in en ontdekte dat het gebouw in de Tweede Wereldoorlog dienstdeed als hospitaal. Ooit kwam hier een dame langs die daar meer over wist. Ze was hier geboren [het achterste deel was woonhuis, red.] en in de oorlog moest ze spullen van mensen uit de Joodse gemeenschap verstoppen onder een trap.” In 2002 werd het kantongerecht een nevenvestiging van de rechtbank in Den Bosch en in 2014 kwam het in particuliere handen.

Tekst loopt door onder de foto

Kantongerecht Helmond 008 (1)
Dit was vroeger de grote zittingszaal. Foto: indebuurt

Indrukwekkend

Zo’n vier of jaar geleden trok het bedrijf in het gebouw. “Toen ik hier voor de allereerste keer kwam, sprak het me al aan”, zegt Ron. “De uitstraling is prachtig en ook de binnenkant is heel authentiek. Als je binnenkomt, zie je als eerste het trappenhuis. Dat is al indrukwekkend en het straalt echt uit dit ooit een gerechtsgebouw was.”

Tekst loopt door onder de foto

Kantongerecht Helmond 004 (1)
De entree. Foto: indebuurt

Alles intact

Ron: “We hebben alles intact gehouden. Dat moet ook wel, want dit pand is een rijksmonument.” Vroeger waren er twee kleine zittingszalen en één grote. Die kamers doen nu dienst als kantoor- en vergaderruimtes. Op de begane grond hangt nog het oude bordje: daarop zien we dat de grote zittingszaal op de eerste verdieping is. “Het lijkt allemaal oud, maar in werkelijkheid is alles in de loop der jaren vernieuwd.”

Kunst van perkamentrollen. Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Iedere week nemen we een kijkje bij gebouwen of woningen in Helmond. Ben jij trots op je huis en wil je dan met iedereen delen? Of heb je een bedrijf in een bijzonder pand? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Binnenkijken Marinus van Asten Ruimtevaart 002

Binnenkijken bij Marinus en zijn megaverzameling: ‘Zelfs musea hebben interesse in mijn spullen’ [Video]

De één verzamelt poppen, de ander gaat voor schelpen. Verzamelingen kunnen zo groot zijn als je zelf...
Binnenkijken Cor en Irene 019 (1)

Binnenkijken bij Amsterdammers in Helmond: ‘We gaan drie keer per week naar de kringloop’

Ze woonden in Amsterdam, op drie hoog in een flatje. Nu wonen Cor en Irene al 16 jaar aan de Van Mee...
Backpackers hostel Frank 005 (1)

Binnenkijken bij het backpackers hostel van Frank aan de Beelsstraat

Wist je dat in Helmond een backpackers hostel zit? Ja, echt. Eigenaar Frank de Wit runt de accommoda...

adv.