Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het Hurkhuis: ‘Het voelt hier helemaal als thuis’

Door Joyce de Wit 30 augustus 2019

Mevrouw Van den Broek (84) woont nu bijna een jaar bij woonzorglocatie Het Hurkhuis aan de Hurksestraat in Helmond. Onze gastredacteur Joyce had de eer om bij haar en haar 21 medebewoners binnen te kijken.

Het Hurkhuis werd in augustus 2018 geopend. Het is een woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen. Bij binnenkomst word je meteen herinnerd aan waar dit huis voor staat.

Tekst loopt door onder de foto

Hurkhuis 001
Wat een mooie tekst. Foto: indebuurt

Mevrouw Van den Broek zit al klaar in de gezamenlijke woonkamer om alles te vertellen over Het Hurkhuis.

Zo’n fijne stoelen!

“Toen ik hier voor het eerst binnenkwam en in een stoel in de woonkamer ging zitten, wilde ik er gelijk niet meer uit. Deze stoelen zitten zo lekker! Zo lekker dat ik er ook een op mijn kamer wilde.” En dat werd snel geregeld.

Tekst loopt door onder de foto

Hurkhuis binnenkijken
Mevrouw Van den Broek op haar favoriete plekje op haar kamer: de luie stoel. Foto: indebuurt

Vast stekje

“We hebben allemaal een vast stekje in de gezamenlijke woonkamer waar we elkaar treffen voor een praatje, een hapje en een drankje, maar we gaan ook weleens bij elkaar op bezoek hoor, voor een alcoholvrij wijntje.”

Tekst loopt door onder de foto

Wat een mooie tekst. Foto: indebuurt

Er hangt een hele huiselijke sfeer in het huis. Gewoon het dagelijks leven, net als thuis. De bewoners helpen mee met de tafel dekken, met de afwas, soms ook met koken, precies zoals ze dat thuis zouden doen. De dames doen soms aan beauty-avonden waarbij ze maskertjes op doen en de grootste lol hebben. “Soms vergeet ik dat ik in een verzorgingstehuis zit. Ik zeg dan ook welterusten tegen de nachtdienst, maar ja: die slaapt natuurlijk niet!”

Vriendinnen

Naast mevrouw Van den Broek in de woonkamer zit haar vriendin: mevrouw Eperjesy-van Silfhout (79). “Noem me maar gewoon Aranka, mijn naam is veel te moeilijk.” De moeder van Aranka is van Hongaarse afkomst. “Ik ben geboren op 5 mei 1940 en ik weet nog dat toen ik 5 werd alle vlaggen uitgingen! Ik dacht: dat is allemaal voor mijn verjaardag!”

De moeder van Aranka kon heel goed koken en bakken. Aranka zelf houdt niet zo van koken. Gelukkig heeft Het Hurkhuis een goede kok. “Ik heb één keer met de kok samen Hongaarse goulashsoep gemaakt”. Daar heeft het hele huis lekker van gesmuld.

Tekst loopt door onder de foto

De eetkamer. Foto: indebuurt

Herinneringen ophalen

In de activiteitenruimte worden aan de hand van kaarten met daarop verschillende onderwerpen oude herinneringen opgehaald. Het gaat nu over vakanties. Eén mevrouw geeft aan flink gereisd te hebben. Ze noemt verschillende landen waaronder Sri Lanka, Vietnam en Indonesië. “Met wie maakte u al die reizen?” vraagt de activiteitenbegeleidster. “Ja, mi minne mens!” zegt mevrouw. “En waar waren de kinderen dan?” vraagt de begeleidster. “Ja, deh weet ik nie.”

Tekst loopt door onder de foto

In de wensboom kunnen de bewoners hun wensen hangen. Foto: indebuurt

We gaan naar de kamer van mevrouw Van den Broek. Het was voor mevrouw wel even wennen om te verhuizen van een groot appartement naar een kleine studio. Dan kun je natuurlijk niet alles meenemen. In haar kamer staan dan ook de voor haar meest dierbare spulletjes. “Iedereen die hier binnenkomt zegt: “Och, wa zitte hier skon.” Aan de muren hangen door mevrouw zelf geborduurde kunst en een schilderij van haar geboortehuis. Wie de schilder is weet ze niet: “Er staat alleen een R onder, misschien wel van Rembrandt”.

Tekst loopt door onder de foto

Het schilderij van haar geboortehuis. Foto: indebuurt

Gezelschap

Mevrouw woont niet alleen op haar kamer, maar samen met parkiet Tiko. “Dat was mijn eerste vraag toen ik hier kwam wonen, of Tiko mee mocht. Dieren heb je voor het leven, hè”.

Tekst loopt door onder de foto

Parkiet Tiko. Foto: indebuurt

Lintje

Wat meteen in het oog springt is het lintje aan de muur. Mevrouw Van den Broek is namelijk benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor al haar vrijwilligerswerk bij de Leonardus Speeltuin. “Oh ja, die heb ik ook nog! Niet eens aan gedacht!” Ook hangt er een sjerp die ze kreeg toen ze door Helmond Marketing werd uitgeroepen tot moeder van het jaar. Mevrouw vindt het zelf allemaal niet zo bijzonder: “Doe maar gewoon gewoon!”

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Binnenkijken!

Wil jij ook bezoek van onze gastredacteur Joyce? Zij komt graag bij je langs om je huis te bewonderen. Jezelf aanmelden kan via [email protected].

Lees ook:

Kubuswoning Funda 001

Deze kubuswoning staat te koop en dat betekent: binnenkijken!

Wij zijn professioneel Fundasnuffelaars en soms komen we zo'n bijzondere huizen tegen dat we die gra...
Binnenkijken Cor en Irene 019 (1)

Binnenkijken bij Amsterdammers in Helmond: ‘We gaan drie keer per week naar de kringloop’

Ze woonden in Amsterdam, op drie hoog in een flatje. Nu wonen Cor en Irene al 16 jaar aan de Van Mee...
Backpackers hostel Frank 005 (1)

Binnenkijken bij het backpackers hostel van Frank aan de Beelsstraat

Wist je dat in Helmond een backpackers hostel zit? Ja, echt. Eigenaar Frank de Wit runt de accommoda...

adv.