Binnenkijken bij de Disneywoning van Tonnie: ‘Disney is echt mijn lifestyle’

Door Marleen Smits 23 april 2018

Disney alleen voor kinderen? Nee joh! Tonnie Usherwood (56) vindt het fantastisch, juist voor volwassenen. Ze is eigenaresse van de Neverlandshop (de grootste winkel in Disneyspullen in de Benelux) aan de Molenstraat en ook in haar huis staat het vol met allerlei objecten die die ze in de loop der jaren verzamelde.

Tonnie is trots op haar privécollectie en ze laat die dan ook met alle liefde aan iedereen zien: “Behalve de spullen in de slaapkamer, daar hoeft niemand te komen.” Beneden in de winkel kom je via een wenteltrap, waar Disneymuziek klinkt, in het kantoor van de eigenaresse. Dit is de ruimte die ook dienst doet als woonkamer en keuken.

Op het fornuis ligt een gigantische puzzel. “Ik ben er al sinds oktober of november mee bezig. Het schiet niet echt op”, lacht Tonnie. Samen met Pim, die in de winkel werkt, tilt ze de houten plank met de puzzel op en dan komt een bijzonder keukenblad tevoorschijn. Het is een zwarte ondergrond, met daarop witte prints van Mickey Mouse: “Echt een eyecatcher.”

Tekst loopt door onder de foto

tonnie-usherwood-neverland-disney
Foto: indebuurt

Het begin

Tonnie, die zelf liever niet op de foto gaat, heeft niet altijd zo’n grote passie gehad voor Disney. “Nee, vroeger was ik net zo gek op de films als ieder ander kind. Niks speciaals dus. Dat is pas gekomen toen een vriendin van me zwanger was.” Tonnie wilde een Winnie de Pooh schilderen op een muur van de toekomstige babykamer. “Die vriendin zag dat niet zo zitten, dus ik dacht: ‘Dan doe ik het toch in mijn eigen huis.'” Zo gezegd, zo gedaan.

Dat was de start van wat zou uitlopen tot een grote liefde. Inmiddels staat het hele huis vol met Disney. “Nu is Disney echt een lifestyle geworden.” Tonnie heeft een vriend, die eigenlijk niks heeft met haar hobby. “Al merk ik wel dat hij Disney wel leuker begint te vinden. Dan sms’t hij: ‘Ik wist niet dat ze speciale Frozen tandpasta verkochten!’, dat is wel heel grappig. Hij kwam er laatst zelfs mee dat hij wel naar de bioscoop wilde om Coco te zien.”

Tekst loopt door onder de foto

tonnie-usherwood-neverlandshop-006
Foto: indebuurt

Tuinhuisje

Sinds 1986 woont Tonnie in Helmond. “Ik had toen nog een autopoetssalon aan de Kanaaldijk. Achter Henk Jonge stond een tuinhuisje waar ik mijn collectie tentoonstelde.” Het ging toen nog vooral om spullen van Winnie de Pooh. Op een gegeven moment werd het tuinhuis te klein. “Ik verkocht toen al wel spulletjes, maar ik wilde ook graag de Classic Collection gaan verkopen. Daarvoor had je een echte winkel nodig.”

Tonnie besloot om te verhuizen naar een ruimte aan de Molenstraat, waar ze nog altijd woont en werkt. “Veel mensen zeiden destijds dat het logischer was om bijvoorbeeld naar Eindhoven te gaan, maar daar voelde ik niks voor. Helmond is gewoon fijn, en voor klanten makkelijk bereikbaar.”

Favoriet

Waar is Tonnie nou het meest gek op? “Dat vind ik zo lastig om te zeggen. Vroeger was ik fan van Eeyore, de ezel uit Winnie de Pooh. Nu vind ik die niet meer zo leuk, want hij krijgt altijd cadeau’s en nog blijft hij chagrijnig.”

“Als het om de films gaat, is mijn favoriet duidelijk, dat is Mulan. Zij is zo’n krachtige, sterke vrouw, zo inspirerend. En daarbij hou ik gewoon van Azië. Maar als ik bijvoorbeeld een beeldje moet kiezen, is het moeilijker. Dan ga ik toch voor de draak Elliot uit Pete’s Dragon. Dat beeld is behoorlijk zeldzaam.”

Juist voor volwassenen

Achter Disney zit een complete filosofie, volgens Tonnie. In de films zit veel slimme humor voor volwassenen verwerkt: “Kinderen snappen dat nog niet, maar voor oudere mensen is dat fantastisch. Het is leuk voor iedereen van 0 tot 90.”

“Ik ben altijd omgeven door Disney, dan voel ik me weer even kind, heerlijk. Ik kan mijn zorgen dan even vergeten.” Tonnie gaat dan ook regelmatig naar Disneyland bij Parijs. Gemiddeld elke zes weken, om nieuwe spulletjes te kopen voor in de winkel. “En natuurlijk voor mijn eigen verzameling.”

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Iedere week nemen we een kijkje bij Helmonders die op een bijzondere plek wonen of een tof interieur hebben. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

nancy-en-peter-007

Binnenkijken bij Nancy en Joost: ‘We hebben geen mancave, maar een Nancecave’

Het is een creatief koppel, Nancy Peijnenburg (48) en Joost Prinsen (44). En dat is ook te z...
Marleen Smits - Geplaatst op 7 mei 2018
sabine-en-keanu-001

Binnenkijken bij Sabine en Keanu: ‘Alles is zo lekker dichtbij’

Sabine van den Broek (19) en Keanu Janssen (20) leven the student life in Helmond. ...
Marleen Smits - Geplaatst op 30 april 2018
eikendreef-47-51-helmond

7 x wonen in een monumentaal pand

Hoe bijzonder is het als je in een monument woont?! In Helmond kan dat prima, het barst hier...
Marleen Smits - Geplaatst op 28 april 2018