Binnenkijken bij het kersthuis van Twan: ‘Ik was er 5 weken mee bezig’

Door Marleen Smits 11 december 2018

Twan Kerste is al wekenlang in de ban van Kerstmis. Sinds oktober werkte hij hard om van zijn woning een echt kersthuis te maken en wij gingen langs om het eindresultaat te bewonderen.

Van buiten zien we niks geks: het huis aan het Bouvignehof in Helmond is een doorsnee twee-onder-een-kapwoning. We bellen aan en Twan doet open. Verderop in de woonkamer zien we een kerstboom. Oké, dat is niet zo bijzonder. Dan laat hij ons de aanbouw zien en daar kijken we onze ogen uit!

Binnenkijken kersthuis Twan 002
Gezellig bij het haardvuur. Foto: indebuurt

Burn-out

Twan bouwde vijf jaar geleden voor het eerst een kerstdorp. “Ik had een burn-out en wilde niet stilzitten. De dagen duren dan zo lang. Daarom besloot ik om te beginnen met de kersthuisjes. Dat was toen nog heel simpel: ik had een wit doek op een tafel gelegd en er een paar huisjes opgezet.” Nu is dat wel anders! We zien tientallen huisjes en nog véél meer kleine poppen.

Binnenkijken kersthuis Twan 004
De kerstman is er ook bij. Foto: indebuurt

Gigantisch werk

Het is een behoorlijke klus om alles neer te zetten. “De verdiepingen zijn gemaakt van piepschuim. Ik heb dat zelf zo gesneden en geschilderd en ben daar een pietje precies in. Het is een gigantisch werk, ook omdat alles zo breekbaar is. Een kabeltje met lampjes eraan is heel snel kapot, dus daar moet ik voorzichtig mee zijn. In het begin deed ik er zes weken over, maar nu gaat het allemaal wat makkelijker en ben ik er vijf weken mee bezig.”

Binnenkijken kersthuis Twan 011
De trein gaat dwars door het dorp. Foto: indebuurt

Friesland

De vrouw van Twan, Alice, woonde lange tijd in Friesland. “Daar is mijn kerstdorp op gebaseerd. De Elfstedentocht speelt een grote rol. Iedere locatie uit de Elfstedentocht is wel ergens te zien in het dorp en als je goed kijkt, zie je ook Willem-Alexander met zijn ouders staan. Hij schaatste het ooit.”

Binnenkijken kersthuis Twan 005
Willem-Alexander met zijn ouders. Foto: indebuurt

Keiduur

In Twans kerstdorp staan ongeveer 120 huizen en 200 poppetjes. Verder rijdt een trein door het dorp en zien we heel veel kerstbomen. “Alles bij elkaar is het keiduur. Ik weet het niet precies, maar er zit ongeveer €7.500,- tot €10.000,- in. Het is nog niet helemaal compleet, er staan nog twee huizen op mijn verlanglijst.”

Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt
Foto: indebuurt

Iedere week gaan wij bij iemand binnenkijken in Helmond. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis laten zien? Of ben je gewoon trots op je woning en wil je dat delen met de rest van Helmond? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs!

Lees ook:

Binnenkijken Rianne 001

Binnenkijken bij Rianne: ‘We moesten door het zand naar de badkamer’

Rianne van der Putten (28) woont samen met haar vriend Benjamin (33) aan de Pastoor Elsenstraat. Twe...
Binnenkijken Henk van Lieshout 011

Binnenkijken bij Henk in Studio 5701: ‘Van het ene uiterste naar het andere’

Henk van Lieshout (27) is een van de kersverse bewoners van Studio 5701. Hij woont er nu een dikke w...
binnenkijken-kim-en-bjorn-001

Binnenkijken bij Kim en Bjorn in hun urban jungle

Kim en Bjorn wonen aan de rand van De Veste in Brandevoort. "We hadden eerst een Scandinavische inri...

adv.