Filmpje! Binnenkijken bij de zolder van Jan: ‘Dit is ongeveer 8 jaar aan werk’

Door Marleen Smits 22 maart 2019

We zijn iedere week te gast bij Helmonders thuis. Vaak gaan we dan niet verder dan de woonkamer en de keuken, maar dit keer bezoeken we ook de bovenverdieping. We nemen een kijkje op zolder bij Jan Hendriks.

Via een steile vlizotrap klauteren we naar de bovenste etage van het huis in de Rijpelberg. Wat we kunnen verwachten? Jans grote hobby is modeltreinbouw, vertelde hij. Hij is soms urenlang op de zolder, waar hij een compleet parcours aanlegde voor zijn locomotieven en treinstellen.

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken zolder Jan treinen 006
De treinbaan heeft maar liefst drie etages. Foto: indebuurt

Tijdrovend

Eenmaal boven zien we een grote houten constructie, waarop huisjes, treinrails en vrachtwagens staan. “Het is nog lang niet klaar. Dit wat je nu ziet, duurde acht jaar om op te bouwen.” Niet dat Jan pas acht jaar geleden begon met zijn hobby. ‘Vroeger’ woonde hij in één van de paalwoningen bij het Speelhuis en daar prutste hij ook al met de modeltreinen. “Het begon eigenlijk al toen ik als kleine jongen in Noord-Groningen opgroeide. Iedere dag kwam ik over het spoor onderweg van en naar school. Ik werd gefascineerd door de treinen en het liet me nooit meer los.”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken zolder Jan treinen 004
Treinen bij het grote station. Foto: indebuurt

Denken in thema’s en tijdperken

Het is volgens Jan een ongeschreven regel: modeltreinhobbyisten moeten zich houden aan bepaalde tijdperken. Heb je een spoorbaan helemaal in de stijl van de jaren ’70? Dan is het not done om een gloednieuwe intercity erbij te zetten. “Ik pak het anders aan en vind die periodes niet zo belangrijk. Mijn baan is in de stijl van Noord-Groningen, mijn geboortestreek. En dan nog heb ik Duitse locomotieven. Dan fantaseer ik maar dat die ooit in die regio reden…”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken zolder Jan treinen 001
Dit Duitse treintje past eigenlijk niet in het thema. Foto: indebuurt

Je koopt je wezenloos

Jan is heel vaak te vinden op treinbeurzen. Zo is er iedere twee maanden een grote beurs in Houten, bij Utrecht. “Je weet niet wat je ziet, zo druk is het er dan. Er zijn tweehonderd verkopers! De beurs is afgelopen om 15.00 uur en dan ben ik eigenlijk nog niet klaar. Moet je wel mee oppassen: voor je het weet, koop je je wezenloos.”

Tekst loopt door onder de foto

Binnenkijken zolder Jan treinen 010
Het bedieningspaneel. Foto: indebuurt

Aanklooien

Inmiddels is Jans vrouw ook begonnen met modelbouw. “Ze is bezig met haar eigen project: een eiland waar een soort shuttletrein naartoe kan. En zo klooien we samen maar wat aan. Voor mij is het niet erg als iets niet helemaal werkt. Nu kunnen de rijden bijvoorbeeld niet de hele route rijden, omdat de stroom onderbroken is. Ik lig daar niet van wakker, zolang ik maar plezier heb.”

De haven. Foto: indebuurt
Deze herkennen we allemaal. Foto: indebuurt
Jan aan het 'spelen'. Foto: indebuurt
Een hoop miniaturen van voertuigen. Foto: indebuurt
Een deel van de modeltreinen. Foto: indebuurt

Iedere week nemen we een kijkje bij Helmonders thuis. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs! 

adv.