Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helmond in cijfers: zoveel grond is er bebouwd de afgelopen 20 jaar

Door Redactie indebuurt 31 augustus 2019

Nederland wordt steeds verder volgebouwd met woonwijken, bedrijventerreinen en infrastructuur. Ook in Helmond wordt er flink wat uit de grond gestampt. Hoe zit dat precies? Hoeveel is er in Helmond de afgelopen jaren veranderd?

Het CBS onderzocht de bebouwing in 1996 en 2015. In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna zestigduizend hectare aan woonwijken, bedrijventerreinen en infrastructuur bijgekomen. Fun fact: dat is bijna net zoveel als de oppervlakte van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bij elkaar opgeteld. Best veel, hè? Eens kijken hoe dat met Helmond zit.

Bebouwing in Helmond

De toename aan bebouwing in Helmond springt er wel uit ten opzichte van de buursteden. Er is nu 22 procent meer grond bebouwd voor woningen en bedrijven dan twintig jaar geleden. Dat veel meer dan bij buursteden Deurne en Geldrop-Mierlo die respectievelijk negen procent en elf procent zijn ‘gegroeid’. Maar wij denken wel te weten waar het verschil in zit: de bouw van Brandevoort begon toevallig ook zo’n twintig jaar geleden. En die wijk alleen is al goed voor 6000 woningen! En dan hebben we het nog niet eens over de projecten in de binnenstad en de overige wijken. Check hier onder hoe het met de rest van de gemeenten zit.

De tekst loopt door onder de foto

Maar als we dieper in de cijfers duiken blijkt dat het zeker niet alleen door Brandevoort komt. We zien namelijk de meeste groei in het werkterrein: wel dertig procent! Dat betekent dat de grond de afgelopen twintig jaar vaker voor bedrijven werd bebouwd dan voor woningen of infrastructuur. Nu je het zegt, op bedrijventerrein Zuidoost Brabant is een aantal grote bedrijven neergezet. Dat tikt aan qua vierkante meters! Toch komen de woningen op een tweede plek (groei van 21 procent). Hier lees je hoeveel woningen voorgaande jaren werden gebouwd.

Lees ook:

station-helmond-002

Zo jammer: deze Helmondse gebouwen hadden nooit gesloopt mogen worden!

Als je kijkt naar oude plaatjes van Helmond dan herken je de stad bijna niet meer. Sloopmachines heb...
Nieuwbouwwoningen Helmond

Op deze plekken in Helmond komen nieuwbouwwoningen

Wil je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Gelukkig worden in Helmond een hele hoop huizen gebouwd. ...
Nieuwbouwwoningen Helmond

Meer nieuwbouwwoningen in Helmond? Komen eraan!

Het oude PNEM-gebouw op de hoek van de Helmondselaan en de Abdijlaan gaat weg. Wat ervoor terug komt...

Meer over

Wonen

adv.