Schiphol in het klein: Helmond had vroeger een bijzonder vliegveld
Wist je dat we vroeger een vliegveld hadden in Helmond? Echt waar. Het was geen Schiphol of Eindhoven Airport, maar...
We doken voor onze rubriek ‘Toen In‘ weer eens in de archieven. Daar vonden we een opmerkelijk bericht over eikenprocessierupsen in Helmond. Hoewel veel mensen denken dat de rupsen zich pas rond 1990 in Nederland vestigde, zijn er sterke aanwijzingen dat het beestje al in 1824 actief was in onze stad!
Inmiddels zijn we er aan gewend: iedere zomer is de processierups in opkomst en gaan bestrijders aan de slag om de nesten te verwijderen. Op Wikipedia lezen we dat de rups sinds 1990 in ons land ‘steeds algemener’ is, nadat het beestje overkwam uit Zuid-Europa.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Op de website van het Regionaal Historisch Centrum lezen we een bericht over de rupsen. Er is in de gemeentelijke archieven een factuur gevonden voor de bestrijding van een soortgelijk beestje. We lezen dat de schout (die we nu burgemeester noemen) enkele “Arbeiders [betaalt] voor het uitdoen van rupse poppen uit de Gemeentes eike Boomen op de dijken naar Deurne, Vlierden en Bakel, alsmede de plantage bij het fortuin en aan de ruiter kuil.” In maart en februari 1824 werd de rekening betaald. De bestrijders waren destijds dagenlang bezig met de rupsen. Ene Bartolomeus Pieters was volgens het bericht zelfs dertig dagen bezig en hij kreeg vijftig of zestig cent per dag voor zijn werk.
Is dat heel raar? Het is op z’n minst opmerkelijk. Zo schrijft de Vlinderstichting: “Vóór 1980 is deze soort slechts enkele malen in ons land gesignaleerd.” Vlinderdeskundige Barend Lempke schreef in zijn ‘Catalogus der Nederlandse Macrolepidoptera’ dat de eikenprocessierups tussen 1820 en 1900 al voorkwam in ons land. De factuur uit Helmond past in dat tijdbeeld. De eikenprocessierupsen waren dus al vroeg actief in onze stad.
Check ook:
In onze gids
Populaire rubrieken