Helmond

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vrije School Peelland bestaat 40 jaar: ‘Wij zijn allang geen vreemde eend meer’

Aangeboden door Vrije School Peelland 8 juli 2020

In 1980 opende Vrije School Peelland haar deuren. Best bijzonder, want het initiatief om een Waldorf school zoals dat officieel heet, op te richten kwam van Helmondse ouders. Leerkracht van groep 7, Martijn van Glabeek (41) legt uit: “In Eindhoven waren er twee en in Helmond nul. Dat kon natuurlijk niet. Alleen was Helmond destijds hartstikke katholiek, dus het was een beetje omstreden dat hier een school met een andere visie kwam. Gelukkig zijn Helmonders lekker eigenzinnig, dus die school kwam er tóch en dit jaar vieren we met trots onze veertigste verjaardag. Alleen iets ingetogener dan we zouden willen uiteraard.”

Voor wie bij het horen van de naam vrije school nog steeds denkt: ‘lang leve de lol’… think again. Martha Courbois (37) is kleuterleerkracht: “Dat is een misverstand. De vrije school was vroeger vrij van staatsbemoeienis, vandaar het woord ‘vrij’. Dat is allang niet meer. Ja, kinderen mogen hier absoluut kind zijn en naar hartenlust spelen, maar er zijn juist heel veel vaste routines en afspraken. Het fijne daarvan is, dat als er problemen zijn zoals ruzies, kinderen het meestal onderling zelf oplossen omdat ze precies weten wat wel en wat niet mag.”

Verbondenheid

Juf Hendrikje van Dam (45) van groep vier vult aan: “Wel ben je hier als leerkracht een soort kunstenaar met veel vrijheid om je onderwijs vorm te geven. Binnen een door het Ministerie van Onderwijs opgelegd leerplan uiteraard. Je kunt niet alleen maar de hele dag zingen en schilderen natuurlijk, maar je kunt de lessen wel vormgeven naar je eigen talent.” Vrije School Peelland is een kleine school met ongeveer tweehonderd leerlingen. Martha: “Van elke groep is er maar één, dus alle kinderen kennen elkaar. Er heerst grote verbondenheid onderling en omdat we kinderen het vertrouwen geven om zelf dingen op te lossen, voelen ze zich ook nog eens verantwoordelijk. Dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer.”

Tekst loopt door onder de foto

Vrije School Peelland
Foto: Vrije School Peelland

Honderd jaar Waldorf

Een groots jubileum met muziek en alle leerlingen, oud leerlingen en docenten stellen we nog even uit in verband met Covid-19. Tóch vierde de school feest dit jaar. Het is namelijk ook het honderdjarig bestaan van de Waldorfschool. De Vrije school dus, die je over de hele wereld kunt vinden. De Oostenrijkse antroposoof Rudolf Steiner richtte de Waldorschool op volgens de Waldorfpedagogie. Deze pedagogie streeft ernaar om kinderen op te voeden tot vrijdenkende, daadkrachtige mensen, die rijk zijn aan verbeelding. “Met een rijke verbeelding sta je flexibel, creatief en oplossingsgericht in het leven”, was Steiners filosofie. Op deze manier wilde hij leerlingen inspireren voor een leven lang leren en ze in staat stellen hun eigen, unieke capaciteiten en persoonlijkheid volledig te ontwikkelen.

Tekst loopt door onder de foto

Vrije School Peelland
Het groene schoolplein Foto: Indebuurt

Groen schoolplein

“In september bestaat de school precies veertig jaar”, zegt Martijn. “Hoewel we grote feestactiviteiten, zoals een reünie, wat later in het schooljaar houden, hebben we dan ook een klein feestje. We vieren rond die tijd namelijk de opening van ons bijzondere schoolplein, met alle leerlingen samen. We deden mee aan een wedstrijd waarin de kinderen zelf een natuurlijk plein mochten ontwerpen. We wonnen niet de eerste prijs, maar kregen wel een geldprijs. Daarmee konden we een eerste aanzet maken. De meeste tegels gingen eruit en er is plaats gemaakt voor veel groen. We hebben een ‘fruitbomenlaantje’ in aangroei en wanneer het geregend heeft staat er water in speciaal daarvoor ontworpen Wadi’s, een soort ondiepe vijvers, waar het water de tijd krijgt de grond in te trekken. Wij willen kinderen zoveel mogelijk omringen met natuur.” Hendrikje: “Tja, dat we de hele dag moeten vegen omdat alle lokalen vol liggen met modder en zand, dat hoort erbij.”

Onderwijs voor iedereen

“Vrije scholen worden vaak onterecht als hippe elitescholen bestempeld”, zegt Hendrikje. “Natuur, natuurlijke materialen, spiritualiteit en creativiteit zijn natuurlijk hartstikke instawaardig en wijken af van wat je in het mainstream onderwijs tegenkomt. Toch is Vrije School Peelland juist na al die tijd nog steeds de school zoals die destijds is opgericht: voor arbeiderskinderen en niet voor mensen met veel geld.” Martha: “Kinderen van alle geloven en culturen zijn hier welkom.”

Liefde voor je omgeving

“We vieren misschien christelijke feesten als Sint Maarten en Pinksteren”, gaat Martha verder, “Maar we geven ze vorm met symbolen uit de natuur, soms met vóór christelijke gebruiken en altijd met veel aandacht voor het seizoen waarin het feest valt. Religieuze beleving vanuit de natuur past bij elk geloof en geeft juist dat extra waardevolle mee aan kinderen, waardoor de liefde en zorg voor je omgeving en medemens ontstaat.”

Tekst loopt door onder de foto

Vrije School Peelland
Foto: Vrije School Peelland

Kinderen genieten

“Wanneer kinderen hier net naar school gaan, begrijpen ouders soms misschien nog niet precies waar we nu eigenlijk voor staan”, zegt Martijn. “Maar ze zien wél dat hun kind geniet en zichzelf vrij kan ontwikkelen. Dan is het eigenlijk al meteen goed.” In het hele gebouw staan de deuren open en elke deur heeft een raam. “We willen openheid uitstralen”, zegt Hendrikje. “Leerkrachten moeten zich vrij voelen om bij elkaar binnen te lopen. Ook zij kunnen veel van elkaar leren en hoeven dus niet op hun eigen eilandje te blijven zitten omdat ze toevallig andere leeftijdsgroepen doceren. Leerlingen lopen ook gemakkelijker bij andere klassen naar binnen, maar wel binnen duidelijke afspraken. Er is verbondenheid en vrijheid, maar chaos in de lokalen en gangen hebben we hier nooit.”

Tekst loopt door onder de foto

Vrije School Peelland
In 1985 Foto: Vrije School Peelland

Geen vreemde eend meer

De eerste paar jaar huisde de school achter het Annatheater, maar 38 jaar geleden mocht Vrije School Peelland verhuizen naar het huidige jaren 20-pand aan de Helmondselaan. Martijn: “We hebben in het begin hard moeten knokken als school om bestaansrecht op te bouwen. Op zich logisch, gezien de vrijblijvendheid die er destijds nog om ons onderwijssysteem hing. Inmiddels zijn we het stadium van vreemde eend lang gepasseerd. We maken onderdeel uit van het netwerk aan scholen in Helmond en werken nauw met hen samen, bijvoorbeeld op het gebied van leerlingenzorg. We hebben dan misschien een andere zienswijze op het gebied van opvoeding en onderwijs, maar we spreken absoluut elkaars taal.”

Kijk hieronder voor nog meer oude én recente foto’s van Vrije School Peelland:

Foto: Vrije School Peelland
Foto: Vrije School Peelland
Het oude schoolgebouw, 6 klassen, wordt uitgebreid met extra lokalen en een aula Foto: Vrije School Peelland
De grondsteen wordt gelegd, een feestelijk moment voor de hele school Foto: Vrije School Peelland
Martha showt de hobbitstee , voor kleuters een speelhuis en speelheuvel tegelijk Foto: Indebuurt
Het schoolgebouw Foto: Indebuurt

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Vrije School Peelland. Meer over Vrije School Peelland ontdekken?

Vrije School Peelland

Helmondselaan 71, Helmond

adv.